Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gemensam it i Hälsingland

När sex kommuner slår ihop sina it-avdelningar är möjligheterna större än problemen. IT Hälsingland innebär både bättre upphandlingar och rekryteringar. 

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, it hälsingland 23 mars 2020 digit

kvinnor och män är glada och har dragkamp.jpg

– Vi får helt andra muskler när sex kommuner med 132 000 invånare upphandlar tillsammans. När vi tecknar avtal idag får även kommuner med 10 000 invånare den högsta licensnivån, alla specialtjänster och lägre priser, säger Katarina Ahlström, it-strateg i Bollnäs kommun och tillsammans med kollegan Anders Natander, Söderhamns kommun, delaktiga i samarbetsprojektet IT Hälsingland.

För tre år sedan hade Nordanstig, Ljusdal, Hudiksvall, Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn stora gemensamma utmaningar i form av dålig ekonomi, växande behov av digitalisering, problem med driftsäkerhet och redundans i befintliga system, samt svårigheter att rekrytera it-kompetens. Samtidigt har man styrkan att vara väl geografiskt samlade.

Anders Natander med vän_2.jpg

Katarina Ahlström och Anders Natander.

Sluta uppfinna hjulet

Kommuncheferna i Hälsingekommunerna fick i uppdrag av politiken att arbeta vidare med projektet, och utsåg en arbetsgrupp för att utreda möjligheterna med en gemensam it-organisation.

– Vi slutade uppfinna hjulet flera gånger och satsade på att ta fram ett antal gemensamma avtal. Vi presenterade också tanken med It Hälsingland för kommuncheferna, som såg de stora fördelarna och ville att vi skulle driva det vidare, säger Anders Natander.

Den förberedande inventeringen av behov och utmaningar i varje kommun och verksamhet tog ungefär ett år.

– Det var täta virtuella och fysiska möten mellan alla it-strateger, och tillsammans formulerade vi målbilder, och i nästa steg projektplaner, för de kommande två, tre och fem åren. Vi knöt också till oss en extern partner som tillförde ytterligare idéer om genomförandet, säger Katarina Ahlström.

Milstolpar på plats

Idag har IT Hälsingland nått flera milstolpar, bland annat med en gemensam plattform för e-tjänster, en för politisk ärendehantering, en molnbaserad växel och ett gemensamt avtal med Microsoft är på gång.

När vi jobbar som en organisation sparar vi också mycket arbetstid.

Med en virtuell, verksamhetsutvecklande it-organisation blir förutsättningarna för rekrytering och kostnader helt andra.

– Tidigare har vi inte kunnat erbjuda heltidstjänster, till exempel inom systemutveckling, för kommunerna var och en har inte haft det behovet. Nu har vi precis anställt en e-arkivarie tack vare vårt nya arbetssätt. När vi jobbar som en organisation sparar vi också mycket arbetstid. Det är den största ekonomiska vinsten så här långt, säger Katarina Ahlström.

Vad är ert råd till andra kommuner?

– Vi är ganska jämnstora och samarbetar på lika villkor kring inköp, avtal, och konsolidering. Den virtuella verksamhetsutvecklingen innebär en plattformsansvarig i en kommun, en telefoni-ansvarig i en annan, och så vidare. Det finns en ekonomiskförening som vi har möjlighet att använda som avtalspartner. Vi har tagit rätt steg på rätt sätt, säger Anders Natander.

Arbetsgruppen IT Hälsingland

Morgan Norell, Åsa Juhlén, Henrik Adestedt, Katarina Ahlström och Anders Natander är arbetsgruppen som utredde möjligheterna med en gemensam it-organisation.

Rekommenderad läsning

AdobeStock_137132592_2.jpg

Skolanpassad O365 i Hudik

14 dec 2017 it i skolan

Med en Office 365-miljö helt anpassad till den svenska skolans läroplaner har MTH Utbildning i Hudiksvall ett digitalt arbetssätt som är lika inspirerande för lärare och elever som för kommunens politiker.

Pojke_med_platta.jpg

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.

den årliga tennistävlingen i båstad.jpg
video

När it styr utvecklingen

14 aug 2018 digit

Mer samverkan mellan kommuner, gärna tydligare krav från staten och varför finns det inget alternativ till bank-id. Det är några av punkterna som it-driftcheferna i Båstads och Marks kommun tar upp när de ses i Voisterstudion.

atletisk tjej gör jättehopp med röd bakgrund.jpg (1)
video

Ale med steget före

8 maj 2019 digit

Ale kommun insåg tidigt vikten av digitalisering för att säkra invånarnas behov av service och vård. Nu är man lika tidigt ute med en egenutvecklad chattbot som snart blir en tillgång för hela förvaltningen.

glasbruk.jpg
video

Nybros säkra satsningar

22 maj 2019 digit

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.

folk kastar pappersflygplan mot blå himmel.jpg
video

Söderhamns smarta strategi

4 jun 2019 digit

En kommun med höga ambitioner och behov av automatisering och andra lösningar kan känna sig ganska ensam. Genom samarbetet med de fem andra hälsingekommunerna kan Söderhamn säkra både det papperslösa kontoret och hög kompetens inom digitalisering.

balonger svävar ut från en öppen dörr.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Därför väljer Skövde Teams

11 okt 2019 digit

När verksamheterna i kommunen ville ha ett mobilt arbetssätt föll valet på Teams. Resultatet är färre mejl och ett snabbare och enklare samarbete. 

två killar på boliden med en platta i en gruva.jpg
video

BI gör Boliden bättre

16 dec 2019 digit

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra bolagets processer och även vara ett stöd för medarbetarna att ta nya digitala kliv.