Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digital skola från start

Just nu sker byggandet av en av Sveriges största gymnasieskolor och smarta, digitala lösningar är självklara från start. På Karlstads Sundsta-Älvkullegymnasium kommer elever och lärare att jobba i trådlösa lärmiljöer, klassrum med touchpaneler och whiteboardtapeter.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 30 januari 2020 it i skolan

uppslagen laptop lutad mot böcker.jpg

Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad blir en av Sveriges största gymnasieskolor med över 2 000 elever. Men än så länge har skolan bara flyttat in i ett av de flera husen. Under ett och ett halvt år har de testat olika lösningar, framförallt i syfte att hitta teknik som stödjer den pedagogik som lärarna vill använda.

– Vi har flexibla lösningar med trådlösa klass- och grupprum. Vi har även arbetat med skolans lärmiljö där tekniken samspelar med gradängsalar, kombisalar och gemensamma lärmiljöer. Vi har försökt bygga framtidens skola med många små rum som passar för ett par elever och även stora rum för över 70 elever, samt en öppnare lärmiljö där eleverna kan samarbeta, lära sig och utvecklas under en större del av skoldagen. Teknik och lärmiljö som stöttar både pedagoger och elever, helt enkelt, säger Daniel Skålerud, gymnasiechef i Karlstad kommun.

Utöka lärandedelen

Nu är varje klassrum utrustat med en touchpanel som styr tekniken, samtidigt som rummets projektor projicerar bilden på en stor whiteboardtapet, det vill säga inga dukar eller traditionella whiteboards. Läraren kan i sin tur ansluta sin dator eller den interaktiva whiteboarden Samsung Flip trådlöst till projektorn, vilket sker genom Microsoft Miracast-teknik. 

sundstagymn2960640.jpg

Lärmiljö med bland annat två interaktiva whiteboards uppe.

– Nu kan lärare röra sig fritt eller stå vänd mot sina elever samtidigt som hon eller han skriver instruktioner till eleverna. Både tv-skärmarna och whiteboardtapeten finns även utanför klassrummen i den gemensamma lärmiljön, så elever kan samarbeta och använda tekniken även när det inte är lektioner, säger Anders Lenz, it-strateg i Karlstads kommun.

– Det är en viktig aspekt som professor Anne Bamford poängterat. Nämligen att vi alltid bör utöka delen av lärande under skoldagen. Lärande sker även mellan och innan lektioner, och det har vi haft i åtanke när vi tagit fram konceptet för tekniken.

Intelligensen i O365

I hela utvecklingsarbetet har gymnasiet försökt tänka öppet vad gäller det tekniska för att inte låsa fast sig i något. Karlstad är en Microsoft-kommun så intelligensen ligger istället i Office 365.

– Oavsett vad lärarna väljer att jobba med så ska det vara enkelt att använda tekniken som behövs just där och då. Den är också påbyggnadsbar så lärare kan addera det de behöver, eftersom intelligensen är i molnet. Elever och lärare ska känna igen sig oavsett vilket klassrum de kommer in i, det ska inte vara några konstigheter. Touchpanelen är densamma.

sundsgymn960640.jpg

Whiteboardtapet i en av visningsytorna.

– En annan fördel med en O365-miljö är att om elever är sjuka kan de även i efterhand se vad de missat på exempelvis den senaste mattelektionen. Läraren kan lägga in uppgifterna i Onenote så alla får tillgång till dem, säger Anders Lenz.

Hur har responsen varit?

 Responsen har varit positiv från både vårdnadshavare, elever och lärare. Vi har ju byggt en skola som kan växa, utvecklas och förändras med verksamheten in i framtiden. Det är exempelvis en balansgång när vi pratar om öppna gemensamma lärmiljöer. Miljöerna ska uppmuntra till samarbete, kreativitet och lärande men de ska också bidra till att våra elever och lärare kan koncentrera sig. Det är en utmaning men vi är på rätt väg.

– Nu ska vi snart utvärdera vad vi ska satsa på i nästa hus, och vi kan redan se att grunden vi lagt här med bland annat touchpaneler, tapet, Office 365 och Flip fungerar bra. Hösten 2021 ska hela nya skolan vara klar, säger Daniel Skålerud.

Läs även

Sundsvalls smarta skola

Rekommenderad läsning

elever-jobbar-i-grupp.jpg
video

Smarta lösningar för skolan i O365

26 jan 2018 it i skolan

Undersök först vilka möjligheter det finns i befintliga verktyg innan du köper nytt. Det rådet ger Sofia Nybom, skolutvecklingsledare, Solna stad och tipsar om smarta lösningar i Office 365.

solnedgang-over-centrala-uppsala.jpg
video

Uppsala uppskattar Teams

5 nov 2018 it i skolan

Med hjälp av Teams har utbildningsförvaltningen i Uppsala fått ny energi i arbetet med digitalisering. Nu kan information delas snabbt och enkelt och ger också möjlighet till nya samarbeten mellan pedagoger och rektorer.

skola-norrtalje-ungdomar.jpg
video

Norrtälje bäst i klassen

22 jan 2019 it i skolan

Med en lärplattform som underlättar för närvarohantering, planering och uppföljning kan pedagoger i Norrtälje kommun fokusera på undervisningen. Dessutom ökar möjligheterna till samarbete.

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg
video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.

flicka-som-gor-snoangel.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Så funkar Powerapps i skolan

8 feb 2019 it i skolan

Inför utmaningen att erbjuda kommunens lågstadielärare ett enkelt verktyg för Skolverkets bedömningsstöd i svenska och matematik föll valet på Microsoft Powerapps. Idag används den unika appen i nio skolor i Karlstad och den tar 15 minuter att lära sig.

tre-masker-i-venedig.jpg
voister paper ansiktsigenkänning

Bättre skola med ansiktsigenkänning

22 mar 2019 it i skolan

Lärande i Sverige genomför en pilot där man undersöker möjligheterna med ansiktsigenkänning för att underlätta för lärarna. Idag lägger de upp till 40 minuter om dagen för närvarokontroll av elever. Tid som istället kan läggas på undervisning. 

tjej står med hvuudet in i en griffeltavla med mattetal.jpg

SKL:s plan till regeringen

18 mar 2019 it i skolan

Idag har regeringen tagit emot SKL:s nationella handlingsplan för digitalisering av skolan. I rapporten finns totalt 18 konkreta initiativ som ska ta tillvara digitaliserings möjligheter.

skolflicka-med-lunchbricka.jpg
video

Smartare skola med sensorer

10 jul 2019 it i skolan

Ofta har digitaliseringsprojekt i skolan fokuserat på effektivare administration. Nu tittar Rise på möjligheter, att via sensorer och IoT, hjälpa skolan att lösa sina kärnuppgifter och samtidigt bidra till ökad hållbarhet.

robotbett_960x640.jpg
video

Robotar ska lära barn att programmera

1 feb 2017 it i skolan

Genom att bygga robotar ska barn lära sig om datorer, elektronik, ingenjörskap och programmering. Bakom konceptet ligger Peli de Halleux, utvecklare på Microsoft Research, och hans team.