Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Cisco taggar Halmstad

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 18 februari 2020 digit

– Vi fokuserar på säkerhet och försöker även få till profilering för att styra åtkomst för användaren, istället för att vi går via ip-adresser, säger Niklas Larsson, nätverksadministratör, Halmstad kommun.

Hur kommer det att fungera?

– Vi kommer först att titta på taggar som kallas för SGT, Security Group Tags för att lägga en profil på en användare, och därefter styra vad den användaren har tillgång till. Det kan vara så att två personer som sitter på samma nät har olika tillgång till olika saker. På så sätt ökar vi säkerheten och får även bättre kontroll på vem som kommer åt vad.

Hur långt har ni kommit?

– Vi har precis startat ett proof of concept där vi testar detta. Vi gör den i vår och förhoppningsvis skulle vi då kunna köra igång med detta under årets gång, beroende på hur lång tid det tar att implementera.

Hur ser det ut i Halmstads skolor vad gäller nätverk?

– Under de senaste åren har vi haft en del problem med enheter som har tillkommit, och som vi inte har haft lika bra kontroll på, till exempel Chromebooks och Ipads. Där har vi länge haft en lösning för hur eleverna kopplar upp sig som inte har varit helt optimal och har även lagt en del ansvar på eleverna.

Vi försöker alltid ligga lite i framkant och prova nya lösningar.

– Nu har vi istället skapat ett dedikerat nät som eleverna ansluter sig till via att vi skjuter ut konfiguration från ett styrverktyg. På så sätt slipper eleverna testa med olika nätnycklar och de slipper riskera att skriva in fel lösenord. Vi har också strukturerat om så att vi bara kör 5 GHz på skolornas trådlösa nät, eftersom vi har tätt mellan accesspunkterna. I grundskolan har vi som standard en accesspunkt i varje klassrum.

Hur ser arbetet ut framöver?

– Vi försöker alltid ligga lite i framkant och prova nya lösningar, men samtidigt vill vi inte kasta oss in i nya projekt utan att ha kontroll. Nu kikar vi mycket på att få till SGT-taggarna och sedan kommer vi att kolla på DNA-center, Digital Network Architecture. Det är oklart om vi kommer att köra SDA fullt ut men vi kommer att försöka ha det och anpassa det så att det fungerar så bra som möjligt i vår miljö.

Vad har ni för tankar kring SDA?

– På det stora hela tror vi att det är en framtidsprodukt, men som behöver några års mognad.

Hur skulle du vilja att nätverk ser ut för er om några år?

– Då kan jag absolut se att vi har en del av SDA, men Halmstad växer ju hela tiden och vi vet ju knappt vad vi ska göra om ett halvår. Halmstad kommun bygger flera nya skolor så det är svårt att säga hur det ser ut om två år.

Tar du med dig något speciellt från Cisco Live?

– Det är en jättekul möjlighet att få komma hit och man märker hur mycket kompetens här finns bland deltagarna. Det är en helt annan värld egentligen. Det finns mycket bra sammankomster och utbildningar i Sverige också, men detta är utan tvekan bättre.

Rekommenderad läsning

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

wendy mars på scen på cisco live.jpg

OT-satsning på Cisco Live

28 jan 2020 digit

Cisco Live i Barcelona kretsar i år mycket kring hur alla lösningar knyts ihop i smidiga gränssnitt för optimal verksamhetskontroll. Inte minst ska samarbetet mellan it och OT underlättas.

cisco-people-960640.jpg
video

När mjukvaran driver affären

19 sep 2018 digit

I en tid när kunder vill vara maximalt flexibla ökar fokuset på mjukvarulösningar. Cisco följer kundernas beteende och ökar leveransen av nya lösningar som kan flyttas mellan enheter. Det säger Vinay Nichani, vicepresident Worldwide Software Sales på Cisco.

david goeckeler.png

Cisco Live: Datacenter utan center

30 jan 2019 digit

Cisco ska finnas där datan finns. Det är huvudbudskapet när chefen för nätverk och säkerhet, David Goeckeler, inleder Cisco Live i Barcelona. För att det ska bli möjligt presenterar bolaget en ny ACI och en ny Hyperflex.

riddarholmen-fran-luften.jpg
video

Ciscos smarta lokala lösningar

31 jan 2019 digit

Cisco finns där datan är. Det behövs för att snabbare kunna analysera all data som samlas in av IoT, så att it-avdelningen lättare kan stödja verksamheten. Det menar Ylva Fonselius, systemingenjör på Cisco.

cisco-infrastruktur-puff-960640.jpg
video

Det senaste inom nätverk

1 feb 2018 digit

Under Cisco Live presenterar nätverksjätten flera nyheter för branschen. Bland annat har Cisco utvecklat lösningar med säkra lösningar för vården.

fyra läkare i en operationssal står lutade ner och tittar in i kameran.jpg
video

Så säkras VGR

6 feb 2019 säkerhet

Säkerhet är så mycket mer än brandväggar och antivirus. Idag är fokus på kryptokapning, segmentering och hur datacentrets virtuella maskiner kan säkras. Richard Sjöstrand, it-arkitekt Västra Götalandsregionen, lyfter det mest aktuella från Cisco Live och passar på att ge Anders Ygeman och Mikael Damberg konkreta tips vad de bör fokusera på.