Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Mycket data, liten server

Redan 2025 spås tre fjärdedelar av all data bearbetas och lagras där den samlas in. Med Lenovo Edge Server säkras datahanteringen för butiker, byggarbetsplatser och mindre bolag.  

– Edge-servern gör det möjligt för kunder att samla in och hantera sin data lokalt, med en enhet som inte är mycket större än en laptop, säger Tina Borgbjerg, chef för Data Center Group Nordics, Lenovo.

75 procent edge

Ungefär 10 procent av all data som samlas in i det som på engelska kallas edge, alltså själva datainsamlingspunkterna, bearbetas och lagras också där. Enligt Gartner kommer denna siffra stiga till 75 procent till 2025.

Det är den framtiden som Lenovo vill möta med SE350 Edge Server. Med mått som en mindre stationär dator och en vikt på knappt fyra kilo är den framförallt tänkt att fungera som en sorts mellanstation för de som vill och behöver kunna utföra beräkningar och hantera data på samma plats som datan samlas in.

Den är utmärkt för till exempel en mindre matbutik.

För kontor eller butik

Servern är ruggad, det vill säga den tål stötar eller om någon skulle tappa den, den klarar av temperaturer mellan 0 och 55 grader, är tålig mot damm och smuts, har möjlighet att koppla upp sig mot både ett trådlöst nät och mot mobilnät, och kan placeras ut på vilket håll som helst. Intelprocessorn och övriga delarna i servern är specialbyggda för just den här produkten.

Den som ska använda servern beställer den färdigkonfigurerad efter just sina behov.

– Den är utmärkt för till exempel en mindre matbutik som vill förhindra ett stopp om deras terminaler sluta fungera på grund av fördröjning. Den passar även mindre företag eller lokalkontor som vill använda Azure eller för kontor som vill ha serverkraft, men som inte har plats eller möjlighet att sätta in ett helt datacenter.

Är det en tjuv?

Ett annat område som servern kan vara användbar till är kameraövervakning. Tidigare har en av utmaningarna varit att det som filmas med en övervakningskamera sparas ned lokalt i begränsad kvalitet utan möjligheten att lägga på smarta funktioner.

tina lenovo proffe.jpg

Tina Borgbjerg, chef för Data Center Group Nordics, Lenovo.

– Vi har ett samarbete med Pivot3 som arbetar med videoövervakning. Vår server kan stå för beräkningarna på plats, och skicka vidare data till ett datacenter eller till molnet. Det finns också möjlighet till att kombinera beräkningskraft tillsammans med molnet och lägga på en AI-funktion, som hjälper kamerorna att identifiera personer som dyker upp. Om det är en städare som känns igen skickas inget larm, men om det är någon obehörig kan larmet gå igång.

Säker server

Att servern är liten och lätt kan förstås innebära en ökad stöldrisk. Därför krypteras allt innehåll och servern stängs ned om chassit öppnas, eller om någon flyttar på den när den är igång. 

– Edge servern är till för dem som av olika anledningar vill förlänga sin datahall eller sitt moln och få lokal kraft eller för dem som samlar in data som bör behandlas lokalt men där en stor serverhall inte är aktuell. Den är ihopsatt på ett sätt som är unik för marknaden och är certifierad för bland annat Microsoft Azure Stack och VMware vSan, säger Tina Borgbjerg.

Lenovo ThinkSystem SE350 Edge Server.jpg

Lenovo Thinksystem SE350 Edge Server

Servern mäter 215x40x376 mm och väger cirka 3,8 kilo och kan komma specialbyggd utifrån varje kunds enskilda behov. Den kan konfigureras med upp till 256 gb ram och 16 terrabytes lagring. Den har även grafikkortsstöd om man kör CAD-program och vill arbeta i molnmiljö.

21 februari 2020 Uppdaterad 2 mars 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Lenovo

Rekommenderad läsning

Barn Ai Facebook

Facebook lär av bebis

8 mar 2021 digit

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Adobestock 199083282
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

Person Med Röd Jacka Susar Fram På Damcykel

Data driver Södertälje

1 mar 2021 digit

Södertälje satsar på datadrivna beslut med hjälp av AI, IoT och öppen data. Uppkopplade papperskorgar och parkeringsplatser samt sensorer som mäter snödjup och antalet cyklister ska förenkla tillvaron för både medborgare och anställda.

Penna Skriver På Vit Bakgrund

Nyheter i Word

25 feb 2021 digit

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Studentmössa Mot Himmel

AI bättre än en student

25 feb 2021 digit

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Person På Ett Av Bolidens Smältverk

Lönsam data för Boliden

23 feb 2021 digit

För att öka lönsamheten har Boliden Smältverk utvecklat en algoritm som ska optimera inköpsprocessen. En AI tränas med en stor mängd data om alltifrån råvarukvalitet till valutakurser och nu handlar det om att hitta den mest relevanta datakombinationen.

Workshop960640

Robotar i grupparbete

16 feb 2021 digit

För att robotar ska fungera i en grupp behöver de lära sig att inte upprepa vad andra har sagt och inte heller prata oväsentligheter. Det visar en studie från Umeå universitet.

Färgglada Backar Staplade På Varandra
video
ett samarbete med netapp

Netapps blixtsnabba backup

12 feb 2021 säkerhet

Netapps snapshotsteknik ger nu verksamheter möjlighet att skydda sina data och hantera sin backup via molntjänster snabbare än någonsin.