App hittar corona

coronaviruset.jpg

Många är oroliga för framfarten av coronaviruset och antalet smittade ökar. Nu jobbar forskare intensivt för att under de närmaste veckorna lansera en app som på mindre än en minut kan berätta om du är frisk eller bör söka läkare för Covid-19-provtagning.

– Vi vill hjälpa till att identifiera personer som löper hög risk att smittas av coronavirus, påskynda deras screening och eventuella vård, och minska spridningen av sjukdomen, säger Arni S.R. Srinivasa Rao, chef för laboratoriet för teori och matematisk modellering för infektionssjukdomar vid Augusta University, i Georgia, USA.

Tillsammans med sin forskarkollega Jose Vazquez utvecklar han för närvarande en app för att spåra Covid-19. I Sverige har antalet smittade av coronaviruset ökat snabbt under de senaste dagarna och i världen finns i skrivande stund drygt 100 000 inrapporterade fall i 62 länder. 

Viktiga hälsofrågor

Coronavirusappen kommer att fråga var användaren bor, och om andra demografiska faktorer som kön, ålder, och aktuella kontakter med personer som är smittade, eller som under de senaste veckorna har rest till Italien, Kina, eller andra områden med en relativt hög förekomst av virusinfektionen.

Appen kommer också fråga om vanliga symptom, till exempel hosta, feber, andnöd, och huvudvärk. Det är också möjligt att ange motsvarande information för andra i samma bostad.

Svar på en minut

Med hjälp av AI kommer coronovirusappen erbjuda en första riskbedömning hemma baserat på var användaren har befunnit sig, och känner sig. Analysen tar mindre än en minut och om personen bedöms vara i riskzonen hänvisar appen till närmaste vårdgivare för provtagning. Om personen inte kan ta sig dit, kommer närmaste vårdgivare få information om behovet av en mobil hälsokontroll.

Den samlade informationen från många individer hjälper till att snabbt och exakt identifiera risken i geografiska regioner, inklusive städer, byar, och län. På så sätt kan myndigheter som Folkhälsomyndigheten arbeta mer effektivt med olika typer av förebyggande insatser.

Screening på flygplatser

Coronavirusappen kommer också kunna användas för screening i stora folkmassor, till exempel på flygplatser och vid sportevenemang.

Appen kommer finnas tillgänglig utan kostnad på augusta.edu-domänen och troligtvis i appbutiker för IOS- och Android.

Källa: eurekalert.org

 

10 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng