Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

ATG banar för hållbarhet

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 14 april 2020 digit

atg-hastsport-960640.jpg

– 2019 flyttade vi till ett nytt, mer hållbart datacenter där vi virtualiserat hela produktions- och testmiljön. I och med virtualiseringen sparar vi extrema mängder energi och hårdvara. Samtidigt kan all överskottsvärme, som produceras i datacentret, återanvändas som fjärrvärme i nordvästra Stockholm. Vi har ytterligare ett datacenter som inte är lika miljövänligt, men vi har börjat planera för att göra även det mer klimatneutralt, säger Pierre Ahlby, technical product owner på ATG.

ATG arbetar med it och hållbarhet i olika former och strävar efter att följa FN:s 17 globala hållbarhetsmål, varav it bidrar till nytta för flera av dem. FN:s mål nummer tre handlar om god hälsa och välbefinnande, vilket ATG knyter an till sin omsorgsplikt.

– Vi har ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och matchar det med de obligatoriska självtesten. Systemet flaggar sedan kunder med ett misstänkt ohälsosamt beteende som vi behöver kontakta. Vi strävar efter att arbeta så proaktivt som möjligt med spelansvar. säger Karoline Wikström Nilsson, sustainability coordinator på ATG.

Mål nummer tolv handlar i sin tur om hållbar konsumtion och produktion, vilket ATG mappar i hela sitt digitala erbjudande och mål nummer 16 handlar om fredliga, inkluderande samhällen.

– För mål 16 arbetar vi förebyggande med penningtvättsfrågor och använder system som uppmärksammar misstänkta transaktioner. Vi jobbar aktivt för att motverka matchfixning, dopning samt penningtvätt såväl inom vår egen organisation som på banor och hos ombud. Genom effektiva kontrollsystem och god kännedom om risker i värdekedjan förebygger vi korruption i verksamheten. ATG:s mål är att bidra till en spelmarknad som mår bättre imorgon än idag.

2 000 ombud

Bolaget är även i en stor omställning kring hur man köper in sin it-utrustning. Där handlar mer och mer om att hyra mobiler och andra enheter, för att slippa en situation där gammal hårdvara ligger kvar i lådor i flera år.

– På ATG återvinner och återanvänder vi it-utrustningen så långt det går i våra kontorslokaler. Vi uppmuntrar även medarbetare att lämna in sin privata utrustning till återvinning och återbruk. Där är dörren alltid öppen. Dessutom ser vi till att gammal it-utrustning hos våra 2 000 ombud runt om i landet återvinns på ett bra sätt när vi gör större förändringar i att byta ut gamla terminaler till nya, säger Pierre Ahlby.

Och det här är långtifrån det enda som händer ute hos ombuden. ATG håller nämligen på att digitalisera hela erbjudandet till kund, för att 2030 kunna erbjuda en pappersfri spelupplevelse.

– Övergångar tar tid och visst fanns det de som var tveksamma till en början. Men vi har mycket folk ute på banor och ombud som hjälper till med att visa hur man kan lägga spel digitalt, säger Karoline Wikström Nilsson. 

– Jag tror att vi kommer kunna erbjuda en pappersfri spelupplevelse redan innan 2030. Allmänt är personer som spelar på hästar relativt tekniskt bevandrade, de läser på om hästar på nätet, ser genomgångar där och så vidare. För tio år sedan lade cirka 10-15 procent av våra kunder sina spel online, idag ligger siffran på närmare 80 procent, säger Pierre Ahlby.

– Utöver detta är ATG stolt sponsor till två event som knyter an till samhällsnytta, nämligen Hello World, ett teknikläger för unga, och Women in tech som ska främja kvinnors roll inom it. Det långsiktiga målet är att ha en klimatneutral verksamhet 2045. Det är många små steg dit men vi ska lyckas, avslutar Karoline Wikström Nilsson. 

Fakta om ATG

ATG står för Aktiebolaget Trav och Galopp. Det ägs till 90 procent av Svensk Travsport och till 10 procent av Svensk Galopp. Däremot är ATG statligt kontrollerat genom styrelsens sammansättning, där sex av elva ledamöter är utsedda av staten. Hela bolagets överskott går tillbaka till hästsporten. 

Rekommenderad läsning

Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg

Säkerhet som nummer ett

24 maj 2016 digit

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften.

pat gelsinger.jpg

"Ensure good instead of chasing bad"

12 sep 2017 digit

Att förenkla för kund och ett hårdare fokus på säkerhet var några återkommande budord från VMwares vd Pat Gelsinger under tisdagens stora keynote på VMworld.

akademiska hus 960640.jpg
video

Säkerhet och virtualisering hos Akademiska hus

13 sep 2017 digit

För Per Brantsing Karlsson, it-chef på Akademiska hus, handlar utmaningarna framöver om att modernisera, bli mer molnbaserade samt ännu mer säkerhetsfokuserade. 

kvinna-shoppar-pa-ikeas-koksavdelning.jpg

Ikeas hållbara paket

13 mar 2018 digit

Ungefär 900 miljoner människor besöker Ikeas varuhus varje år. De platta paketen som kommer med hem innehåller inte bara omtyckt design och inredning utan också ett långtgående engagemang i hållbarhet.

tre kirurger opererar.jpg
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Säker storagelösning för vården

20 jun 2018 digit

Inga driftstopp och stor frihet och trygghet. Det är några av fördelarna med IBM:s lagringslösning Spectrum Virtualize. Det menar Göran Lindmark, it-arkitekt infrastruktur på VLL som var bland de första att investera i en virtualiserad lagringslösning.

en rauk på gotland.jpg

Så klimatsatsar Svenska spel

2 mar 2020 digit

97 varv runt jorden med en Volvo V40. Så mycket koldioxid har Svenska spel sparat in de senaste sju åren tack vare sitt hållbarhetsarbete. Nu tar det statliga bolaget nya kliv i samma riktning med sitt klimatsmarta datacenter och färre flygresor. 

Mobile Devices 960640

Myten om klimatet

19 maj 2020 digit

Idag står världens datacenter för 1 procent av elförbrukningen och flygets klimatavtryck är tre gånger större än it-sektorns. Trots det lever flera seglivade myter om it:s klimatavtryck vidare, byggda på tio år gamla siffror. Det menar klimatexperten Jens Malmodin på Ericsson.

Kylskåp960640

Electrolux gröna väg

27 maj 2020 digit

För Electrolux går it och hållbarhet hand i hand. Bolaget satsar på virtuella servrar, mätning av hållbarhetsdata i fabriker, ramavtal på all hårdvara och videomöten. Nu önskas en ökad transparens inom molnsektorn. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.