Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Inga fler kvitton

hand håller i papperflygplan.jpg

Enklare hantering av kvitton blev resultatet när Ekonomibyrån valde ett digitalt redovisningsverktyg. Dessutom får kunderna bättre koll på sina kostnader och under 2019 korades Ekonomibyrån till bästa redovisningsbyrå.

– Vi har gått över till ett digitalt system som vi hjälper våra kunder att sätta upp så att de kan göra sin bokföring både månadsvis och kvartalsvis. Programmet är bantat på valmöjligheter och det är i stort sett omöjligt att göra fel. Och om blir det fel, finns vi där och hjälper, säger Liselotte Lindström, redovisningskonsult på Ekonomibyrån i Halmstad.

Bästa redovisningsbyrån

Det nya digitala redovisningsverktyget har lett till att Ekonomibyrån i Halmstads kunder själva får en bättre kontroll över sin redovisning och en bättre kostnadskontroll. Istället för att de lämnar in kvitton som det på förhand kan vara svårt att avgöra hur lång tid det kommer ta att redovisa, kan de nu istället betala månadsvis för sin redovisning som en sorts prenumeration.  

Under 2019 vann Ekonomibyrån i Halmstad i ljuset av sin digitala satsning priset för Företagarnas val av Bästa Redovisningsbyrå på Visma Accounting Awards.

Vi spelar inte ut vår roll som redovisningskonsulter, utan vi anpassar oss för att möta andra sorters behov.

– Det var våra kunder som nominerade oss och det är ju förstås extra roligt.

Digital omställning

Liselotte Lindström välkomnar den digitala omställningen och den nya roll hon har kunnat anta gentemot sina kunder.

Framöver hoppas hon på att lagarna kan anpassas ännu mer till en mer digital bokföring så att högen med papperspärmar kan krympa. Just nu tittar hon och Elisabeth Svensson, grundare av Ekonomibyrån i Halmstad, på ett sätt att även digitalisera alla de avtal de har med sina kunder, med hjälp av en signering med bankid.

– Vi tillåter oss själva att med jämna mellanrum lyfta på locket och tänka högt om vad vi hade velat göra framåt. Vi gillar båda två att ständigt vara i förändring och försöka hitta nya digitala lösningar. Det är inte så att vi spelar ut vår roll som redovisningskonsulter, utan vi anpassar den för att möta andra sorters behov hos våra kunder som de kan ha bättre nytta av, snarare än att vi bara används för att sortera upp kvitton, säger Liselotte Lindström.

ekobyrån bild.jpg

Liselotte Lindström, redovisningskonsult på Ekonomibyrån i Halmstad.

Färre kassar med kvitton

Tidigare handlade mycket av redovisningen om kunder som kom in med lådor eller kassar med kvitton. Omställningen började när byrån krympte i medarbetarantal. Liselotte Lindström och hennes chef började då effektivisera sitt arbetssätt samtidigt som de började kolla med sina kunder om de kunde tänka sig att byta arbetssätt till ett mer digitalt sådant.

Idag kan byrån istället växa med sina kunder, och arbetet handlar mer om att coacha dem.

– De kan använda oss mer som ett bollplank och höra vad vi tycker om de funderar på att köpa in någonting, till exempel. Och vi kan arbeta mer proaktivt genom att titta på deras kostnader och se ifall de har dragit på sig onödiga utgifter. Det är väldigt mycket roligare än att sitta och sortera kvitton hela dagarna.

6 februari 2020 Uppdaterad 27 februari 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Voister

Rekommenderad läsning

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

LRF:s nya it-miljö

30 mar 2020 digit

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

två robotar skakar hand.jpg

Två sidor av samma bot

19 mar 2020 digit

Kombinationen bra service och hög integritet är emellanåt svår att uppnå med digitala assistenter. Därför är det viktigt att själv kunna välja vilken information du vill dela med dig av. Det menar Sören Berglund, it-chef, Umeå universitet.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

ledsen-flicka-vid-fonster.jpg
video

Kommuner på efterkälken

4 feb 2020 digit

Fortfarande saknar många kommuner digitala processer för hantering av viktiga flöden. Förutom att digitala processer går snabbare, minskar också risken att något går fel och vid akuta situationer, som när barn far illa, är tiden en viktig parameter.

skäggig man gör hårdrockstecken och skrattar och tittar in i sin mobil.jpg

Västerbotten nu på video

3 feb 2020 digit

Idag kan Region Västerbottens 13 000 användare prata med varandra och med regionens medborgare genom smarta videomöten. Nu handlar arbetet om att utbilda och att driva på leverantörer att lösningarna blir ännu mer öppna.

händer med penna och miniräknare och en dator framför sig mot ljusblå bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Smartare fakturor i molnet

31 jan 2020 digit

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.