Icas nya nät

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

– Vi är fyra medarbetare från Ica-gruppen som är här på Cisco Live i Barcelona och vi tittar främst på en kommande proof of concept för ACI, Application Centric Infrastructure. Det ska vi testa för att se om det är nästa datahallslösning för oss, säger Walter Stern, Group Manager Core and Network Services, Ica-gruppen.

Vad ska den lösa för er?

– Vi ser främst att vi vill adressera den kapaciteten som finns i vårt nät och vi vill titta på nästa generations sätt att bygga nätverk. Under våren kör vi vår testmiljö och fattar ett beslut efter det. Om det blir ett positivt resultat kommer vi nog börja bygga det i år.

Hur förhåller ni er till SDA?

– Det är en lösning som vi har implementerat på vårt huvudkontor i Solna och vi fortsätter med utrullning på våra lager och kontor runt om i Sverige.

Vad är den stora nyttan där?

– Att vi får en mycket enklare förvaltning och ett lättare underhåll. Det blir också att få in nya kontor och lager i den nya leveransen som vi har.

Hur kommer medarbetarna uppleva det?

– Vi hoppas att de får en smidigare lösning som integrerar både det trådade och det trådlösa nätet. Vi styr nu också vår access med policys istället för med traditionella accesslistor.

Var är ni om ett par år?

– Förhoppningsvis har vi kommit fram till en infrastruktur som har möjlighet att gå i samma takt som affärens krav. Vi vill kunna leverera våra tjänster snabbare och med mer säkerhet. I dagsläget har vi olika typer av andra molntjänster där man kan få sina tjänster mycket snabbare. Vi inom it-organisationen vill kunna matcha och kunna leverera liknande tjänster på samma tid.

Vad tar du med dig från Cisco Live?

– Det är väldigt spännande dagar här och trevligt att träffa kollegor och få chansen att prata med Cisco också. Jag har spenderat en del tid i Devnet och tittat på automatisering. Vi tror att framtiden handlar om att automatisera till exempel vår drift.

Ica-gruppen

Ica-gruppen är ett av Nordens ledande detaljhandelsföretag med cirka 2 075 egna och handlarägda butiker och apotek i Sverige och Baltikum. I Ica-gruppen ingår Ica Sverige och Rimi Baltic, Apotek hjärtat, Ica fastigheter samt Ica banken som erbjuder finansiella tjänster till svenska kunder.

Källa: Ica

11 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng