Påven reglerar AI

vatican-city-flag.jpg

Vatikanen har tagit fram riktlinjer för en etisk och mer likvärdig AI, bland annat vad det gäller ansiktsigenkänning. Microsoft och IBM har redan skrivit under. 

Påve Franciskus kräver att artificiell intelligens ska skydda alla människors rättigheter, speciellt de mindre privilegierade, samt att det ska komma nya regleringar för användandet av ansiktsigenkänning. Han ber ledande personer inom tech-världen att humanisera tekniken, inte teknologisera mänskligheten.

– Nya former av regleringar måste uppmuntras för att främja öppenhet och efterlevnad av etiska principer, speciellt för avancerad teknik som har en högre risk att påverka mänskliga rättigheter, exempelvis ansiktsigenkänning, står det i Rome Call for AI Ethics.

Vatikanen hoppas nu att regeringar, icke-statliga organisationer, globala företag och andra föreningar slår följe med IBM och Microsoft och går med i Rome Call for AI Ethics.

– I Vatikanen är man expert på mänskliga värden, inte teknik. Vårt samarbete handlar om att få Vatikanen och hela samhället att förstå hur vi kan använda tekniken med dessa värden intakta, säger Francesca Rossi, AI-etikchef på IBM.

Sedan tidigare har även EU kommit ut med riktlinjer för en etisk AI-utveckling.

Källa: Engadget, Vox

3 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng