Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Molnet för alla

Den hybrida molninfrastrukturen NetApp HCI ger en direkt koppling mellan publika moln och ditt privata moln i datacentret. Det innebär att du kan köra vissa funktioner lokalt och andra i till exempel Azure eller AWS vilket passar utmärkt för medelstora företag och offentlig sektor. 

– Vi vet att många it-avdelningar, på grund av den plattform de har lokalt, ibland måste säga nej till nya projekt och idéer från verksamheten. Vi gör det möjligt för it-avdelningen att aldrig behöva säga nej igen. Ibland kan appar hamna hemma, ibland i molnet, och tillgängligheten och hanteringen sköts på samma sätt oavsett. Det är nyckeln, säger Fredrik Nygren, teknikchef NetApp Sverige. 

De stora publika molnen, som AWS, Azure och Google Cloud, blir allt vanligare för företag och organisationer att gå in i. Men enligt Fredrik Nygren borde alla ställa sig frågan om de måste in i de publika molnen för att kunna erbjuda molntjänster till verksamheten.

– Du ska inte gå dit bara för att alla andra gör eller har gjort det, utan det ska vara ett strategiskt beslut. Är du ute efter enkelhet och flexibilitet kan du istället bygga ett privat moln som blir som en förlängning av alla publika moln in i ditt eget datacenter.

Välj funktioner fritt

Hybrida molninfrastrukturen NetApp HCI erbjuder från dag ett koppling mellan de publika molnen och ditt privata moln i ditt datacenter. Där kan du plocka in funktionalitet från de publika molnen och välja vilken plattform du vill. Vissa funktioner går att ha i till exempel AWS eller Google, men andra kan du ha hemma lokalt.

Du kan komplettera din nuvarande plattform med det privata molnet, börja litet och växa större efter behov.

– Det är inte svårt alls och du behöver inte vara expert på lösningen. De flesta kunder och deras användare är inte ute efter en viss formfaktor eller ett specifikt märke på en server, utan de vill få till en bra upplevelse och funktionalitet. De är helt enkelt intresserade av vad de faktiskt kan åstadkomma genom att bygga det hybrida molnet.

– En stor fördel med ett privat moln är att du vet var din data är, det vill säga den är alltid hos dig. En annan är att du i mångt och mycket återanvänder investeringar du redan gjort i datahallar och hårdvara, men du har ett mjukvarudrivet sätt att använda dem.

Fördel att vara sen

– Företag och organisationer som ännu inte gått in i molnet kan ha en fördel i att kunna lära sig av andras misstag och framgångar och många som ännu inte använder molnet fullt ut har förmodligen en anledning till det, till exempel att de använder appar som kräver en traditionell infrastruktur. Med NetApp HCI är inte det ett problem.

fredrik_nygren.jpg

Fredrik Nygren, teknikchef NetApp Sverige.

– Vi kräver inte att du kastar bort gamla hårdvaruinvesteringar eller bygger om hela infrastrukturen. Du kan komplettera din nuvarande plattform med det privata molnet, börja litet och växa större efter behov. Idag finns egentligen inga tekniska hinder mot att göra en flytt in i molnet, utan det handlar mer om vilken it-strategi din verksamhet har och vilken kostnadsmodell du är ute efter.

Vilka aktörer passar lösningen bäst för?

– NetApp HCI passar bra för offentlig sektor. De har inte samma möjligheter att nyttja de publika molnen, men vill självklart inte hamna på efterkälken ändå. Genom att bygga privata moln kan de ändå nyttja innovationen som finns i de publika molnen.

– Lösningen lämpar sig också väl för mellanstora företag som inte vill investera i tung molnkompetens utan istället återanvända den kompetens de redan har. 

13 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng