Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Mer kod i Karlskrona

När Karlskrona kommun anställde en programmerare blev det en snabb utveckling som sparar tid för anställda, elever och lärare. Först ut var digital blankett- och vaccinationshantering och snart kommer en chattbot och en e-hälsoapp, som flera andra kommuner har visat intresse för. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock, Karlskrona kommun 26 februari 2020 it i skolan

karlskrona-hustak.jpg

– Genom flera e-tjänster har vi förenklat kommunens blanketthantering. Nu kan anhöriga navigera till en webbsida, fylla i några fält och signera med BankID så skickas automatiskt all data som förr var flera blanketter, säger Mostafa Hassan, system software developer, Karlskrona kommun. 

– Det underlättar för vårdnadshavare, elever, lärare och skoladministratörer. Dessutom fylls en stor del av fälten i automatiskt, eftersom vi hämtar data från Skatteverket och vi säkerställa kvalitetén på datan. Genom att göra vissa fält tvingande vet vi att vi har rätt information, till exempel adress till vårdnadshavare. Det har varit si och så med det tidigare.

Sedan Karlskrona kommuns kunskapsförvaltning anlitar programmeringsläraren Mostafa Hassan har många digitala förändringar ägt rum. Kommunen har även digitaliserat vaccinationshanteringen, vilket har lett till en kortare och mer effektiv process.

Tidigare fick elever ta med vaccinationslappar från vårdnadshavaren och lämna till mentorer, som gav till skolsköterskan som i sin tur scannade dokumentet till verksamhetssystemet. Nu fyller vårdnadshavaren i vaccinationsuppgifterna digitalt, signerar med BankID och därefter hamnar datan direkt hos skolsköterskan.

­

Mostafa.jpg

Mostafa Hassan.

– Vi har automatiserat hela flödet och tagit bort arbetsuppgifterna för alla inblandade. Alla uppgifter av rutinmässigt slag vill vi digitalisera bort. Lärare ska inte använda sin tid till sådant. Om en elev byter skola inom kommunen hänger datan med vilket förbättrar överlämningen. Sedan finns också en miljöaspekt då vi minskar användandet av papper.

Hälsoapp med tipsfunktion

Till höstterminens start i augusti ska Karlskona kommun även lansera en elevhälsoapp. Den ska förenkla för elever att ta kontakt med skolans kuratorer, oavsett om de vill boka tid eller bara ha någon att skriva med.

I appen finns det en FAQ-funktion och filmer om psykisk ohälsa, som elever kan titta på själva, med sina klasskamrater eller tillsammans med en lärare. Det kommer också finnas små klipp om bland annat studieteknik och kost. Filmerna är tänkta att vara förebyggande och som hjälp till mentorer. Till en början ska appen vara anpassad för gymnasieskolor.

­– I skolan händer det mycket som kuratorer och lärare inte får reda på. Via appen kan elever också skicka in tips, även anonymt, om till exempel droger eller mobbning. Om vi exempelvis ser att många trakasserier sker i matsalen skulle vi då kunna hjälpa till där på ett annat sätt än vad vi kan idag. Genom tipsfunktionen vill vi också minska elevernas otrygghet, säger Mats-Peter Krantz, skolområdeschef gymnasieskolan, Karlskrona kommun.

Redan har andra kommuner kontaktat Karlskrona och visat intresse för appen.

Chattbot för elevers frågor

Tekniken ska förstärka det fysiska mötet, så när du väl kommer in till en studie- och yrkesvägledare har du mer med dig in i samtalet.

Vid samma tidpunkt, höstterminen 2020, ska även en första prototyp av en chattbot vara tillgänglig. Botten kommer från början inte att vara i full skala utan kommunen ska då inleda tester för ett visst antal elever som söker till gymnasiet. Hit kan elever vända sig med olika sorters frågor.

­– Det kan exempelvis handla om kursbyten, vilka program som finns och vilka poäng som krävs för att komma in på de olika programmen. Det kan också handla om att botten frågar dig vad du gillar för ämnen, och svarar du då matematik kommer den med lämpliga förslag på program. Vi tänker att tekniken ska förstärka det fysiska mötet, så när du väl kommer in till en studie- och yrkesvägledare har du mer med dig in i samtalet.

­– Än finns dock inget planerat lanseringsdatum utan vi testar den i liten skala först. Om det sedan blir något riktigt stort eller ej vet vi inte än, men det är ett riktigt roligt projekt, säger Mostafa Hassan.

– Det var tur att Mostafa tog kontakt med mig, annars hade vi nog inte tänkt tanken att anställa någon programmerare och då hade vi inte sett den här utvecklingen, säger Mats-Peter Krantz. 

Mats-Peter Krantz tips för lyckad digitalisering

  1. Om det finns en ledig tjänst i din kommun: anställ en programmerare. Vi kan redan se hur värdefullt det är. Vi gick utanför ramen och fick in en helt ny profession i själva verksamheten.

  2. Se över hur ni bearbetar data. Om ni gör det enklare att samla in och hantera datan så kan ni underlätta verksamheten för pedagoger, rektorer, skolsköterskor och kuratorer. Ju bättre kvalitet på data desto mer kan du förenkla i verksamheten.
  3. Eliminera och automatisera arbetsuppgifter av rutinmässig karaktär. Om vi ska öka vår kvalitet samtidigt som vi ska möta samhällets utmaningar med en begränsad ekonomi inom offentlig sektor så måste vi alla arbeta smartare.

Rekommenderad läsning

finn upp bild tjej.jpg

Finn upp ökar elevernas digitala kunnande

5 mar 2017 it i skolan

Finn upp är Sveriges största uppfinnartävling för grundskolan. Syftet är att utveckla elevernas kreativitet, entreprenöranda och digitala kunnande inför kommande arbetsliv.

 

 

james whittaker pixlr.jpg

"Sorry Trump, det är vi som bestämmer"

31 okt 2017 ledarskap

Data kommer att tjäna och styra våra liv. James Whittaker, Microsoft, spanar in en framtid som är väldigt nära och som kommer att förändra allt. 

robotbett_960x640.jpg
video

Robotar ska lära barn att programmera

1 feb 2017 it i skolan

Genom att bygga robotar ska barn lära sig om datorer, elektronik, ingenjörskap och programmering. Bakom konceptet ligger Peli de Halleux, utvecklare på Microsoft Research, och hans team.

Academedia_960x640.jpg
podcast

Academedias elever lär lärare

14 jul 2017 it i skolan

Petter Hallman, CIO på Academedia, deltog under Almedalsveckan och pratar i Voister-podden om vad som är högst på agendan under 2017, hur koncernen jobbar med hållbarhet och hur intresset för programmering kan öka.

två killar sitter på en brygga vid en sjö och tittar i sina telefoner.jpg
video

Mobilen minskar självförtroendet

31 jan 2018 it i skolan

För mycket skärmtid i skolan minskar mjuka färdigheter som empati, självförtroende och ledaregenskaper. Anne Bamford, professor i pedagogik och utvecklingschef för Londons skolförvaltning, varnar också när tryggheten infinner sig. Då är lärarens it-kunskaper inaktuella.

elever sitter självständigt och arbetar med plattor.jpg
video

När eleverna är smartare än läraren

30 jan 2018 it i skolan

Programmering är för många ett nytt ämne på skolschemat. Hur sker utvecklingen i undervisningen och vad gör man för att inte hålla tillbaka de snabba eleverna. Forskaren Linda Mannila och gymnasieläraren Fredrik Johansson ger sina bästa tips.

mellanskog-960640.jpg

Säkrare skog med laser

6 mar 2018 digit

Skogsägarföreningen Mellanskog digitaliserar på många olika fronter. För att göra verksamheten mer mobil har de utvecklat en fältapp, och samtidigt har de börjat använda sig av laserdata och planerar även en framtida drift med drönare.

tre-robotar-pa-rad2.jpg
video

Förskolans försprång i Dals-Ed

26 feb 2019 it i skolan

Det är inte helt enkelt att övertyga alla lärare om fördelarna med ett mer digitalt klassrum. I Dals-Eds kommun har förskolan tagit initiativet när det gäller programmering.

barn på skärstad förskola i skogen med digitalt mikroskop.png
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Kod och kryp i förskolan

21 aug 2019 it i skolan

Med hjälp av ett äggformat mikroskop kopplat till en platta kan barnen upptäcka naturen på ett nytt sätt. Skärstads förskola jobbar även med andra digitala verktyg, för att lära barnen grunderna i programmering och att knäcka mattekoden.