Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Inga fler kvitton

Enklare hantering av kvitton blev resultatet när Ekonomibyrån valde ett digitalt redovisningsverktyg. Dessutom får kunderna bättre koll på sina kostnader och under 2019 korades Ekonomibyrån till bästa redovisningsbyrå.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Voister 6 februari 2020 digit

hand håller i papperflygplan.jpg

– Vi har gått över till ett digitalt system som vi hjälper våra kunder att sätta upp så att de kan göra sin bokföring både månadsvis och kvartalsvis. Programmet är bantat på valmöjligheter och det är i stort sett omöjligt att göra fel. Och om blir det fel, finns vi där och hjälper, säger Liselotte Lindström, redovisningskonsult på Ekonomibyrån i Halmstad.

Bästa redovisningsbyrån

Det nya digitala redovisningsverktyget har lett till att Ekonomibyrån i Halmstads kunder själva får en bättre kontroll över sin redovisning och en bättre kostnadskontroll. Istället för att de lämnar in kvitton som det på förhand kan vara svårt att avgöra hur lång tid det kommer ta att redovisa, kan de nu istället betala månadsvis för sin redovisning som en sorts prenumeration.  

Under 2019 vann Ekonomibyrån i Halmstad i ljuset av sin digitala satsning priset för Företagarnas val av Bästa Redovisningsbyrå på Visma Accounting Awards.

Vi spelar inte ut vår roll som redovisningskonsulter, utan vi anpassar oss för att möta andra sorters behov.

– Det var våra kunder som nominerade oss och det är ju förstås extra roligt.

Digital omställning

Liselotte Lindström välkomnar den digitala omställningen och den nya roll hon har kunnat anta gentemot sina kunder.

Framöver hoppas hon på att lagarna kan anpassas ännu mer till en mer digital bokföring så att högen med papperspärmar kan krympa. Just nu tittar hon och Elisabeth Svensson, grundare av Ekonomibyrån i Halmstad, på ett sätt att även digitalisera alla de avtal de har med sina kunder, med hjälp av en signering med bankid.

– Vi tillåter oss själva att med jämna mellanrum lyfta på locket och tänka högt om vad vi hade velat göra framåt. Vi gillar båda två att ständigt vara i förändring och försöka hitta nya digitala lösningar. Det är inte så att vi spelar ut vår roll som redovisningskonsulter, utan vi anpassar den för att möta andra sorters behov hos våra kunder som de kan ha bättre nytta av, snarare än att vi bara används för att sortera upp kvitton, säger Liselotte Lindström.

ekobyrån bild.jpg

Liselotte Lindström, redovisningskonsult på Ekonomibyrån i Halmstad.

Färre kassar med kvitton

Tidigare handlade mycket av redovisningen om kunder som kom in med lådor eller kassar med kvitton. Omställningen började när byrån krympte i medarbetarantal. Liselotte Lindström och hennes chef började då effektivisera sitt arbetssätt samtidigt som de började kolla med sina kunder om de kunde tänka sig att byta arbetssätt till ett mer digitalt sådant.

Idag kan byrån istället växa med sina kunder, och arbetet handlar mer om att coacha dem.

– De kan använda oss mer som ett bollplank och höra vad vi tycker om de funderar på att köpa in någonting, till exempel. Och vi kan arbeta mer proaktivt genom att titta på deras kostnader och se ifall de har dragit på sig onödiga utgifter. Det är väldigt mycket roligare än att sitta och sortera kvitton hela dagarna.

Rekommenderad läsning

ledsen-flicka-vid-fonster.jpg
video

Kommuner på efterkälken

4 feb 2020 digit

Fortfarande saknar många kommuner digitala processer för hantering av viktiga flöden. Förutom att digitala processer går snabbare, minskar också risken att något går fel och vid akuta situationer, som när barn far illa, är tiden en viktig parameter.

två killar på boliden med en platta i en gruva.jpg
video

BI gör Boliden bättre

16 dec 2019 digit

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra bolagets processer och även vara ett stöd för medarbetarna att ta nya digitala kliv.

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

Ett molnbaserat lantbruk

28 okt 2019 it i skolan

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

maskinist nere i bolidens gruva står och fjärrstyr en maskin.jpg
video

Bolidens plan för 2024

21 okt 2019 digit

Uppkopplade gruvor med hjälp av 5G, allt fler medarbetare som jobbar digitalt och en konstant, hög säkerhet. Det är planen för Boliden, enligt CIO Göran Kördel. 

ingång över träbro till centrala kalmar.jpg

Sveriges bästa vatten

9 jan 2020 digit

Sveriges vatten- och avloppsnät behöver en rejäl upprustning och digitalisering och ny teknik är avgörande för att effektivisera verksamheten. Det menar Thomas Bergfeldt, vd Kalmar Vatten.

AdobeStock_171767199.jpeg
video

Smarta möten på myndigheter

18 nov 2019 digit

Idag är mer än 60 myndigheter anslutna till den gemensamma satsningen Resfria möten. Nu vill en av initiativtagarna i Sverige införa liknande klimatsmarta möten inom EU.

vännäs stationshus.jpg

Kommunens nya kultur

11 nov 2019 digit

Genom e-tjänstesamarbete med andra kommuner och en arbetsgrupp som arbetar för smarta förbättringar ska Vännäs kommun möta sina medborgare på ett nytt sätt. För att förenkla för alla bör leverantörer erbjuda flexiblare lösningar. 

massa bilddelar utspridda på vitt underlag.jpg
video

Stenas hållbara data

2 dec 2019 digit

Med 70 000 kunder har Stena Recycling ett gyllene läge att driva bolag mot hållbarare tillverkningsprocesser. Att skapa nytta av all den data som bolagen samlar in om sina kunders avfall kommer att vara en central del i arbetet. Det säger Mattias Hermansson, CDO Stena Metall.

hamn-deltaterminal.jpg

App i hamn

2 okt 2019 digit

Med en ny app för tidrapportering sparar Delta Terminal tre arbetsdagar i administrativt arbete varje månad. Appen är utvecklad via Powerapps och helt anpassad för bolagets verksamhet.