ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

– Det är fantastiskt roligt att HPE är med och skapar framtidens självkörande fordon. Zenuity beskriver vår lösning som affärsstrategiskt helt avgörande för den fortsatta utvecklingen av självkörande fordon. Nu skapas något som kan förändra och förbättra våra liv med smartare, säkrare och grönare bilkörning, säger Anna Granö, vd HPE Sverige.

HPE har valts ut av Zenuity, en ledande utvecklare av programvara för självkörande bilar, för att tillhandahålla den avgörande AI och high performance computing som behövs för att utveckla nästa generations autonoma körsystem.

– Med ägare som Volvo Cars och Veoneer har Zenuity ett tydligt fokus på säkerhet och hållbarhet. Den visionen är en bidragande orsak till att teknik för självkörande fordon på kort tid flyttat fram positionerna. Idag står tekniken på tröskeln till det hittills kanske största paradigmskiftet inom bilindustrin.

Lättanvänd testmiljö

HPE kommer att förse Zenuity med core data processing services som gör det möjligt att samla in, lagra, organisera och analysera den information som genereras globalt från nätverket för testfordon och mjukvaruutvecklingscenter. It-infrastrukturen kommer att levereras end-to-end som en tjänst genom HPE GreenLake.

Idag står tekniken på tröskeln till det hittills kanske största paradigmskiftet inom bilindustrin.

– Med vår plattform high performance computing som tjänst får utvecklarna en lättanvänd miljö för att testa nya generationer programvara för självkörande fordon.

Många har samma utmaningar

Anna Granö framhåller att flera verksamheter och branscher står inför liknande utmaningar som Zenuity. Med utvecklingen inom bland annat AI och IoT kommer 75 procent av all data inom två år behöva samlas in och lagras utanför molnet.

granö proffe.jpg

Anna granö, vd, HPE Sverige.

– Sjukvården och bankväsendet är bara några exempel där det blir allt viktigare att samla in, lagra, och återanvända data. Till exempel för att med stora patientunderlag ta fram AI-modeller som uppskattar individers risk att utveckla olika sjukdomar eller för banker att hitta mönster som tyder på bedrägerier och på så sätt kunna driva ett mer proaktivt säkerhetsarbete. Vi tar bort komplexiteteten så att våra kunder kan automatisera ännu mer.

Öppnar för möjligheter

Zenuitys lösning kommer vara helt driftsatt efter sommaren. För Anna Granö har samarbetet varit ett skolboksexempel på hur det bör gå till.

– Zenuity har varit öppet och transparent i dialogen med HPE när man presenterat utmaningar och behov, och därför har vi snabbt hittat ett läge där vi kunnat bolla möjligheterna med vår teknik. Vi vet inte alltid vad kunden behöver och kunden vet inte alltid vad tekniken erbjuder. När någon verkligen öppnar dörren för oss har vi helt andra möjligheter att tillföra goda idéer och värde.

Zenuitys plattform

HPE GreenLake ger samma upplevelse för applikationer och data on prem som i det publika molnet. Det innebär ett enklare sätt att bygga, konsumera och hantera data i en hybrid miljö.

27 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng