Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skellefteås IoT-satsning

Från robotar i klassrummet till sensorer som mäter lärarnas rörelser under lektionen. Skellefteå kommun ser nyttan med smarta digitala lösningar i undervisningen. Nästa steg är att mäta vilka vinster skolan gör med den nya tekniken.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron, Adobestock, robbit.se 11 december 2019 it i skolan

– Sedan ett år arbetar vi i IoT Hubb Skola, som är ett samlingsnamn för ett projekt tillsammans med Rise och nio andra huvudmän. Där försöker vi hitta nya användningsområden för IoT och diskuterar juridik och vad vi får, bör och vad vi ska göra. Vi vill hitta smarta IoT-lösningar som stöttar både lärare och elever, säger Maria Hurtig, utvecklingsledare i Skellefteå kommun.

Har du något exempel?

– Just nu kommer vi att lansera Robbit som är en hjälp för barn och ungdomar som av någon anledning, till exempel sjukdom, inte kan vara med i klassrummet med sina kompisar.

Hur fungerar Robbit?

– Det är en liten vagn som 3D-printas och som har ett litet gyro och en mikrobit, ett utbildningsfokuserat utvecklingskort. Den kopplas till en vanlig mobiltelefon och då kan man styra den via en nedladdningsbar app och så har man den i klassrummet tillsammans med eleverna och lärarna som är där. Den elev som inte finns i klassrummet kan använda en läsplatta eller en dator för att styra den här roboten och vara med i klassen på det viset.

Har ni börjat använda Robbit i Skellefteå?

– Vi har gjort lite försök men inte i skarpt läge med elever som är hemmasittare, utan vi väntar på de juridiska riktlinjerna som gör att vi ska kunna ta fram en riskanalys och som ska se till att de juridiska och de etiska aspekterna är helt klarlagda innan vi går vidare med elever.

Hur jobbar ni med sensordata?

– I våras satte vi upp en sensor som mäter luften ute på en skola här i Skellefteå och den kopplas upp på ett nät där vi kan följa luftdata från hela Europa och från alla som har en sådan här sensor. Nu går vi vidare med att titta på inomhusmiljön för att se hur det ser ut i klassrummen när det gäller temperatur, luftfuktighet, och även rörelser i skolan och allt är för att förbättra lärandet.

Varför ska ni mäta rörelser och läraren interagerar?

– Vi har ju ganska mycket tyst kunskap i skolan om vad som funkar och inte funkar, men det kan vara svårt att ta på, så därför ska vi börja mäta lärares rörelser. Det handlar om hur läraren rör sig och var han eller hon riktar sin uppmärksamhet under olika delar av lektionen. Den här datan kan sedan användas för att komplettera den andra delen av dokumentationen, som en lärare gör kring sin undervisning och elevernas lärande.

robbit.jpg

Roboten Robbit.

Vad säger lärarna om det?

– Det här är något som lärarna själva har drivit under workshops vi hade med dem när vi startade upp det här IoT-projektet, så det är något som de själva gärna vill veta för att kunna analysera i efterhand.

Vad är nästa steg med era projekt tillsammans med Rise och Vinnova?

– Vi har lämnat in en ny utmaningsdriven innovation steg ett-ansökan till Vinnova, där vi ska titta på learning analytics. Det handlar om att vi vill se hur man kan göra lärandet mer anpassat för eleverna och minska stressen kring prov och nationella prov, och andra mätpunkter som finns för att betygsätta elever. Förhoppningen är att vi får en mer datadriven insamling kontinuerligt där vi ska stötta lärarna att bedöma elevernas individuella prestationer.

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Hunddörr960640

Hundens nya vän

14 jan 2021 digit

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Toalettpapper

Toan kollar din hälsa

13 jan 2021 digit

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Omsorg Infrarött

Infrarött hjälper äldre

3 nov 2020 digit

En digital vårdassistent, som är kopplad till väggsensorer, larmar och bevakar de boende på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro. Framöver ska sensorerna även mäta puls och andning med hjälp av infrarött ljus. 

Buss Iot 960640

Sensorer mäter luft

22 okt 2020 digit

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Massa Piller Mot Ljusblå Bakgrund
video

Säker medicin i Helsingborg

2 okt 2020 digit

Hemvården i Helsingborgs stad välkomnar en ny hjälpreda. Det är en medicinpåminnare som ger rätt medicin på rätt tid och som både ska avlasta medarbetarna och vårdtagarna. 

Hund Mittnät Iot
video

IoT med Mittnät

29 sep 2020 digit

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.