Ciscos nya ögon

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

– Intentbased Networking Strategy är något som vi har arbetat med de senaste åren. Det är en lösning för att hjälpa kunder att drifta och skala upp sina nätverk i en värld av multi-cloud och IoT. Allt blir allt mer uppkopplat och extremt komplext, säger Prashanth Shenoy, VP of marketing, enterprise networks, IoT and developer platform, Cisco.

– Vi har en del nyheter som handlar om att knyta it och operationa technology, OT, närmare varandra när det handlar om säkerhet. Vi har bland annat lanserat Cyber Vision som fokuserar på IoT-säkerhet inom både it- och OT. I och med våra samarbeten med Amazon AWS och Microsoft Azure kan vi säkra SD-Wan-miljöer till det publika molnet. På så sätt kan deras applikationer köras bättre, oavsett om kunderna använder Office 365 eller andra plattformar.

– Ytterligare en nyhet är Datacenter Network Insight, som är ett sätt att hjälpa it-avdelningen att arbeta mer proaktivt.

Finns det här tillgängligt för era kunder?

– Ja, allt finns tillgängligt. Vi har många kunder som har testat betaversioner i olika piloter. Med tiden kommer vi få in återkoppling ju mer de färdiga lösningarna används.

Med ett gemensamt verktyg kan vi få dessa grupper att närma sig varandra.

Hur hjälper ni it och OT att samarbeta?

– Utmaningarna för it och OT blir allt mer lika varandra. Synlighet och möjligheten att se vad som händer i miljön är prio. Både it och OT ser nya typer av enheter som kopplar upp sig i nätverken och att ha kontroll är en stor utmaning för båda. Ytterligare en utmaning handlar om säkerhet och kontroll över att rätt användare har tillgång till rätt enhet. Utöver det handlar det förstås också om applikationsupplevelse.

– Genom att skapa ett verktyg för båda dessa grupper kan vi få dem att närma sig varandra och hjälpa dem att ha en liknande applikationsupplevelse och liknande riktlinjer för att få en gemensam hantering. De här lösningarna blir vanligare inom till exempel tillverkning, transport och hos bolag med stora it- och OT-team.

Hur ser Ciscos plan ut framöver?

– Vi är väldigt spända på var världen är på väg inom maskininlärning och AI och hur det leder till smartare, mer produktiv och proaktiva verksamheter, eftersom det bidrar till bättre affärsmöjligheter och ökar säkerheten. När traditionella nätverk och multicloud förs samman är SD-Wan är ett hett område och som Cisco investerar mycket i.

– Sedan vill vi se till att alla dessa möjligheter kan exponeras till devops- och applikationsvärlden. Vår devnet-strategi, med ett community med infrastrukturutvecklare och applikationsutvecklare för att bygga nya appar och lösningar är något som vi ser fram emot mycket.

17 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng