Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

OT-satsning på Cisco Live

Cisco Live i Barcelona kretsar i år mycket kring hur alla lösningar knyts ihop i smidiga gränssnitt för optimal verksamhetskontroll. Inte minst ska samarbetet mellan it och OT underlättas.

Text Tim Leffler Foto Voister, Fredrik Kron 28 januari 2020 digit

wendy mars på scen på cisco live.jpg

– Många spanar gärna i sina teleskop mot den underbara tekniska himlen som är full av möjligheter och på den andra sidan teleskopet står alla ni som ska bygga lösningar och den resan vill vi göra tillsammans med er, säger Wendy Mars, President EMEAR på Cisco, när hon inleder keynoten på Cisco Live i Barcelona.

Ett perfekt snurrande hjul

Wendy Mars fortsätter att beskriva dagens företagsverksamhet som ett hjul. Om hjulet går för långsamt ramlar vi. Går det för fort tappar vi kontrollen. Och är det något fel på hjulet går det sönder. Det är med andra ord mycket som ska klaffa för att vi ska hitta rätt i en digital värld där 5G, bättre AI och större krav på säkerhet och integritet tar oss i nya riktningar.

– För filmskaparen Michael Bay är digitaliseringen bara i sin barndom. Det är en häftig tanke, att vi i branschen har hållit på med detta i evigheter medan det för andra bara har börjat, säger David Goeckeler, executive vice president för networking and security på Cisco.

Vi knyter it och OT närmare varandra.

Överblick är A och O

För att kunna skapa bättre förutsättningar för användare, som är alltifrån filmskapare till butikschefer, krävs det en större och smartare överblick över både nätverk och system. Överhuvudtaget är det en av Ciscos stora satsningar i år, på alla områden.

Det handlar om att med Appdynamics Experience Journey Map få bättre koll på verksamhetens applikationer, och med Cisco Intersight Workload Optimizer kan både utvecklare och infrastrukturansvariga se och få möjlighet att lösa de problem som uppstår.

– Du får en överblick från app ända ner till infrastrukturen, säger Liz Centoni, senior vice president för IoT på Cisco. 

It och OT tillsammans

En av de stora utmaningarna idag är att få ihop de som arbetar med it med dem som arbetar med OT, operational technology. Förenklat kan man säga att it-personer arbetar med information och kommunikation mellan individer och system medan OT-personer arbetar med maskiner och kommunikation mellan system och maskiner.

Fortfarande är budgeten för OT ofta betydligt större jämfört med it-avdelningens och även synen på säkerhet där fysiskt skydd av verksamhet har högre prio jämfört med cyberhot.

cisco liz.jpg

Liz Centoni, Senior Vice President för IoT på Cisco

Men idag, när tunga industriella maskiner blir alltmer digitala, är det ofta samma typ av mjukvara som används för att behandla data för att styra maskiner och som i sin tur hanterar alltifrån vattenflöden till bilproduktion.

Ciscos Intend Based Networking stödjer både it och OT och ger dig denna överblick över dina system.

– It måste veta vad OT-teamet gör och tvärtom. Därför behöver vi en synlighet om vad som finns i miljön, och det är det första och viktigaste steget.­ Det gäller att identifiera sina uppkopplade enheter, gruppera upp dem och definiera en policy kring dem, och när detta är gjort också övervaka eventuella förändringar, säger Liz Centoni.

Med Ciscos Cyber Vision Center får du också full koll över samtliga tillgångar i ditt bolag och verktyg för att åtgärda eventuella problem som uppstår.

– Du får väldigt finkornig information om alltifrån ip-adresser till serienummer, oavsett var någonstans i ditt bolag dina system befinner sig. Vi har lagt ihop all kunskap vi har samlat på oss de senaste tio åren på detta område och knyter it och OT närmare varandra.

Rekommenderad läsning

david goeckeler.png

Cisco Live: Datacenter utan center

30 jan 2019 digit

Cisco ska finnas där datan finns. Det är huvudbudskapet när chefen för nätverk och säkerhet, David Goeckeler, inleder Cisco Live i Barcelona. För att det ska bli möjligt presenterar bolaget en ny ACI och en ny Hyperflex.

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

två boxningshandskar hänger på en tegelvägg.jpg
video

Så funkar Wifi 6 med 5G

25 sep 2019 digit

Nya generationens wifi kommer göra vår uppkopplade vardag ännu smartare och smidigare. Med liknande kostnader som äldre teknik men med ökad kapacitet kommer wifi 6 att bli en viktig del av 5G-nätet.

larv-fjaril.jpg
video

Så driver Cisco förändring

12 dec 2019 digit

Digital transformation blir allt viktigare i en snabbföränderlig värld. För att lyckas krävs att man förstår både nuläge och vart man vill. Här kan Cisco vara till stor hjälp med bland annat beslut och analyser. 

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

Axfood-ny.jpg

Kundnytta i fokus för Axfood

18 apr 2017 digit

Molnförflyttningar och tjänster som skapar en förbättrad kundupplevelse. Det är några av hållplatserna på den digitala resan som Axfood gör just nu.

snip steidel löweberg.JPG
video

Nordiskt perspektiv på VMworld

13 sep 2017 digit

Anna-Maria Löweberg, partnerchef Norden VMware, och Kristine Dahl Steidel, Nordenchef VMware, pratar om årets VMworld, vilka områden som är hetast och vad som kommer vara viktigast i framtiden.