Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Snabba, starka Yoga 5G

Den första datorn med 5G-anslutning är här. Lenovo Yoga 5G tillåter surf i hastigheter på uppemot 3 GB per sekund och klarar sig ett dygn utan att behöva laddas.

– Att du aldrig behöver ansluta till ett wifi lämpar sig extra väl för studenter på universitet eller personer som reser mycket. Du kan streama video i hög kvalitet på väldigt befolkade platser, exempelvis flygplatser. Eller varför inte ladda ned en film på någon sekund innan du sätter dig på planet.

– Det som behövs är ju självklart ett 5G-nätverksabonnemang, men om det inte finns 5G i närheten surfar datorn automatiskt in på ett 4G-nät, säger Alessandro Battini, Director Consumer Nordic på Lenovo.

5G innebär topphastigheter upp emot tio gånger högre än 4G och möjliggör realtidskommunikation. Anledningen till det är att svarstiden mellan olika enheter som kommunicerar med varandra kommer gå från dagens 25-35 millisekunder till endast några få millisekunder.

– Därmed kan du samarbeta och skapa innehåll med flera personer samtidigt i realtid. Du och kollegor kan exempelvis redigera video med delad bearbetning mellan datorn och molnet i en direktsänd videochatt.

Håller 24 timmar

Det som möjliggör att Lenovo kan föra vidare 5G från smartphones till datorer är att Yoga 5G är först med Qualcomms nya 5G-processor. Det medför även en ökad batteritid, upp till 24 timmar, vilket kan vara en fördel inte minst för de mer mobila användarna. Anledningen till batteritiden är att processorn förbrukar 60 procent mindre energi än tidigare varianter.

– Dessutom kontrollerar datorn sin egen temperatur och anpassar sig efter vilka aktiviteter du gör, vilket ska hålla den kall och ta bort behovet av en fläkt.

yoga-5g.jpg

Med Yoga 5G kan du kommunicera med en svarstid på endast några få millisekunder.

– Att det är en 2-i-1-enhet gör att du också kan vika den bakåt till surfplatteläge och använda pennan när det passar dig.

Snabb rörelse mot 5G

Som namnet antyder kommer Yoga 5G att gå direkt in i Lenovos premiumsegment för olika sorters datorer, vilket är Yoga.

Den nya enheten var först tänkt att anlända till Norden innan sommaren men på grund av coronavirusets spridning, inte minst i Kina där Lenovo har sin produktion, kan lanseringen komma att senareläggas.

– Vi ser att telekombolag i Finland, Norge och Sverige rör sig snabbt mot 5G. Det kommer innebära att kunder snart börjar förvänta sig mer 5G-enheter. Därför tror vi hårt på den här datorn de kommande åren, säger Alessandro Battini.

10 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock, Lenovo

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng