Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skolverket om digitala prov

skolverket-nationellaprov.jpg

2022 ska de nationella proven vara digitala, vilket kommer att ge mer rättvisa resultat och på sikt minska lärarnas arbetsinsats. Men tiden är knapp och för att lyckas krävs ett tätt samarbete med landets 6 000 skolor. Det menar Mattias Larsson, CIO på Skolverket.

 Vi eftersträvar att göra det så enkelt som möjligt för skolorna att tekniskt ansluta sig till de digitala nationella proven och är fullt medvetna om hur de olika förutsättningarna ser ut. Vi vill helst att skolorna ansluter sig via federation, men kommer att ha andra säkra alternativ för inloggning och behörighetshantering för de skolor som av olika anledningar inte kan leva upp till kraven på en federationsanslutning, säger Mattias Larsson, CIO på Skolverket.

Skolverket arbetar för fullt med att få till digitala nationella prov, DNP, ett projekt som ska vara infört till 2022. Att göra nationella proven digitala är en av de viktigaste uppgifterna som skolor har framför sig inom digitalisering.

Det kommer att innebära en likvärdig hantering av proven i hela landet, eftersom de blir rättade av både externa och egna lärare. Det ska också minska arbetstiden som de nationella proven har inneburit för lärare.

Utbildningsminister Anna Ekström har skjutit till 16 miljoner för 2020, 20 miljoner till 2021 och 24 miljoner till 2022 för digitaliseringen av de nationella proven. Det har länge diskuterats ute hos kommunerna ifall det ska komma några investeringar från regeringshåll för att hjälpa till i arbetet. 

Kan pengarna komma huvudmännen till del på skolorna?

 Tillskottet är välkommet, men om det kan komma huvudmän på skolor till del vet jag inte. Idag finns det inga medel avsatta till kommunerna inför införandet av digitala nationella prov. I slutändan får politiker jobba med frågan, samtidigt som vi ger dem information om hur arbetet ligger till i svensk skola, vilka utmaningar som finns och vart vi är på väg.

Vilken är din största farhåga inför införandet av digitala nationella prov?

 Det är att skolorna inte ska hinna förbereda sig. Jag är säker på att vi kommer att leverera en provtjänst till dess, men det ska ju finnas en mottagare redo på andra sidan också. Mycket beror på kommunikationen, att det finns ett stöd och en förståelse för dem som ska genomföra förändringsarbetet.

– Det handlar om att 6 000 skolor ska göra förändringen, så jag ser gärna nya sätt att samarbeta mellan skolor och jag kan vara med och påverka men bara till en viss grad. Ska vi lyckas måste alla samhällsaktörer hjälpas åt och det börjar bli ont om tid.

8 januari 2020 Uppdaterad 17 september 2020 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Gult Trafikljus Mot Blå Himmel

Digitala nationella prov försenas

2 mar 2021 säkerhet

Plattformen som de digitala nationella proven ska ligga på uppfyller inte de juridiska kraven för skydd av personuppgifter. Nu skjuts därför både proven och testverksamheten upp.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Skola Tomt Klassrum

Skolverkets DNP-råd

3 feb 2021 digit

Om två år ska de nationella proven vara digitala, men det finns fortfarande stora utmaningar. Schrems II-domen påverkar hur personuppgifter ska hanteras och dessutom är det oklart om alla skolor har tillräckligt bra teknik.

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.