Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Preppat för fjärrundervisning

För att lyckas med fjärrundervisning har Cedergrenska satsat på fem studiedagar för lärare, en egen digital enhet till alla elever samt fler IKT-specialister och supportpersonal. Det har lett till en minskad stress och en bra energi bland lärarna. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 24 mars 2020 digit

skola-fjarrundervisning.jpg

– Det är klart att lärarna är nervösa men när de gick hem sista dagen innan fjärrundervisningen startade kunde de ändå känna att de fått bra förutsättningar för att lyckas. Vi ser att de går in med energi och glädje in i det nya arbetssättet, vilket är en förutsättning för att kunna ta oss i mål fram till sommarlovet, säger Niklas Pålsson, vd på Cedergrenska. 

Sedan måndagen den 23 mars sker all undervisning på distans på grund- och gymnasieskolor som går under Cedergrenska. För att lyckas med förändringen satsade man tidigt på förberedande åtgärder, på många olika sätt.

– Vi såg tidigt vad som var på väg att ske med bland annat ökade frånvarotal hos både elever och lärare. Då bedömde vi att coronasituationen eventuellt kan hålla i sig fram till sommarlovet, vilket kommer innebära en markant förändrad relation till elever under lång tid. Visst har vi system på plats för att arbeta på distans om en elev eller lärare är sjuk några dagar, men inte alls kring examinationer eller hela kursmoment. 

Fem studiedagar

niklas-palsson.jpg

Niklas Pålsson, vd på Cedergrenska.

Därför satte Cedergrenska igång med att försöka hitta maximalt med tid till att ställa om, vilket resulterade i fem studiedagar för att förbereda sig så mycket det går. Under de här dagarna kunde lärare utbilda sig i de digitala systemen, samt testköra dem med varandra och med elever.

– Andra skolor har förberett sig på allt mellan tre timmar eller en eller två studiedagar. Vi ser att den nya situationen kan innebära ytterligare ett stressmoment för alla lärare, men genom de här fem dagarna fick vi in mycket lugn i organisationen.

Men Cedergrenskas förberedelser handlar inte bara om lärarna, utan även eleverna. I många årskurser kör man redan ett-till-ett, det vill säga att alla elever har tillgång till en egen digital enhet, men inte i alla. Här krävdes investeringar.

– Vi gjorde inköp i miljonklassen för att se till att alla har en ipad, chromebook eller pc, men det var fullt nödvändigt då vi inte vill ha någon kompromisslösning. Man kan inte besluta om fjärrundervisning för att sedan förlita sig på att hemmen ska hålla med verktygen. Vi har också köpt in ett antal nya licenser till verktyg som behövs i olika årskurser.

In med specialister

På Cedergrenskas skolor finns numera även ett antal nya IKT-specialister och ett utvidgat it-supportcenter.

– En IKT-specialist ska maximalt ansvara över sju lärare så därför har vi kompletterat den vanliga organisationen med några flera. De ska guida lärarna och se till att distansundervisningen fungerar bra. I vårt it-supportcenter sitter en del it-personal som arbetat sedan tidigare, samt ett antal nya konsulter som stärker upp teamet. Hemifrån ökar antalet situationer där elever kan behöva ställa frågor, så därför har vi bemannat upp för att möta en större efterfrågan.

Cedergrenska

Cedergrenska innefattar bland annat Tibble gymnasium, Marina Läroverket, Fredsborgskolan och Täby Friskola. Cedergrenska hette tidigare Sedibus. 

Hur har arbetet tagits emot av lärare?

– Det har nästan utan undantag varit positiva tongångar. Jag är väldigt stolt över lärarna som tagit till sig av allt nytt och sett det som kompetensutveckling. Många ser det som ett stort steg vidare i sin lärarkompetens och ett sätt att bredda sin verktygslåda i att möta elever på olika sätt.

Kan arbetet ni gjort vara till nytta även efter coronakrisen?

– Absolut, vilket är ett skäl till att lärarna är så positiva. Först ska vi självklart se till att lösa coronasituationen i skolan, men när krisen är över så har lärarna blivit än mer mångsidiga. Jag har redan hört ett antal gånger att de fått syn på funktioner och verktyg som kan göra det enklare att hantera sin klass oavsett om många är sjuka, eller om de själva är sjuka, avslutar Niklas Pålsson.

Tips för lyckad fjärrundervisning

  1. Var ödmjuk inför situationen. Nöj dig inte med vad du kan idag, utan se potentialen i hur bra det faktiskt kan bli. En sådan här stor förändring tar tid. Det räcker inte med fem studiedagar för att lära sig allt, utan vi kommer ha många sådana framöver.
  2. Kompromissa inte, varken med teknik för elever, studiedagar eller IKT-specialister för lärare. Det är viktigt att alla känner sig trygga i den här nya situationen.

Rekommenderad läsning

skor-ryggsack-960640.jpg

Listan för digital skola

17 mar 2020 it i skolan

Nu lanseras Skola online (covid-19) där lärare, elever och skolledare kan få en överblick över alla digitala läromedel och verktyg som är tillgängliga att använda gratis. 

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Studentmössa

Ohälsa på distans

17 jun 2020 digit

Distansundervisning har varit dålig för den psykiska hälsan bland Sveriges gymnasieelever. En ny studie från Lunds universitet visar att över hälften av eleverna upplever en ökad oro och stress. 

Skola Guldlänken Rise

Skolsajt nominerad

5 jun 2020 digit

Krishanteringsprojektet Skola Hemma är nominerat till Guldlänken. På sajten finns material för lärare och skolledare, vilket har varit ett stöd under coronapandemin.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

skolgrejor mot ljusgrå bakgrund.jpg

Skolans distansutmaning

27 apr 2020 digit

Undervisning på distans kräver mer av läraren, speciellt när det gäller elever som har särskilda behov och riskerar att halka efter. Men det finns sätt att inkludera så alla känner delaktighet.  

Grekisk Sallad

Skolmat på distans

20 maj 2020 digit

I mars stängdes Sveriges gymnasieskolor och i april lanserade därför AcadeMedia en app som ger eleverna tillgång till skolluncher. Nu kan lösningen bli permanent.

Gymnasie På Distans

Elever om distansskola

26 maj 2020 digit

Distansundervisning innebär större arbetsbörda, mer personligt ansvar och oro över hur man ska visa sina kunskaper. Drygt hälften är av gymnasieelever är nöjda med sin arbetsmiljö men många upplever en ökad stress och ensamhet. Det visar en ny undersökning från Sveriges elevkårer.