EU föreslår förbud

kvinna med ett i photoshop beskuret ansikte.jpg

EU-kommissionen föreslår att ansiktsigenkänning i publika rum ska förbjudas i upp till fem år. Syftet är att få tid att undersöka teknikens inverkan på samhället.

– En gedigen metodik för att utvärdera teknikens inverkan och möjliga åtgärder för att hantera risker, kan identifieras och utvecklas, skriver EU-kommissionen i ett 18 sidor långt dokument i vilket man föreslår nya regler för att stärka de nuvarande reglerna kring integritet och datahantering.

Mer skyldighet

Förslaget är att förbudet ska gälla i tre-fem år då man kommer att få tid att utarbeta dessa frågor. I vissa typer av säkerhetssammanhang och i forskningssyfte kan förbudet upphävas.

Vidare föreslår kommissionen att aktörer som utvecklar och använder artificiell intelligens ska ha större skyldighet i dessa frågor, och man uppmanar alla medlemsländer att sätta upp en instans som kan monitorera detta.

Kina ångar på

I Kina fortsätter man att använda ansiktsigenkänning i nya sammanhang, och nyligen fick apotek ansiktsigenkänning som personer som hämtar ut medicin mot psykiska besvär måste scanna sig i.

I väst hävdar dock många att tekniken fortfarande är för osäker och integritetskränkande.

Källa: BBC

20 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng