Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Mycket data, liten server

Redan 2025 spås tre fjärdedelar av all data bearbetas och lagras där den samlas in. Med Lenovo Edge Server säkras datahanteringen för butiker, byggarbetsplatser och mindre bolag.  

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Lenovo 21 februari 2020 digit

– Edge-servern gör det möjligt för kunder att samla in och hantera sin data lokalt, med en enhet som inte är mycket större än en laptop, säger Tina Borgbjerg, chef för Data Center Group Nordics, Lenovo.

75 procent edge

Ungefär 10 procent av all data som samlas in i det som på engelska kallas edge, alltså själva datainsamlingspunkterna, bearbetas och lagras också där. Enligt Gartner kommer denna siffra stiga till 75 procent till 2025.

Det är den framtiden som Lenovo vill möta med SE350 Edge Server. Med mått som en mindre stationär dator och en vikt på knappt fyra kilo är den framförallt tänkt att fungera som en sorts mellanstation för de som vill och behöver kunna utföra beräkningar och hantera data på samma plats som datan samlas in.

Den är utmärkt för till exempel en mindre matbutik.

För kontor eller butik

Servern är ruggad, det vill säga den tål stötar eller om någon skulle tappa den, den klarar av temperaturer mellan 0 och 55 grader, är tålig mot damm och smuts, har möjlighet att koppla upp sig mot både ett trådlöst nät och mot mobilnät, och kan placeras ut på vilket håll som helst. Intelprocessorn och övriga delarna i servern är specialbyggda för just den här produkten.

Den som ska använda servern beställer den färdigkonfigurerad efter just sina behov.

– Den är utmärkt för till exempel en mindre matbutik som vill förhindra ett stopp om deras terminaler sluta fungera på grund av fördröjning. Den passar även mindre företag eller lokalkontor som vill använda Azure eller för kontor som vill ha serverkraft, men som inte har plats eller möjlighet att sätta in ett helt datacenter.

Är det en tjuv?

Ett annat område som servern kan vara användbar till är kameraövervakning. Tidigare har en av utmaningarna varit att det som filmas med en övervakningskamera sparas ned lokalt i begränsad kvalitet utan möjligheten att lägga på smarta funktioner.

tina lenovo proffe.jpg

Tina Borgbjerg, chef för Data Center Group Nordics, Lenovo.

– Vi har ett samarbete med Pivot3 som arbetar med videoövervakning. Vår server kan stå för beräkningarna på plats, och skicka vidare data till ett datacenter eller till molnet. Det finns också möjlighet till att kombinera beräkningskraft tillsammans med molnet och lägga på en AI-funktion, som hjälper kamerorna att identifiera personer som dyker upp. Om det är en städare som känns igen skickas inget larm, men om det är någon obehörig kan larmet gå igång.

Säker server

Att servern är liten och lätt kan förstås innebära en ökad stöldrisk. Därför krypteras allt innehåll och servern stängs ned om chassit öppnas, eller om någon flyttar på den när den är igång. 

– Edge servern är till för dem som av olika anledningar vill förlänga sin datahall eller sitt moln och få lokal kraft eller för dem som samlar in data som bör behandlas lokalt men där en stor serverhall inte är aktuell. Den är ihopsatt på ett sätt som är unik för marknaden och är certifierad för bland annat Microsoft Azure Stack och VMware vSan, säger Tina Borgbjerg.

Lenovo ThinkSystem SE350 Edge Server.jpg

Lenovo Thinksystem SE350 Edge Server

Servern mäter 215x40x376 mm och väger cirka 3,8 kilo och kan komma specialbyggd utifrån varje kunds enskilda behov. Den kan konfigureras med upp till 256 gb ram och 16 terrabytes lagring. Den har även grafikkortsstöd om man kör CAD-program och vill arbeta i molnmiljö.

Rekommenderad läsning

kretskort-lenovo.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lenovo släpper patent

22 nov 2019 digit

Lenovo använder Low Temperature Solder i produktionen av kretskort till sina datorer. Det nya sättet att löda i lägre temperatur ger en miljöbesparing på 6 000 ton koldioxid per år och minskat spill av kretskort.

två tjejer har gjort armhävning och håller varandra i händerna.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Vinnare väljer workstation

25 okt 2019 digit

Bolag inom bygg- och läkemedelsbranschen har redan fattat grejen med en workstation. Med en bättre dator fullspäckad av certifieringar kan alla medarbetare arbeta effektivt.

sverige-etisk-ai.jpg

Branschkod för AI

20 nov 2019 digit

IT- och Telekomföretagen har tillsammans med åtta företag lämnat över en branschkod för ansvarsfull AI till näringsminister Ibrahim Baylan. Koden har tre principer: ett mänskligt och hållbart samhälle, förståelse och inkludering samt förtroende. 

kille gör bakåtvålt i sanden.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lekande lätt med Lenovo

25 jun 2019 digit

Fler och fler mötesrum utrustas med lösningar för att kunna sätta upp snabba videomöten. Bekymret är dock att det inte alltid går så fort som man skulle vilja. Det problemet vill Lenovo lösa med sin 100-procentigt Microsoftbaserade Thinksmart Hub 500.

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Framtiden är Tech intensity

25 sep 2018 digit

När Satya Nadella inleder Microsoft Ignite så ligger fokus på den nya strategin Tech intensity, där han lyfter H&M som ett lyckat exempel. Enligt Satya är säkerhet, förtroende och samarbete framtiden, något som han också visade genom att tillsammans med Adobe och SAP lansera Open Data Initiative. 

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

kaffe-bulle-960640.jpg

Hållbar AI för Sverige

30 nov 2018 digit

Anna Felländer är medlem i regeringens digitaliseringsråd och arbetar med ett Vinnova-projekt om hållbar AI. Det kan behövas, för algoritmer kan lätt lura oss till att göra saker som inte är bra, som att skapa ett sockerberoende enbart för att öka försäljningen.  

netapp-AI960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Snabb AI-träning med NetApp

17 dec 2018 digit

NetApp och Nvidia skapar tillsammans ONTAP AI, en plattform som möjliggör snabbare träning av AI-modeller. Plattformen väntas få stor nytta för alla AI-intresserade aktörer, bland annat inom hälso- och sjukvård och i finansbranschen. 

boxer-woman960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Världsbäst i Azure

23 apr 2019 digit

Azure NetApp Files är den snabbaste lagringen i molnet som finns. Därmed kan man nu lyfta ut de mest krävande applikationerna i molnet, samtidigt som skyddet är genomgående med kryptering, backuper och snapshots.