Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Cisco taggar Halmstad

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.

– Vi fokuserar på säkerhet och försöker även få till profilering för att styra åtkomst för användaren, istället för att vi går via ip-adresser, säger Niklas Larsson, nätverksadministratör, Halmstad kommun.

Hur kommer det att fungera?

– Vi kommer först att titta på taggar som kallas för SGT, Security Group Tags för att lägga en profil på en användare, och därefter styra vad den användaren har tillgång till. Det kan vara så att två personer som sitter på samma nät har olika tillgång till olika saker. På så sätt ökar vi säkerheten och får även bättre kontroll på vem som kommer åt vad.

Hur långt har ni kommit?

– Vi har precis startat ett proof of concept där vi testar detta. Vi gör den i vår och förhoppningsvis skulle vi då kunna köra igång med detta under årets gång, beroende på hur lång tid det tar att implementera.

Hur ser det ut i Halmstads skolor vad gäller nätverk?

– Under de senaste åren har vi haft en del problem med enheter som har tillkommit, och som vi inte har haft lika bra kontroll på, till exempel Chromebooks och Ipads. Där har vi länge haft en lösning för hur eleverna kopplar upp sig som inte har varit helt optimal och har även lagt en del ansvar på eleverna.

Vi försöker alltid ligga lite i framkant och prova nya lösningar.

– Nu har vi istället skapat ett dedikerat nät som eleverna ansluter sig till via att vi skjuter ut konfiguration från ett styrverktyg. På så sätt slipper eleverna testa med olika nätnycklar och de slipper riskera att skriva in fel lösenord. Vi har också strukturerat om så att vi bara kör 5 GHz på skolornas trådlösa nät, eftersom vi har tätt mellan accesspunkterna. I grundskolan har vi som standard en accesspunkt i varje klassrum.

Hur ser arbetet ut framöver?

– Vi försöker alltid ligga lite i framkant och prova nya lösningar, men samtidigt vill vi inte kasta oss in i nya projekt utan att ha kontroll. Nu kikar vi mycket på att få till SGT-taggarna och sedan kommer vi att kolla på DNA-center, Digital Network Architecture. Det är oklart om vi kommer att köra SDA fullt ut men vi kommer att försöka ha det och anpassa det så att det fungerar så bra som möjligt i vår miljö.

Vad har ni för tankar kring SDA?

– På det stora hela tror vi att det är en framtidsprodukt, men som behöver några års mognad.

Hur skulle du vilja att nätverk ser ut för er om några år?

– Då kan jag absolut se att vi har en del av SDA, men Halmstad växer ju hela tiden och vi vet ju knappt vad vi ska göra om ett halvår. Halmstad kommun bygger flera nya skolor så det är svårt att säga hur det ser ut om två år.

Tar du med dig något speciellt från Cisco Live?

– Det är en jättekul möjlighet att få komma hit och man märker hur mycket kompetens här finns bland deltagarna. Det är en helt annan värld egentligen. Det finns mycket bra sammankomster och utbildningar i Sverige också, men detta är utan tvekan bättre.

18 februari 2020 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Hemarbete 960640
video
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

Ett Öga Med Ljusblå Färg Som Strålas Utifrån Det På Sidorna
video
ett samarbete med cisco

Säkra nyheter från Cisco Live

31 mar 2021 säkerhet

Lösenordsfria inlogg, supersnabb datahantering och bättre och säkrare koll på trafiken. Cisco presenterar en mängd nyheter under Cisco Live 2021.

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Pusselbit Ska Sättas In I Helt Vitt Pussel Mot Orange Bakgrund

Så funkar Teams i Webex

13 okt 2020 digit

Med Ciscos videosystem kan man nu enkelt ansluta till Microsoft Teams-möten. Samtidigt utvecklar Cisco mötesplattformen Webex Meetings med ansiktsigenkänning.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

Två Barn Sitter På En Gräsmatta Rygg Mot Rygg Och Tittar I Var Sin Padda
video
ett samarbete med cisco

Halmstad säkrar med wifi 6

15 maj 2020 digit

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

glidflygare på väg att kasta sig ut från en klippa2.jpg
video

Så säkrar Cisco

7 apr 2020 digit

Utvecklare vill snabbt testa nya funktioner medan it fokuserar på säkerheten och mitt emellan står CIO:n som både vill ha snabbhet och säkerhet. Därför bygger nu Cisco framtidens säkerhetslösningar.