Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Snabba, starka Yoga 5G

Den första datorn med 5G-anslutning är här. Lenovo Yoga 5G tillåter surf i hastigheter på uppemot 3 GB per sekund och klarar sig ett dygn utan att behöva laddas.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock, Lenovo 10 mars 2020 digit

– Att du aldrig behöver ansluta till ett wifi lämpar sig extra väl för studenter på universitet eller personer som reser mycket. Du kan streama video i hög kvalitet på väldigt befolkade platser, exempelvis flygplatser. Eller varför inte ladda ned en film på någon sekund innan du sätter dig på planet.

– Det som behövs är ju självklart ett 5G-nätverksabonnemang, men om det inte finns 5G i närheten surfar datorn automatiskt in på ett 4G-nät, säger Alessandro Battini, Director Consumer Nordic på Lenovo.

5G innebär topphastigheter upp emot tio gånger högre än 4G och möjliggör realtidskommunikation. Anledningen till det är att svarstiden mellan olika enheter som kommunicerar med varandra kommer gå från dagens 25-35 millisekunder till endast några få millisekunder.

– Därmed kan du samarbeta och skapa innehåll med flera personer samtidigt i realtid. Du och kollegor kan exempelvis redigera video med delad bearbetning mellan datorn och molnet i en direktsänd videochatt.

Håller 24 timmar

Det som möjliggör att Lenovo kan föra vidare 5G från smartphones till datorer är att Yoga 5G är först med Qualcomms nya 5G-processor. Det medför även en ökad batteritid, upp till 24 timmar, vilket kan vara en fördel inte minst för de mer mobila användarna. Anledningen till batteritiden är att processorn förbrukar 60 procent mindre energi än tidigare varianter.

– Dessutom kontrollerar datorn sin egen temperatur och anpassar sig efter vilka aktiviteter du gör, vilket ska hålla den kall och ta bort behovet av en fläkt.

yoga-5g.jpg

Med Yoga 5G kan du kommunicera med en svarstid på endast några få millisekunder.

– Att det är en 2-i-1-enhet gör att du också kan vika den bakåt till surfplatteläge och använda pennan när det passar dig.

Snabb rörelse mot 5G

Som namnet antyder kommer Yoga 5G att gå direkt in i Lenovos premiumsegment för olika sorters datorer, vilket är Yoga.

Den nya enheten var först tänkt att anlända till Norden innan sommaren men på grund av coronavirusets spridning, inte minst i Kina där Lenovo har sin produktion, kan lanseringen komma att senareläggas.

– Vi ser att telekombolag i Finland, Norge och Sverige rör sig snabbt mot 5G. Det kommer innebära att kunder snart börjar förvänta sig mer 5G-enheter. Därför tror vi hårt på den här datorn de kommande åren, säger Alessandro Battini.

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

kretskort-lenovo.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lenovo släpper patent

22 nov 2019 digit

Lenovo använder Low Temperature Solder i produktionen av kretskort till sina datorer. Det nya sättet att löda i lägre temperatur ger en miljöbesparing på 6 000 ton koldioxid per år och minskat spill av kretskort.

blurrig liten matbutik med två personer.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Mycket data, liten server

21 feb 2020 digit

Redan 2025 spås tre fjärdedelar av all data bearbetas och lagras där den samlas in. Med Lenovo Edge Server säkras datahanteringen för butiker, byggarbetsplatser och mindre bolag.  

Gammal Motorola Telefon
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Världsrekord på 5G

13 maj 2020 digit

Världsrekordet i 5G-hastighet för telefoner innehas av Lenovo. Med sin nya smarta telefon Motorola Edge Plus vill bolaget placera sig i premiumsegmentet på mobiltelefonmarknaden.

Familj Står På Exotisk Strand Och Tittar Ut Över Vattnet
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

12 jun 2020 digit

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

Tävlingscyklister Blurrig Bild För De Cyklar Fort
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Full fart på IBM Think

1 okt 2020 digit

Den 7 oktober anordnas IBM Think Digital Summit Nordic. På agendan finns alltifrån hur Vasaloppet ställde om sin sommarvecka till hur det går för det förarlösa AI-fartyget Mayflower. Dessutom presenterar sig Vahid Zohali, IBM Sveriges nytillträdde vd.

Aws Säkert Moln Clearstart
Ett samarbete mellan AWS och Voister

Moln för publik sektor

23 okt 2020 digit

AWS Clearstart gör att offentlig sektor kan gå in i molnet, utan frågetecken kring Cloud Act eller andra lagar. Med krypteringsnycklar och automatiserad installation ska flytten säkras och förenklas.

Paraplyer Hylte
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

5G Telefon Analys

Nu exploderar 5G

12 okt 2020 digit

I år kommer det att säljas 250 miljoner 5G-telefoner, en ökning med 1 300 procent gentemot 2019. Apple, Huawei och Samsung står för två tredjedelar av försäljningen.

Olivolja Hälls På En Sked Med Grön Bakgrund
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Dells väloljade hybrid

11 sep 2020 digit

Dell Technologies Cloud Platform inkluderar allt från självbetjäning och automation till mjukvarudefinierad lagring och nätverk. För alla som vill testa hur det fungerar för just deras verksamhet finns det nu en demomiljö hos Atea.