Stopp för fake news

två coronavirus, en röd till vänster och en blå till höger.jpg

Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Twitter Youtube och Reddit. Alla de stora plattformarna går samman för att motverka att falsk information om coronaviruset sprids via dem.

– Vi arbetar tätt tillsammans för att hantera insatserna kring Covid-19. Vi hjälper miljontals människor att kopplas samman, samtidigt som vi motarbetar bluffar och felaktig information och lyfter innehåll från experter på våra plattformar och delar kritiska uppdateringar i samarbete med folkhälsomyndigheter runt om i världen. Vi bjuder in andra företag att ansluta sig och arbeta för att hålla våra samhällen säkra och friska.

Så lyder tweeten som har skickats ut från Facebook Newsroom och som skrivits under med loggorna från Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Reddit, Twitter och Youtube.

Tidigare i mars höll den amerikanska statens egen CTO Michael Kratsios ett möte med representanter från bland annat Google, Facebook, Microsoft och Amazon för att hitta koordinerade insatser mot det nya coronaviruset, däribland felaktig information och falska nyheter, och han ska ha bett sociala medier-jättarna om hjälp med detta.

Flera typer av insatser

Techbolagen försöker nu tackla denna utmaningen på olika sätt. Facebook har exempelvis börjat med reklam på både Facebook och Instagram som länkar direkt till WHO:s hemsida eller lokala hälsomyndigheter. Samtidigt meddelar man att man har varit tvungen att skicka hem många av de moderatorer som annars går igenom innehållet, och att man därför förlitar sig mer på artificiell intelligens att moderera innehållet på plattformen, vilket är en utmaning i sig.

Linkedin och Reddit har samtliga meddelat att man arbetar aktivt med för att på olika sätt peka sina användare mot tillförlitlig information, och Twitter ser över huruvida användarvillkor bör ändras i ljuset av det nya viruset.

Googles CEO Sundar Pichai har skrivit två blogposter om hur Google till exempel försöker peka folk mot rätt information, hjälper organisationer i form av donationer och skyddar folk från felaktig information, genom att bland annat plockar ner tusentals videoklipp från Youtube som har spridit felaktigheter.

Lika farligt som viruset

Redan i mitten av februari, innan Covid-19 deklarerades som en pandemi, sa Världshälsoorganisationens, WHO:s, generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att det inte bara är en epidemi vi kämpar mot, utan en infodemi.

– Falska nyheter sprids snabbare än det här viruset, vilket är lika farligt, sa han då.  

Källa: Techcrunch

18 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng