Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digital skola från start

uppslagen laptop lutad mot böcker.jpg

Just nu sker byggandet av en av Sveriges största gymnasieskolor och smarta, digitala lösningar är självklara från start. På Karlstads Sundsta-Älvkullegymnasium kommer elever och lärare att jobba i trådlösa lärmiljöer, klassrum med touchpaneler och whiteboardtapeter.

Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad blir en av Sveriges största gymnasieskolor med över 2 000 elever. Men än så länge har skolan bara flyttat in i ett av de flera husen. Under ett och ett halvt år har de testat olika lösningar, framförallt i syfte att hitta teknik som stödjer den pedagogik som lärarna vill använda.

– Vi har flexibla lösningar med trådlösa klass- och grupprum. Vi har även arbetat med skolans lärmiljö där tekniken samspelar med gradängsalar, kombisalar och gemensamma lärmiljöer. Vi har försökt bygga framtidens skola med många små rum som passar för ett par elever och även stora rum för över 70 elever, samt en öppnare lärmiljö där eleverna kan samarbeta, lära sig och utvecklas under en större del av skoldagen. Teknik och lärmiljö som stöttar både pedagoger och elever, helt enkelt, säger Daniel Skålerud, gymnasiechef i Karlstad kommun.

Utöka lärandedelen

Nu är varje klassrum utrustat med en touchpanel som styr tekniken, samtidigt som rummets projektor projicerar bilden på en stor whiteboardtapet, det vill säga inga dukar eller traditionella whiteboards. Läraren kan i sin tur ansluta sin dator eller den interaktiva whiteboarden Samsung Flip trådlöst till projektorn, vilket sker genom Microsoft Miracast-teknik. 

sundstagymn2960640.jpg

Lärmiljö med bland annat två interaktiva whiteboards uppe.

– Nu kan lärare röra sig fritt eller stå vänd mot sina elever samtidigt som hon eller han skriver instruktioner till eleverna. Både tv-skärmarna och whiteboardtapeten finns även utanför klassrummen i den gemensamma lärmiljön, så elever kan samarbeta och använda tekniken även när det inte är lektioner, säger Anders Lenz, it-strateg i Karlstads kommun.

– Det är en viktig aspekt som professor Anne Bamford poängterat. Nämligen att vi alltid bör utöka delen av lärande under skoldagen. Lärande sker även mellan och innan lektioner, och det har vi haft i åtanke när vi tagit fram konceptet för tekniken.

Intelligensen i O365

I hela utvecklingsarbetet har gymnasiet försökt tänka öppet vad gäller det tekniska för att inte låsa fast sig i något. Karlstad är en Microsoft-kommun så intelligensen ligger istället i Office 365.

– Oavsett vad lärarna väljer att jobba med så ska det vara enkelt att använda tekniken som behövs just där och då. Den är också påbyggnadsbar så lärare kan addera det de behöver, eftersom intelligensen är i molnet. Elever och lärare ska känna igen sig oavsett vilket klassrum de kommer in i, det ska inte vara några konstigheter. Touchpanelen är densamma.

sundsgymn960640.jpg

Whiteboardtapet i en av visningsytorna.

– En annan fördel med en O365-miljö är att om elever är sjuka kan de även i efterhand se vad de missat på exempelvis den senaste mattelektionen. Läraren kan lägga in uppgifterna i Onenote så alla får tillgång till dem, säger Anders Lenz.

Hur har responsen varit?

 Responsen har varit positiv från både vårdnadshavare, elever och lärare. Vi har ju byggt en skola som kan växa, utvecklas och förändras med verksamheten in i framtiden. Det är exempelvis en balansgång när vi pratar om öppna gemensamma lärmiljöer. Miljöerna ska uppmuntra till samarbete, kreativitet och lärande men de ska också bidra till att våra elever och lärare kan koncentrera sig. Det är en utmaning men vi är på rätt väg.

– Nu ska vi snart utvärdera vad vi ska satsa på i nästa hus, och vi kan redan se att grunden vi lagt här med bland annat touchpaneler, tapet, Office 365 och Flip fungerar bra. Hösten 2021 ska hela nya skolan vara klar, säger Daniel Skålerud.

30 januari 2020 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

En Pokal Med Massa Konfetti Och Rosa Bakgrund

Bäst på stadsnät

23 sep 2020 digit

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.