Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Mycket mer än RPA

Oavsett om det handlar om e-tjänster, digitala signaturer eller RPA kan Halmstads kommun nya enhet för digital utveckling lösa det. Målet är att kommunens verksamheter ska kunna arbeta mer digitalt.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos, Voister 21 januari 2020 digit

halmsad central.jpg

– Det är inte meningen att alla förvaltningar ska sitta och fundera över hur de kan implementera en digital lösning, utan då vill vi istället ge dem möjligheten att kunna vända sig till oss. Vi ska skapa förutsättningar för att kommunens verksamheter ska kunna arbeta mer digitalt, säger Mia Lundholm, teamledare utveckling, it-service, Halmstads kommun.

Förhoppning om synergier

E-tjänster, automation, systemutveckling och business intelligence är några av områdena som Mia Lundholm och hennes medarbetare på den nya enheten för digital utveckling på kommunens it-service arbetar med. I teamet ingår bland annat kundansvariga för förvaltningar och kommunala bolag tillsammans med systemutvecklare.

På just Socialförvaltningen i Halmstad finns exempelvis en lösning med digitala signaturer på plats som gör att nämndens ordförande kan signera under kvällar och helger. Där är utmaningen att utveckla lösningen på bredare front inom Socialförvaltningen och också till andra verksamheter i kommunen på sikt. 

– Vi har också flera projekt igång som alla rör datahantering i någon form. Nu försöker vi samla dem under ett och samma paraply för att söka hitta synergier mellan de olika projekten. Det är mycket effektivare, säger hon.

Med all data på samma ställe kommer behovet av RPA att minska.

I full gång med RPA

Kommunens RPA-verktyg, som kallas Matilda eller Matilda Järndotter, har varit igång under ett år och arbetar bland annat på Halmstad Energi och Miljö, HEM, där den hjälper till att tvätta data och kontrollerar att rätt adresser ligger i rätt register. Några automatiserade processer är i drift och en handfull andra processer går snart i mål. 

Utöver det arbetar man för att automatisera fler processer dels genom RPA, dels med stöd av andra verktyg och integrationer, i flera olika verksamheter­.

– Vi har ju haft en del inkörningsproblem men vi tänker att på sikt är nyttan att kunna frigöra tid för personal och att vi kan förbättra kvaliteten i hanteringen av information. Vår RPA gör exakt som hon blir lärd, på gott och ont.

Post RPA

RPA kan med andra ord göra mycket för att effektivisera arbetet i kommunen och som skapar nytta för många verksamheter. Men enligt Mia Lundholm har den också sina begränsningar. 

mia lundholm.jpg

Mia Lundholm, teamledare utveckling, it-service, Halmstad kommun.

– Vi är alltid noga med att undersöka dels ifall effekterna är tillräckligt värdefulla för att vi ska utveckla RPA:n för ett visst ändamål, dels om de leverantörer som ligger bakom de system som vi vill sätta RPA:n på, själva arbetar med att ta fram mer internt automatiserade processer.

Hur ser era system ut om fem år?

– Då hoppas jag att RPA kan ha fått stöd av AI för att bli intelligentare, på de områden där RPA fortfarande är aktuell som den bästa lösningen. Men jag sätter ett ännu större hopp på att all data vi har som idag ligger på flera system istället ligger på ett och samma ställe och vi har mer av en plattformsbaserad lösning. Då minskar också behovet av RPA eftersom mycket av det den gör är att flytta information mellan system.

Rekommenderad läsning

kupolen.jpg (2)

RPA skapar tid

30 sep 2019 digit

Borlänges RPA beräknas spara två arbetsdagar i månaden. Nu visar flera andra verksamheter intresse för en liknande lösning. 

bostader-i-landskrona.jpg
video

Vinsten med RPA

16 okt 2019 digit

Under 18 månader arbetade socialtjänsten i Landskrona som om en RPA redan var på plats. Resultatet blev mer tid för samtal och att 100 färre hushåll har försörjningsstöd. Nu är mjukvaruroboten igång och kommunen ser flera möjligheter.

vännäs stationshus.jpg

Kommunens nya kultur

11 nov 2019 digit

Genom e-tjänstesamarbete med andra kommuner och en arbetsgrupp som arbetar för smarta förbättringar ska Vännäs kommun möta sina medborgare på ett nytt sätt. För att förenkla för alla bör leverantörer erbjuda flexiblare lösningar. 

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

ingång över träbro till centrala kalmar.jpg

Sveriges bästa vatten

9 jan 2020 digit

Sveriges vatten- och avloppsnät behöver en rejäl upprustning och digitalisering och ny teknik är avgörande för att effektivisera verksamheten. Det menar Thomas Bergfeldt, vd Kalmar Vatten.

svensk häcklöpare i startgroparna.jpg

Gävles it-seger

27 nov 2019 digit

I somras tävlade ungdomar från hela Europa i U23EM i friidrott i Gävle. Kommunen tog ett stort ansvar för hela arrangemanget och inte minst för it-driften.

böcker på hög i vänsterkanten.jpg

Så undervisar Årets nytänkare

17 dec 2019 it i skolan

Med Youtube som undervisningsstöd och språkprogrammering på schemat, tog Fredrik Johansson emot priset som Årets nytänkare. Nu hoppas han på att skolan inser att det är skarpt läge för att få igång programmering i undervisningen. 

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.