Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kommuner på efterkälken

Fortfarande saknar många kommuner digitala processer för hantering av viktiga flöden. Förutom att digitala processer går snabbare, minskar också risken att något går fel och vid akuta situationer, som när barn far illa, är tiden en viktig parameter.

– Det är många kommuner som inte har digitaliserat alla processer ännu och framförallt för politiker finns det en hel del att göra, säger Berit Backvid, affärsområdeschef på Visma Consulting.

Hur märker ni det?

– Vi har gjort undersökningar som visar att det exempelvis bara är 6 procent som har en digitaliserad process för ersättning till förtroendemän. Många gör alltså det här jobbet helt och hållet manuellt. Det innebär att signering, kvalitet på data och så vidare inte blir bra. Det finns en stor osäkerhet och mycket bir fel.

Man måste titta på sina processer och se vilka möjligheter som finns.

Varför tror du att det ser ut så här fortfarande?

– Jag tror att det har att göra med att man inte har hittat rätt tekniska lösningar. Det kan också beror på en osäkerhet och att man inte är mogna att arbeta digitalt, men i de intervjuer vi har gjort visar det sig att över 80 procent vill ha en digital lösning.

Vad är nästa steg?

– Man måste titta på sina processer och se vilka möjligheter som finns. Det finns lösningar idag som är framtagna för att hjälpa politikerna med dessa delar, men man måste vara överens hela vägen. Både den administrativa delen på kommunen och politikerna, så att man får en lösning där alla känner sig trygga och tillfreds.

Har du exempel på hur digitala processer kan underlätta?

– När det gäller Socialjouren är det exempelvis så att om man behöver ta hand om ett barn som har farit illa på något sätt, vill man ju förstås kunna göra detta direkt. Det här kan ju ha inträffat mitt i natten, men idag får man inte göra detta om inte ordföranden i Socialnämnden har signerat ett dokument och godkänt.

– Det innebär att politikern måste åka in till kontoret för att göra det eller har en fax, det finns faktiskt många som använder det fortfarande. Det är ungefär en tredjedel som har digitaliserat den här delen av verksamheten, men för två tredjedelar kan det alltså vara så att ordföranden måste kliva upp mitt i natten och köra flera mil till kontoret för att göra detta. Det gör också att det drar ut på tiden.

– Om man istället digitaliserar med digital signering som bank-id eller liknande, kan man påskynda processen och barnen kan snabbare få hjälp.  

4 februari 2020 Uppdaterad 5 februari 2020 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

En Svensk Hundrgin Med Greta Garbo

RPA-vinst för Skellefteå

30 nov 2020 digit

Skellefteås RPA har under tre år sparat in tre heltidstjänster. Nu tittar flera andra verksamheter i kommunen på en liknande lösning.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Massa Piller Mot Ljusblå Bakgrund
video

Säker medicin i Helsingborg

2 okt 2020 digit

Hemvården i Helsingborgs stad välkomnar en ny hjälpreda. Det är en medicinpåminnare som ger rätt medicin på rätt tid och som både ska avlasta medarbetarna och vårdtagarna. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.