Vinster med samlad it

Göliska IT ansvarar för it i sex kommuner i Västergötland och på samma sätt hanterar skånska Unikom it för Höör, Hörby och Östra Göinge. Enligt Anders Thörn, vd Göliska, har samarbetet lyft it i regionen och nu hoppas Cecilia Alvesson, vd Unikom, på en liknande effekt.

– Unikom är ett kommunalt bolag som hanterar all it-verksamhet i de tre kommunerna Höör, Hörby, och Östra Göinge. Vi bildades för snart två år sedan, så bolaget är ungt, men samarbetet har hållit på några år dessförinnan, säger Cecilia Alvesson, vd på Unikom.

Anders Thörn, Göliska IT är en liknande satasning, vad kan Unikom kan lära av er?

– Ja, vi har ju hållit igång i 13 år och består av sex kommuner. Hade jag gjort om den här resan hade jag tagit med mig vikten av att hitta goda exempel tidigt som kan sporra verksamheterna och hitta samarbetsprojekt. Vi har sett det som ett uppdrag från vår sida att få samverkan mellan kommunernas verksamheter där vi har fungerat som tändvätska. Många upphandlingsprojekt fungerar så nu och det blir lättare för verksamheterna att hitta varandra, säger Anders Thörn, vd på Göliska.

– Det tar längre tid än vad man tror för verksamheterna att se fördelarna och man ska inte underskatta den tid det tar. Nu var vi tidigt ute och fick uppfinna många hjul själva i detta, men en bra start är att börja med gemensam infrastruktur, drift och support och sedan arbeta sig uppåt, säger Anders Thörn.

Är det är så ni jobbar på Unikom?

– Ja, vi har börjat med den gemensamma plattformen som vi verkligen styr över och sedan finns ambitionen att få mer samverkan, men ibland den kan ibland kännas som att det är en omöjlig strid vi försöker ta, så det är bra att få det här tidsperspektivet från Anders, säger Cecilia Alvesson.

Hur gör man för att få alla att inse att helheten är större än delarna?

– Ja, ditt har nog våra kommuner kommit. Det är väldigt tydligt nu när man går in och gör specifika upphandlingar på verksamhetssystem vill verkligen alla kommuner vara med eftersom man ser så pass tydliga resultat i sin ekonomi, med gemensamma utbildningar, och i förvaltningen av systemen, säger Anders Thörn.

– Inte minst gemensam systemförvaltning borde ju vara ett lyft, för det tar ganska mycket tid, säger Cecilia Alvesson.

– Den lilla kommunen kanske inte behöver ha med någon i systemförvaltningsorganisationen, utan man lämnar istället över förtroendet till någon större. Förhållandet behöver alltså inte vara ett-till-ett, säger Anders Thörn.

Hur föddes idéen till Unikom, Cecilia?

– Tillsammans är vi starkare, och vi ser ju redan nu hur dyrt det kan bli för den lilla kommunen att finansiera alla nya möjliga satsningar, och det kan bli svårt att hänga med i utvecklingen. Dessutom lämpar sig it för stordrift. Dessutom tävlar vi ju på en marknad som är ganska het, och genom att ha ett större område att verka inom får vi lättare att attrahera människor till oss i den här nya satsningen, säger Cecilia Alvesson.

Var är ni om fem år?

– Då hoppas jag att vi har några fler kommuner med i bolaget. Vi har en önskan om att växa och det har vi bra möjligheter att göra. Jag tror att vi om fem år är fler, och har en bättre struktur, och att vi har fått verksamheterna att samverka bättre. Att vi har gemensamma verksamhetssystem och att det fattas gemensamma beslut och at vi jobbar framåt där. Där vill jag vara om fem år, säger Cecilia Alvesson.

Behövs det liknande satsningar i landet?

– Ja, samarbeten krävs absolut. Det finns så oerhört många små kommuner som inte har förutsättningar att hänga med i den här sortens digitalisering och medborgarservice. Samarbete är en förutsättning, säger Anders Thörn.

26 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng