London ser dig

bild från london.jpg

Londonpolisen planerar att börja använda ansiktsigenkänning i realtid för att komma åt allvarliga brott. Att upptäcka misstänkta med videokameror när de går på gatorna är en övervakningsnivå som är sällsynt utanför Kina. 

– Varje dag får våra poliser information om misstänkta att se upp för. Med ansiktsigenkänning i realtid kan vi öka effektiviteten, och som en modern polisstyrka har vi en skyldighet att använda ny teknik för att skydda människor i London, säger Nick Ephgrave från Londonpolisen.

Beslutet kan komma att bli en viktig milstolpe rörande tekniken som har startat en global debatt kring balansen mellan säkerhet och integritet. Polisavdelningar runt om i världen menar att ansiktsigenkänning ger dem ett sätt att fånga brottslingar som annars kan undvika att bli upptäckta, medan kritiker tycker att tekniken är integritetskränkande, har tveksam noggrannhet och införs utan tillräcklig offentlig diskussion.

Storbritannien har länge varit drivande i debatten. Det kan bero på att man har en historia av terrorattacker vilket gjort att polisövervakning traditionellt varit mer accepterat där än i andra västerländska länder. Kamerorna ska scanna omgivningen efter ansikten som finns med på en lista innehållandes personer som bland annat är efterlysta för allvarliga och våldsamma brott. 

Tekniken som ska börja användas i London är mer avancerad än andra då den omedelbart kan identifiera personer när de blir filmade på videokamera. Tidigare har det varit vanligare att polisen matchar foton från videokameror mot en databas med så kallade mugshots för att identifiera en person.

Källa: New York Times 

27 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng