Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Snabba, starka Yoga 5G

Den första datorn med 5G-anslutning är här. Lenovo Yoga 5G tillåter surf i hastigheter på uppemot 3 GB per sekund och klarar sig ett dygn utan att behöva laddas.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock, Lenovo 10 mars 2020 digit

– Att du aldrig behöver ansluta till ett wifi lämpar sig extra väl för studenter på universitet eller personer som reser mycket. Du kan streama video i hög kvalitet på väldigt befolkade platser, exempelvis flygplatser. Eller varför inte ladda ned en film på någon sekund innan du sätter dig på planet.

– Det som behövs är ju självklart ett 5G-nätverksabonnemang, men om det inte finns 5G i närheten surfar datorn automatiskt in på ett 4G-nät, säger Alessandro Battini, Director Consumer Nordic på Lenovo.

5G innebär topphastigheter upp emot tio gånger högre än 4G och möjliggör realtidskommunikation. Anledningen till det är att svarstiden mellan olika enheter som kommunicerar med varandra kommer gå från dagens 25-35 millisekunder till endast några få millisekunder.

– Därmed kan du samarbeta och skapa innehåll med flera personer samtidigt i realtid. Du och kollegor kan exempelvis redigera video med delad bearbetning mellan datorn och molnet i en direktsänd videochatt.

Håller 24 timmar

Det som möjliggör att Lenovo kan föra vidare 5G från smartphones till datorer är att Yoga 5G är först med Qualcomms nya 5G-processor. Det medför även en ökad batteritid, upp till 24 timmar, vilket kan vara en fördel inte minst för de mer mobila användarna. Anledningen till batteritiden är att processorn förbrukar 60 procent mindre energi än tidigare varianter.

– Dessutom kontrollerar datorn sin egen temperatur och anpassar sig efter vilka aktiviteter du gör, vilket ska hålla den kall och ta bort behovet av en fläkt.

yoga-5g.jpg

Med Yoga 5G kan du kommunicera med en svarstid på endast några få millisekunder.

– Att det är en 2-i-1-enhet gör att du också kan vika den bakåt till surfplatteläge och använda pennan när det passar dig.

Snabb rörelse mot 5G

Som namnet antyder kommer Yoga 5G att gå direkt in i Lenovos premiumsegment för olika sorters datorer, vilket är Yoga.

Den nya enheten var först tänkt att anlända till Norden innan sommaren men på grund av coronavirusets spridning, inte minst i Kina där Lenovo har sin produktion, kan lanseringen komma att senareläggas.

– Vi ser att telekombolag i Finland, Norge och Sverige rör sig snabbt mot 5G. Det kommer innebära att kunder snart börjar förvänta sig mer 5G-enheter. Därför tror vi hårt på den här datorn de kommande åren, säger Alessandro Battini.

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

Sverigekarta Färgad I Svenska Flaggan

Sveriges 5G-vinnare

20 jan 2021 digit

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

5G Folk Påstan

En miljard har 5G

10 dec 2020 digit

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport.

Tåg Mindre 960640

Världens snabbaste 5G

8 dec 2020 digit

KTH har utrustat ett X2000-tåg med 5G. Under färden fick passagerarna dela på en internetuppkoppling på 1 267 megabit per sekund, vilket är den högsta hastigheten som ett reguljärt tåg någonsin haft.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Vitt Snus
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

5G Ericsson

5G värt 260 biljoner

19 nov 2020 digit

5G kan dra in 31 000 miljarder dollar, ungefär 260 000 miljarder kronor, till it- och telekomindustrin fram till 2030. Det visar en ny studie från Ericsson.

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare.