Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hållbart klassrum på Hammarö

I Hammarö kommun har eleverna tillgång till en egen dator och lärarna utbildar varandra via Google Classroom och i workshops, men frågan om hållbarhet och återanvändning är ständigt aktuell.  

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 20 februari 2020 it i skolan

elever-sitter-på-golvet.jpg

Hammarö är en halvö söder om Karlstad. Där är digitala redskap en viktig del av tillvaron, speciellt för fem F-6-skolor och två grundskolor för årskurs 7 till 9. För ett år sedan fick alla elever varsin dator, vilket Göran Born, ICT-Developer i Hammarö kommun, är väldigt nöjd med. 

– Det har fallit väl ut, eleverna har anammat tekniken och pedagogerna är superduktiga. Vi ser tekniken som en viktig del i att skapa en likvärdig skola, dina förutsättningar för framtiden ska inte försämras beroende på var du bor.

– Tidigare hade endast barn med läs- och skrivsvårigheter tillgång till egna datorer eller plattor, vilket gjorde att de stack ut. Nu har istället alla sin egen enhet och ingen behöver känna sig utpekad.

Viktiga samarbeten

För att utvecklas digitalt satsar kommunen på samarbeten, interna utbildningar och att dela kunskap. I samma veva som alla elever fick en dator började skolorna även med Google Classroom, vilket innebär att elever och lärare kan dela dokument och uppgifter med varandra. Samarbeten sker även mellan lärare från olika skolor i kommunen, vilket är något som Googles verktyg främjar.

En del samverkan sker även fysiskt. Alla pedagoger i kommunen har fått fylla i vad de har kunskap om och vad de skulle behöva utbildas inom. Sedan har det anordnats workshops för alla pedagoger där de utbildar varandra.

– Politiker pratar mycket om dela-kulturen och den försöker vi få till här. Att pedagoger hjälper pedagoger från andra skolor i kommunen känns också mycket roligare än att köpa in kompetens. På så sätt lyfter vi varandra. 

Laga eller inte laga

På skolan har det väckts frågor från eleverna hur datorerna köps in, då chromebooks är i en sådan prisklass att de knappt lönar sig att laga. 

– Elever har blivit besvikna när deras chromebooks har gått sönder och de får en ny dator, istället för att den blir lagad. De undrar vad som hände med den förra och tycker att vi borde tänka mer på miljön.

Vad ska ni göra åt det?

– Det vet jag inte än. Generellt återanvänder vi 90 procent av datorerna, men chromebooks är helt enkelt för billiga för att göra det, vilket blir ett problem. Vi får se om eller hur vi kan lösa det. 

Hur fortsätter ni att utvecklas?

– Vi kommer vidareutvecklas genom att skapa enklare digital hantering av elevarbeten. Tekniken kommer också göra det lättare för oss att arbeta kreativt och inte producera så mycket för papperskorgen. Genom att göra poddar, video och hemsidor så ska vi också utveckla det entreprenöriella tänkandet i tidig ålder.

Rekommenderad läsning

sundsvall-stadshus.jpg

Sundsvalls smarta skola

4 dec 2019 it i skolan

På Skönsmons skola använder elever numera chromebooks, Google Classroom och interaktiva tv-skärmar. Förändringen har gett ökat elevengagemang och ska förhoppningsvis minska lärarnas administration. 

uppslagen laptop lutad mot böcker.jpg

Digital skola från start

30 jan 2020 it i skolan

Just nu sker byggandet av en av Sveriges största gymnasieskolor och smarta, digitala lösningar är självklara från start. På Karlstads Sundsta-Älvkullegymnasium kommer elever och lärare att jobba i trådlösa lärmiljöer, klassrum med touchpaneler och whiteboardtapeter.

En Pokal Med Massa Konfetti Och Rosa Bakgrund

Bäst på stadsnät

23 sep 2020 digit

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

blå luftfuktighetsmätare mot röd bakgrund.jpg
video

Skellefteås IoT-satsning

11 dec 2019 it i skolan

Från robotar i klassrummet till sensorer som mäter lärarnas rörelser under lektionen. Skellefteå kommun ser nyttan med smarta digitala lösningar i undervisningen. Nästa steg är att mäta vilka vinster skolan gör med den nya tekniken.

tjej sitter hemma och jobbar vid datorn och pekar mot kameran med lite halvarg min.jpg
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Chromebooks på villkor

8 nov 2019 it i skolan

Elever i fem klasser i Falu kommun fick vars en Chromebook. Som motprestation skulle lärarna undersöka och dokumentera hur just deras användning av det digitala läromedlet påverkade undervisningen. Ett år senare finns det flera tydliga resultat. 

trad-umea.jpg

Klimatsmarta Umeå

24 feb 2020 digit

Nu kan Umeå Energis kunder styra värmen i sina hem via en app och därmed minska sin förbrukning. Koncernen har även ett testhus som välkomnar företag att koppla upp sina IoT-satelliter för att tillsammans utveckla kommunen.

böcker på hög i vänsterkanten.jpg

Så undervisar Årets nytänkare

17 dec 2019 it i skolan

Med Youtube som undervisningsstöd och språkprogrammering på schemat, tog Fredrik Johansson emot priset som Årets nytänkare. Nu hoppas han på att skolan inser att det är skarpt läge för att få igång programmering i undervisningen. 

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg
video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.