Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

voister paper - software defined access

En smartare it-nyhetssajt

Första skolan med SDA

Karlskoga behöver ett nät som är enkelt att hantera och har hög säkerhet. Med Cisco SDA har kommunen en lösning som även klarar att växa med skolans utveckling.  

Text anne hammarskjöld Foto mostphotos, karlskoga kommun 10 februari 2020 digit

hogstadie-skola.jpg

Läs mer om hur du kan dra nytta av SDA från Cisco. Ladda ned Voister Paper och läs hur du tar nästa steg.

– De nationella digitala proven är kritiska för skolan och med SDA bedömer vi att både funktionen och säkerheten kan garanteras. Dessutom kan vi testa allt i förväg, säger Peter Karlsson, it-chef, Karlskoga kommun.

Karlskoga är första kommunen med Cisco SDA, Software Defined Access. Att valet föll på just den lösningen handlar om att ligga steget före när allt förändras snabbt. 

– Digitala läromedel och vårdens behov av digitalt stöd för till exempel registrering är bara några exempel på hur arbetssättet förändras i alla verksamheter och för alla medarbetare, säger Peter Karlsson.

– Samtidigt är vi en liten kommun och behöver en lösning som inte gör oss beroende av nätverkstekniker. Driften får inte stå och falla med att en nyckelperson ska ha semester eller åka på utbildning, fortsätter Peter Karlsson.

– Vi vill också ligga före de allt högre kraven på säkerhet och flexibilitet, som bland annat är ett resultat av den snabba IoT-utvecklingen, säger Roger Jansson, it-arkitekt på Karlskoga kommun.

Enklare och säkrare

SDA gör det möjligt att skapa en mängd segment och isolerade nät för varje användargrupp och uppkopplad enhet. Sedan programmerar plattformen automatiskt alla nätkomponenter som switchar, routrar, och wirelesscontrollers med tillhörande accesspunkter.

Om vi tidigare hade generation fyra är detta generation sex av trådlös teknik.

Alla uppkopplingar, både trådat som trådlöst, kontrolleras utifrån definierade regelset som styr aktiveringen av dem till rätt nät och segment. Lösningen förenklar för it-tekniker och servicedesken att enkelt avhjälpa fel, och ger bättre information till användarna.

– Om vi tidigare hade generation fyra är detta generation sex av trådlös teknik. Nu har vi en lösning som ger oss total överblick och gör det enkelt att byta utrustning. Vi vet också att många andra kämpar med säkerhetsbiten, till exempel med segmenteringen av trafiken, och där känns SDA också bra för oss, säger Roger Jansson.

Ingen handpåläggning

karlskogafolket.jpg

Peter Karlsson, Lennart Ståhl och Rorger Jansson.

Under de kommande tre åren ska kommunen införa sin nya nätverksteknik i alla delar av verksamheten. Just nu pågår en pilotstudie på en skola med 300 elever.

– Nu kör vi ett helt Cisconät med full SDA på skolan och med den senaste modellen av accesspunkter. Den fysiska placeringen av accesspunkterna är densamma som tidigare, säger Lennart Ståhl, system- och nätverksadministratör.

– Lite längre fram kommer vi göra en större utvärdering, men så här långt har vi inte fått några reaktioner eller klagomål från lärarna och eleverna. Nätet måste fungera hela tiden och hittills har det inte behövts någon handpåläggning, fortsätter Lennart Ståhl.

Vilka är era råd till andra som investerar i SDA?

– Grundplattformen är en tung del så var noga med att planera och tänka igenom funktionaliteten samt kostnaderna. Det är också viktigt att jobba igenom grundfunktionaliteten så att plattformen verkligen finns på plats, då blir utrullningen också enkel. Med SDA kan vi växa in i framtiden, säger Peter Karlsson. 

Läs även

SD-WAN för SCA

Rekommenderad läsning

den årliga tennistävlingen i båstad.jpg
video

När it styr utvecklingen

14 aug 2018 digit

Mer samverkan mellan kommuner, gärna tydligare krav från staten och varför finns det inget alternativ till bank-id. Det är några av punkterna som it-driftcheferna i Båstads och Marks kommun tar upp när de ses i Voisterstudion.

larv-fjaril.jpg
video

Så driver Cisco förändring

12 dec 2019 digit

Digital transformation blir allt viktigare i en snabbföränderlig värld. För att lyckas krävs att man förstår både nuläge och vart man vill. Här kan Cisco vara till stor hjälp med bland annat beslut och analyser. 

drönare med träd i bakgrunden.jpg

Innovation Gislaved

15 okt 2019 digit

För att kicka igång digitaliseringen startade Gislaved Innovationslabbet och efter lyckade tester är nu drönare på väg ut i verksamheterna. Smart teknik i kombination med varsam och respektfull kommunikation är en stor del i det framgångsrika konceptet. 

ul-bussar.jpg
video
voister paper vxrack

Region Uppsala väljer VxRack

27 sep 2019 digit

Med ett mjukvarudefinierat datacenter fick Region Uppsala en framtidssäkrad miljö som överträffar kraven på säkerhet och snabba leveranser. Med VxRack och Cloud Foundation är Uppsala redo för smarta containerlösningar.

barn-förstaskoldag.jpg

Ny lag om RPA

26 jun 2019 digit

SKL kräver en ändring av kommunallagen för att kommuner och regioner ska ha samma möjligheter att utveckla verksamheten genom automatiserat beslutsfattande, RPA, som statliga myndigheter. 

studenthatt framför carolina rediviva.jpg

Uppsalas plan för 2050

7 okt 2019 digit

Uppsala siktar på 350 000 invånare. För att locka till inflyttning krävs e-tjänster, 5G och smarta IoT-lösningar. Med nya pengar från politiken är nu kommunens CIO redo att starta arbetet för att nå målen.

piteå.jpg

Piteås AI-expert

17 sep 2019 digit

Piteå kommun har en AI-expert som kommunalråd. Nu vill Anders Lundkvist öka förståelsen för vad teknikutvecklingen kan innebära samt bidra med, och det gäller allt mellan Cambridge Analytica, The Big Nine och framtidens vård. 

julkrans in taket.jpg
video

Cisco sluter cirkeln

23 okt 2019 digit

Att vara medveten, bygga beslut på rätt information och vara snabb att verkställa är tre delar för en lyckad digital strategi. Det säger Colin Seward, CIO EMEAR, Cisco.

kupolen.jpg (2)

RPA skapar tid

30 sep 2019 digit

Borlänges RPA beräknas spara två arbetsdagar i månaden. Nu visar flera andra verksamheter intresse för en liknande lösning.