Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Söderhamns smarta strategi

En kommun med höga ambitioner och behov av automatisering och andra lösningar kan känna sig ganska ensam. Genom samarbetet med de fem andra hälsingekommunerna kan Söderhamn säkra både det papperslösa kontoret och hög kompetens inom digitalisering.

– Vi jobbar mycket med ett ambitiöst program där vi har tagit fram en punktlista med presumtiva områden att digitalisera. Vi tittar på robotutveckling och vi tittar på samverkan mellan hälsingekommunerna, så att inte alla jobbar isolerat med sådant som egentligen alla behöver göra, säger Anders Natander, it-strateg, Söderhamn kommun.

– Vi har ett väldigt bra samarbete mellan kommunen och bolaget som är utförare. Anders och jag arbetar mycket tillsammans med strategiska frågor och med att göra kort- och långsiktiga planer. Vi har också ett jättebra samarbete med förvaltningarna, säger Per Uddén, verksamhetschef på Söderhamn Nära.

Hur utvecklas samarbetet med verksamheten?

– Där förvaltningarna har ett behov kommer det ganska naturligt. Ibland är behovet väldigt tydligt och förvaltningen kommer med en kravbild, eller så kommer de med ett bekymmer som vi försöker omsätta till en lösning.

Vad händer inom RPA?

– Vi tittar på flera olika områden. Dels bidrag och försörjningsstöd som varit i fokus i Helsingborg och på flera andra håll, dels på en rad andra områden. Vi har en vision om det papperslösa kontoret, och vägen dit går via digitala processer som förenklar från ax till limpa och utan mellansteg med papper. Där tror vi på att processbeskriva förvaltningarnas olika uppdrag, bryta ner dem i så små beståndsdelar som möjligt och se vilka som är möjliga att robotisera.

När man gör en sådan genomlysning blir det väldigt naturligt att man också ifrågasätter det man håller på med.

Finns det något konkret exempel?

– Det är försörjningsstöd och det jobbar vi mycket med. Här sker ett heltäckande arbete med processbeskrivningen där förvaltningen deltar. När man gör en sådan genomlysning blir det väldigt naturligt att man också ifrågasätter det man håller på med. Här har vi 10-15 tempon för att göra något ganska enkelt. Behöver vi verkligen göra dem alla, eller är det någon del som vi kan automatisera eller ta bort?

Berätta om ert rekryteringsläge?

– När det gäller spetskompetens inom digitalisering finns det stora svårigheter att hitta rätt personer i vår region. Därför ser vi också möjligheter att samverka med kommunerna i närområdet för att inte alla ska behöva jaga samma typer av kompetens. Det är en lösning där vi ser stora möjligheter och vi har ett bra samverkansforum i Hälsingland.

Ligger utvecklingen av RPA i samverkansprogrammet?

– Vi ser det som en tydlig väg att gå. Dels för att det är svårt att hitta kompetens, dels för att en samling duktiga utvecklare inom RPA kanske inte vill jobba knutna till en kommun. Det blir för litet och det är mycket bättre att ta ett större tag.

– Vi är sex kommuner i Hälsingland som jobbar tillsammans. Vi är ganska lika i storlek och står inför samma typ av utmaningar både när det gäller kompetens och utveckling. Det är en lösning som passar alla väldigt bra, avslutar Anders Natander.

4 juni 2019 Reporter elisabeth nore digit Foto fredrik kron, adobestock

Rekommenderad läsning

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

En Svensk Hundrgin Med Greta Garbo

RPA-vinst för Skellefteå

30 nov 2020 digit

Skellefteås RPA har under tre år sparat in tre heltidstjänster. Nu tittar flera andra verksamheter i kommunen på en liknande lösning.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Tre Färgglada Kugghjul

2025 gör maskiner jobbet

23 okt 2020 digit

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

Norsk Flagga På Stång Mot Ljusblå Himmel

Chatta i Härryda

11 jun 2020 digit

Kommun-Kim ska hjälpa Härryda kommuns medborgare att svara på frågor. Kim är en kopia på en chattbot som redan finns i över 100 norska kommuner.

Sverigeflagga I Sand

Underkänd omsorg

28 maj 2020 digit

Sveriges kommuner nyttjar inte digitaliseringens möjligheter tillräckligt. Ett felaktigt sätt att använda kommunbudgeten och för kortsiktiga perspektiv gör att invånare inte får ta del av nya digitala lösningar. Det visar en rapport från Göteborgs universitet.