Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

voister paper - cisco software defined access

En smartare it-nyhetssajt

Första skolan med SDA

Karlskoga behöver ett nät som är enkelt att hantera och har hög säkerhet. Med Cisco SDA har kommunen en lösning som även klarar att växa med skolans utveckling.  

Text anne hammarskjöld Foto mostphotos, karlskoga kommun 10 februari 2020 digit

Läs mer om hur du kan dra nytta av SDA från Cisco. Ladda ned Voister Paper och läs hur du tar nästa steg.

– De nationella digitala proven är kritiska för skolan och med SDA bedömer vi att både funktionen och säkerheten kan garanteras. Dessutom kan vi testa allt i förväg, säger Peter Karlsson, it-chef, Karlskoga kommun.

Karlskoga är första kommunen med Cisco SDA, Software Defined Access. Att valet föll på just den lösningen handlar om att ligga steget före när allt förändras snabbt. 

– Digitala läromedel och vårdens behov av digitalt stöd för till exempel registrering är bara några exempel på hur arbetssättet förändras i alla verksamheter och för alla medarbetare, säger Peter Karlsson.

– Samtidigt är vi en liten kommun och behöver en lösning som inte gör oss beroende av nätverkstekniker. Driften får inte stå och falla med att en nyckelperson ska ha semester eller åka på utbildning, fortsätter Peter Karlsson.

– Vi vill också ligga före de allt högre kraven på säkerhet och flexibilitet, som bland annat är ett resultat av den snabba IoT-utvecklingen, säger Roger Jansson, system- och nätverksadministratör på Karlskoga kommun.

Enklare och säkrare

SDA gör det möjligt att skapa en mängd segment och isolerade nät för varje användargrupp och uppkopplad enhet. Sedan programmerar plattformen automatiskt alla nätkomponenter som switchar, routrar, och wirelesscontrollers med tillhörande accesspunkter.

Om vi tidigare hade generation fyra är detta generation sex av trådlös teknik.

Alla uppkopplingar, både trådat som trådlöst, kontrolleras utifrån definierade regelset som styr aktiveringen av dem till rätt nät och segment. Lösningen förenklar för it-tekniker och servicedesken att enkelt avhjälpa fel, och ger bättre information till användarna.

– Om vi tidigare hade generation fyra är detta generation sex av trådlös teknik. Nu har vi en lösning som ger oss total överblick och gör det enkelt att byta utrustning. Vi vet också att många andra kämpar med säkerhetsbiten, till exempel med segmenteringen av trafiken, och där känns SDA också bra för oss, säger Roger Jansson.

Ingen handpåläggning

karlskogafolket.jpg

Peter Karlsson, Lennart Ståhl och Rorger Jansson.

Under de kommande tre åren ska kommunen införa sin nya nätverksteknik i alla delar av verksamheten. Just nu pågår en pilotstudie på en skola med 300 elever.

– Nu kör vi ett helt Cisconät med full SDA på skolan och med den senaste modellen av accesspunkter. Den fysiska placeringen av accesspunkterna är densamma som tidigare, säger Lennart Ståhl, system- och nätverksadministratör.

– Lite längre fram kommer vi göra en större utvärdering, men så här långt har vi inte fått några reaktioner eller klagomål från lärarna och eleverna. Nätet måste fungera hela tiden och hittills har det inte behövts någon handpåläggning, fortsätter Lennart Ståhl.

Vilka är era råd till andra som investerar i SDA?

– Grundplattformen är en tung del så var noga med att planera och tänka igenom funktionaliteten samt kostnaderna. Det är också viktigt att jobba igenom grundfunktionaliteten så att plattformen verkligen finns på plats, då blir utrullningen också enkel. Med SDA kan vi växa in i framtiden, säger Peter Karlsson. 

Rekommenderad läsning

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg
video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.

AdobeStock_137132592_2.jpg

Skolanpassad O365 i Hudik

14 dec 2017 it i skolan

Med en Office 365-miljö helt anpassad till den svenska skolans läroplaner har MTH Utbildning i Hudiksvall ett digitalt arbetssätt som är lika inspirerande för lärare och elever som för kommunens politiker.

den årliga tennistävlingen i båstad.jpg
video

När it styr utvecklingen

14 aug 2018 digit

Mer samverkan mellan kommuner, gärna tydligare krav från staten och varför finns det inget alternativ till bank-id. Det är några av punkterna som it-driftcheferna i Båstads och Marks kommun tar upp när de ses i Voisterstudion.

solnedgang-over-centrala-uppsala.jpg
video

Uppsala uppskattar Teams

5 nov 2018 it i skolan

Med hjälp av Teams har utbildningsförvaltningen i Uppsala fått ny energi i arbetet med digitalisering. Nu kan information delas snabbt och enkelt och ger också möjlighet till nya samarbeten mellan pedagoger och rektorer.

skola-norrtalje-ungdomar.jpg
video

Norrtälje bäst i klassen

22 jan 2019 it i skolan

Med en lärplattform som underlättar för närvarohantering, planering och uppföljning kan pedagoger i Norrtälje kommun fokusera på undervisningen. Dessutom ökar möjligheterna till samarbete.

jonkoping-skola.jpg

Jönköpings hårda skolsatsning

18 dec 2018 it i skolan

Jönköpings kommun är just nu mitt inne i en trestegsraket. Kommunen ska utöka hårdvarutätheten i grundskolan och förskolan samt femdubbla alla skolors nätverkskraft. Samtidigt jobbar man med ett omfattande kompetensutvecklingsprojekt för att hjälpa personalen att hitta digitala arbetssätt.

rapsväxt i närbild.jpg

RISE smarta skördar

10 dec 2018 digit

Nu startar RISE en testbädd för digitaliserat jordbruk som erbjuder svenska industriföretag goda möjligheter att etablera sig i jordbruksbranschen. Uppkopplade åkrar och avancerade system för dataanalys ska bidra till ett mer lönsamt jordbruk enligt FN:s resolution Agenda 2030 för hållbar utveckling.

tonarskillar-spelar-basket.jpg
video

Digitala filter inget skydd

3 jul 2018 it i skolan

Östhammars kommun har infört digitala filter för att hindra eleverna att surfa på bland annat porr. Ungefär hälften av Sveriges skolor har liknande lösningar men enligt forskaren Elza Dunkels gör digitala filter mer skada än nytta.

Pojke_med_platta.jpg

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.