Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan Microsoft och Voister

En smartare it-nyhetssajt

AJ:s agila arbete

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.

Text Tim Leffler Foto adobestock 27 april 2020 digit

– Vi har under de senaste två åren haft stort fokus på att få kontroll på data och skapa underlag som kan användas för att fatta beslut i organisationen som i sin tur ska leda till ökad lönsamhet och nöjdare kunder, säger Johan Petersson, CIO AJ, Produkter.

AJ Produkter säljer produkter till framförallt kontor, lager och industri och har verksamhet i 14 länder. Företaget är ett traditionellt katalogföretag men håller på att gå över till digital försäljning med e-handel och effektiva logistiklösningar.

Mycket av arbetet handlar om att förstå hur kunder reagerar på bolagets kampanjer, vilka kundsegment som växer eller minskar, hur sortimentet kan delas upp beroende på hur marknaden ser ut i de 14 länder som bolaget finns representerat i.

Vi har en mycket större insikt i vår affär.

– Här gäller det att skapa en kultur av att hela organisationen ska vara datadriven. Vi är ett bolag med en hög grad av entreprenörsanda och med ett datadrivet arbetssätt vill vi skapa förutsättningar för våra dotterbolag att växa och att vara lönsamma.

Agilt arbetsätt

Traditionellt kan det vara långa ledtider vid insamling av data och det kan dröja innan användaren får ut något värde av analysen. För att påskynda processen och upprätthålla en datadriven företagskultur arbetar därför Johan Petersson och hans medarbetare med agila processer och korta sprintar. Det handlar bland annat om att strukturera och samla in data och bygga modeller som representerar AJ:s processer. 

Data kan kombineras från olika processer för att kunna se samband och dra slutsatser som inte varit möjliga tidigare. Den snabbare utvecklingstakten blir möjlig genom ett tekniskt ramverk för automatiserad utveckling av datalagerintegrationer.

aj petersson proffe.png

Johan Petersson, CIO AJ Produkter.

– Vi har använt Power BI för att skapa ett bibliotek med exempel där olika dataobjekten visualiseras på ett bra sätt. Vi jobbar nu vidare med att öka kompetensen hos användarna att analysera och vi på tekniksidan fortsätter att arbeta med automatisering.

Information där beslut fattas

Enligt Johan Petersson är fördelen med en förvaltningsmodell med processägarskap att det ger möjlighet att ta datadrivna beslut. Information finns helt enkelt tillgängligt där besluten ska fattas.

– Med insyn och kunskap om lönsamhet och omsättning kan försäljningsbolagen styra verksamheten mot sina uppsatta mål. Vi har förflyttats från en situation med övergripande reaktiva beslutsunderlag, till att nu kunna agera tidigare vid avvikelser och med en mycket större insikt i vår affär och samtidigt kan vi på ledningsnivå få en tydlighet i våra nyckeltal.  

Rekommenderad läsning

färglad fåtölj.jpg
video

AJ:s digitala resa

21 aug 2019 digit

AJ Produkter säljer allt från konferensbord till tryckluftspistoler. Hjärtat i försäljningen är produktkatalogen men e-handeln blir en allt viktigare del av bolagets tillväxt i Sverige och Europa. Nästa steg för bolaget är att utveckla smarta tjänster inom logistik.

VarbergsCIO.JPG

När målet är 2025

10 jun 2016 ledarskap

Hur arbetar man med det operativa när målen är fastställda till 2025? Varberg kommuns CIO Anders Boustedt delar med sig och ger råd.

varbergWEBB.jpg
video

Bäst i väst för Varberg

18 okt 2017 ledarskap

För både politiker och tjänstemän är valet självklart. Varberg ska vara västkustens kreativa mittpunkt år 2025. Ett steg på vägen är självbetjäningstjänster och smarta digitala assistenter. 

hamn-deltaterminal.jpg

App i hamn

2 okt 2019 digit

Med en ny app för tidrapportering sparar Delta Terminal tre arbetsdagar i administrativt arbete varje månad. Appen är utvecklad via Powerapps och helt anpassad för bolagets verksamhet. 

två killar på boliden med en platta i en gruva.jpg
video

BI gör Boliden bättre

16 dec 2019 digit

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra bolagets processer och även vara ett stöd för medarbetarna att ta nya digitala kliv.

närbild på skor på campare i närbild när de går.jpg

Vagabonds väg framåt

25 nov 2019 digit

Skoföretaget Vagabond städar ut gamla system och förbereder för Microsofts senaste produkter. Med en global organisation och nya onlinebutiker ligger fokus för bolagets nya CIO Jesper Lagernäs på att bygga en proaktiv it-avdelning med smart infrastruktur.

händer med penna och miniräknare och en dator framför sig mot ljusblå bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Smartare fakturor i molnet

31 jan 2020 digit

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.

halmsad central.jpg

Mycket mer än RPA

21 jan 2020 digit

Oavsett om det handlar om e-tjänster, digitala signaturer eller RPA kan Halmstads kommun nya enhet för digital utveckling lösa det. Målet är att kommunens verksamheter ska kunna arbeta mer digitalt.

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

LRF:s nya it-miljö

30 mar 2020 digit

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen.