Bluffmejl om corona

epidemi-corona-folk.jpg

Bedragare och kriminella utnyttjar allmänhetens oro över coronaviruset. Flera olika typer av bluffmejl dyker nu upp alltmer frekvent, allt i syfte att skada och komma åt känslig information.

De vanligaste bluffmejlen handlar om ett botemedel som forskare inte delar med sig av. De skickas ut med en länk som utlovar mer information. Klickar du på länken landar du på en falsk Docusign-sajt där de ber dig skriva ned dina personliga uppgifter för att få tillgång till mer information.

Det kan också vara ett informationsmejl från din chef. Här finns ofta ett bifogat dokument samt en länk som leder till en förfalskad Microsoft Office-sajt. Efter att du fyllt i dina uppgifter skickas du vidare till en legitim sajt med information om coronaviruset, vilket får bluffen att verka tillförlitlig.

Det finns även bluffar som drar nytta av välkända varumärken, till exempel Världshälsoorganisationen WHO. Du får ett mejl med en bifogad fil som installerar AgentTesla Keylogger på datorn. Det är ett program som spårar dina slag på tangentbordet vilket exempelvis kan nyttjas för att komma in på din internetbank.

Dessutom förekommer mejl till specifika adresser som innehåller felaktiga nyhetsuppdateringar. Här hänvisar man ofta till att kinesiska underleverantörer tvingats stänga ned sina fabriker på grund av coronaviruset. De här mejlen skickas framförallt till företag som har en anknytning till den kinesiska industrin och kommer med en bifogad fil som installerar skadlig programvara.

Källa: Proofpoint

28 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng