Rätt strategi med IBM

I takt med att hybrida moln och containerlösningar blir allt vanligare kommer traditionella bolag hinna ikapp sina snabbfotade utmanare. Framöver kommer banker att börja kalla sig för it-bolag med bankverksamhet. Det spår Ed Walsh, General Manager, Storage and Software Defined Infrastructure på IBM.

– Jag tycker att IBM:s köp av Red Hat för ungefär ett år sedan var ett fantastiskt förvärv. Vi såg hur våra kunder började titta på hur de skulle ta sig till det hybrida molnet och samtidigt modernisera sina applikationer on prem, för att sedan kunna lägga dem var som helst. Nyckeln för det är att ha rätt Linux, rätt container och rätt kubernetes, säger Ed Walsh, General Manager, Storage and Software Defined Infrastructure på IBM.

– Det IBM tillför är all hjälp så företag och organisationer ska kunna ta steget att modernisera. Vi lägger all vår mjukvara i containrar, så att vi får det vi kallar för molnpaket. Vi kan lägga på maskininlärning på ett molnpaket för data för att hjälpa kunder att själva samla data och bygga sin egen AI och göra egna analyser. 

Hur hjälper det era kunder?

– På ett generellt plan vill kunder modernisera för att få ut ett så stort värde som möjligt ur sin hybrida molnmiljö, men det är inte alltid så lätt. Går man till de publika molnen som till exempel Azure eller AWS får man bara en variant på en molnmiljö, men de flesta tror på en lösning med containrar och kubernetes. Med IBM och Red Hat Openshift får man en öppen molnmiljö med flera möjligheter. Du kan modernisera din miljö en gång för att sedan köra dina applikationer var du vill i din miljö.

– Vi vill hjälpa våra kunder att modernisera sin verksamhet i det vi kallar för kapitel två. Kapitel ett handlade om att skapa nya flöden, kapitel två handlar om att modernisera de flöden man har och där är AI en stor och viktig del. Det hjälper organisationer på två sätt, dels med att få bättre koll på sina kunder och partners och dels genom att hitta sätt för att öka produktiviteten för sina medarbetare. Och vi på IBM finns med både på idéstadiet och i verkställandet.

Hur kommer IBM ha förändrats framöver?

– Jag tror att kapitel två precis har startat och att vi kommer se fler och fler som ansluter sig till en strategi med en hybrid molnmiljö med containrar och kubernetes. Jag tror att vi kommer att ha en situation där de nuvarande större bolagen anpassar sig och bygger nya plattformar med disruptiv teknik, snarare än att de disruptiva bolagen vinner. På så sätt tror jag att vi till exempel kommer att se fler och fler banker som kallar sig för it-bolag snarare än banker. Och vi kommer att hjälpa dem med det arbetet så att de kan ta de steg de vill i framtiden.

27 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng