Inga fler kvitton

hand håller i papperflygplan.jpg

Enklare hantering av kvitton blev resultatet när Ekonomibyrån valde ett digitalt redovisningsverktyg. Dessutom får kunderna bättre koll på sina kostnader och under 2019 korades Ekonomibyrån till bästa redovisningsbyrå.

– Vi har gått över till ett digitalt system som vi hjälper våra kunder att sätta upp så att de kan göra sin bokföring både månadsvis och kvartalsvis. Programmet är bantat på valmöjligheter och det är i stort sett omöjligt att göra fel. Och om blir det fel, finns vi där och hjälper, säger Liselotte Lindström, redovisningskonsult på Ekonomibyrån i Halmstad.

Bästa redovisningsbyrån

Det nya digitala redovisningsverktyget har lett till att Ekonomibyrån i Halmstads kunder själva får en bättre kontroll över sin redovisning och en bättre kostnadskontroll. Istället för att de lämnar in kvitton som det på förhand kan vara svårt att avgöra hur lång tid det kommer ta att redovisa, kan de nu istället betala månadsvis för sin redovisning som en sorts prenumeration.  

Under 2019 vann Ekonomibyrån i Halmstad i ljuset av sin digitala satsning priset för Företagarnas val av Bästa Redovisningsbyrå på Visma Accounting Awards.

Vi spelar inte ut vår roll som redovisningskonsulter, utan vi anpassar oss för att möta andra sorters behov.

– Det var våra kunder som nominerade oss och det är ju förstås extra roligt.

Digital omställning

Liselotte Lindström välkomnar den digitala omställningen och den nya roll hon har kunnat anta gentemot sina kunder.

Framöver hoppas hon på att lagarna kan anpassas ännu mer till en mer digital bokföring så att högen med papperspärmar kan krympa. Just nu tittar hon och Elisabeth Svensson, grundare av Ekonomibyrån i Halmstad, på ett sätt att även digitalisera alla de avtal de har med sina kunder, med hjälp av en signering med bankid.

– Vi tillåter oss själva att med jämna mellanrum lyfta på locket och tänka högt om vad vi hade velat göra framåt. Vi gillar båda två att ständigt vara i förändring och försöka hitta nya digitala lösningar. Det är inte så att vi spelar ut vår roll som redovisningskonsulter, utan vi anpassar den för att möta andra sorters behov hos våra kunder som de kan ha bättre nytta av, snarare än att vi bara används för att sortera upp kvitton, säger Liselotte Lindström.

ekobyrån bild.jpg

Liselotte Lindström, redovisningskonsult på Ekonomibyrån i Halmstad.

Färre kassar med kvitton

Tidigare handlade mycket av redovisningen om kunder som kom in med lådor eller kassar med kvitton. Omställningen började när byrån krympte i medarbetarantal. Liselotte Lindström och hennes chef började då effektivisera sitt arbetssätt samtidigt som de började kolla med sina kunder om de kunde tänka sig att byta arbetssätt till ett mer digitalt sådant.

Idag kan byrån istället växa med sina kunder, och arbetet handlar mer om att coacha dem.

– De kan använda oss mer som ett bollplank och höra vad vi tycker om de funderar på att köpa in någonting, till exempel. Och vi kan arbeta mer proaktivt genom att titta på deras kostnader och se ifall de har dragit på sig onödiga utgifter. Det är väldigt mycket roligare än att sitta och sortera kvitton hela dagarna.

6 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng