Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kalmars säkra nät

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 29 januari 2020 digit

– För oss är stabilitet och robusthet i våra tekniska lösningar prio ett. Vi tittar på nya lösningar från Cisco, men många av dem kanske inte kommer att implementeras så fort, men i den takt de kan göra nytta i vårt nät kommer vi också att använda oss av dem, säger Magnus Fisch, it-infrastrukturspecialist, Region Kalmar Län.

Hur långt har ni kommit med SDA?

– Vi ska sätta igång en proof of concept. Vi har gjort vissa inledande steg och nu håller vi på att ta in den nya tekniken i vårt nät. Vi har köpt produkter och licenser och nu är det dags att köra igång för att sedan utvärdera.

Vilken nytta kommer SDA att göra för regionen?

– På kort sikt handlar det kanske mest om att följa med i tekniken. På lång sikt vill vi få fördelar i form av snabbare och effektivare felsökning, bättre visibilitet och förhoppningsvis även bättre tillgänglighet. På lång sikt finns det många fördelar med tekniken.

Hur använder ni SD-WAN?

– Det är lite samma läge som med SDA. Vi har kommit något längre där, men vi håller på att utvärdera den tekniken i vår driftsituation. Även där handlar det om att centralisera och få synergieffekter med andra system. Mycket API:er som gör att man kan integrera bättre och förhoppningsvis blir det både snabbare och säkrare sätt för oss att arbeta även när det gäller vanliga tjänster.

Var ser du den stora nyttan?

– På våra externa enheter som hälsocentraler och andra både större och mindre enheter som inte ligger inom räckhåll för våra campusnät, som får snabbare provisionering och kanske ännu högre robusthet med tekniken.

Hur tänker ni kring Wifi6?

­– När det gäller trådlöst har vi en väldigt stor installerad bas och ett teknikskifte tar lång tid. Vi kommer säkert att se ett införande över lång tid, men livscykelhanteringen där hos oss är någonstans runt fem år, så låt oss säga på fem års sikt har vi säkerligen gjort mycket mer där. Men det finns goda skäl att inte byta allt på en gång.

Var är din avdelning om två år?

– Vi har nog anammat flera utav de här nya teknikerna, när det gäller våra accesnät, datacenter och wan-tekniker. Jag tror att vi har tagit ganska stora steg inom två års tid i detta. Det är en del i ett generellt skifte inom datakommunikation och nätverksteknologier där man byter till en virtualiserad struktur helt och hållet. Inte ens de som vill hålla sig kvar i den gamla tekniken kommer att kunna göra det, skulle jag vilja säga.

När det gäller säkerhet, var är ni då?

– Jag tror att vi har ännu bättre koll än vad vi har idag. Det gäller nog både säkerhet för vår internettrafik och hur vi kontrollerar information i våra egna nät. Det finns mycket som händer inom det området också. I de segment jag arbetar med är det många som pratar om microsegmentering, alltså att man på ett mycket noggrannare sätt idag kan segmentera både klienter från andra klienter och servrar från andra servrar, och en blandning utav dessa. Detta tror vi kommer kunna hända ganska snabbt.

Rekommenderad läsning

david goeckeler.png

Cisco Live: Datacenter utan center

30 jan 2019 digit

Cisco ska finnas där datan finns. Det är huvudbudskapet när chefen för nätverk och säkerhet, David Goeckeler, inleder Cisco Live i Barcelona. För att det ska bli möjligt presenterar bolaget en ny ACI och en ny Hyperflex.

riddarholmen-fran-luften.jpg
video

Ciscos smarta lokala lösningar

31 jan 2019 digit

Cisco finns där datan är. Det behövs för att snabbare kunna analysera all data som samlas in av IoT, så att it-avdelningen lättare kan stödja verksamheten. Det menar Ylva Fonselius, systemingenjör på Cisco.

två personer går och tittar i sina mobiler och möts på vägen.jpg
video
ett samarbete mellan Cisco och Voister

Apparnas bästa nätverk

17 maj 2019 digit

En mjukvara som gör att alla delar av verksamheten kan arbeta lika snabbt och säkert, och inte behöver tänka på var och hur applikationerna lagras. SD-WAN är Ciscos senaste satsning inom nätverk.

närbild på spindelnät med små vattendroppar2.jpg
video

Håll koll på ditt nätverk

6 maj 2019 digit

Live Action är programvaran som ger dig överblick över samtliga routrar och switchar i ditt bolag, och som dessutom erbjuder dig möjlighet att reparera dem om något går fel. Som handen i handsken för alla som tittar på SD-WAN-teknologin. 

två boxningshandskar hänger på en tegelvägg.jpg
video

Så funkar Wifi 6 med 5G

25 sep 2019 digit

Nya generationens wifi kommer göra vår uppkopplade vardag ännu smartare och smidigare. Med liknande kostnader som äldre teknik men med ökad kapacitet kommer wifi 6 att bli en viktig del av 5G-nätet.

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.

panoramic-aerial-view-of-malmo-sweden.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Ciscos nya nätsatsning

5 apr 2019 digit

Med ett mjukvarubaserat nätverk kan du lättare hantera och anpassa trafiken och samtidigt minska dina kostnader. Lösningen SD-WAN är Ciscos senaste nätverkssatsning och speciellt anpassat för verksamheter med kontor och filialer på flera platser.