OT-satsning på Cisco Live

wendy mars på scen på cisco live.jpg

Cisco Live i Barcelona kretsar i år mycket kring hur alla lösningar knyts ihop i smidiga gränssnitt för optimal verksamhetskontroll. Inte minst ska samarbetet mellan it och OT underlättas.

– Många spanar gärna i sina teleskop mot den underbara tekniska himlen som är full av möjligheter och på den andra sidan teleskopet står alla ni som ska bygga lösningar och den resan vill vi göra tillsammans med er, säger Wendy Mars, President EMEAR på Cisco, när hon inleder keynoten på Cisco Live i Barcelona.

Ett perfekt snurrande hjul

Wendy Mars fortsätter att beskriva dagens företagsverksamhet som ett hjul. Om hjulet går för långsamt ramlar vi. Går det för fort tappar vi kontrollen. Och är det något fel på hjulet går det sönder. Det är med andra ord mycket som ska klaffa för att vi ska hitta rätt i en digital värld där 5G, bättre AI och större krav på säkerhet och integritet tar oss i nya riktningar.

– För filmskaparen Michael Bay är digitaliseringen bara i sin barndom. Det är en häftig tanke, att vi i branschen har hållit på med detta i evigheter medan det för andra bara har börjat, säger David Goeckeler, executive vice president för networking and security på Cisco.

Vi knyter it och OT närmare varandra.

Överblick är A och O

För att kunna skapa bättre förutsättningar för användare, som är alltifrån filmskapare till butikschefer, krävs det en större och smartare överblick över både nätverk och system. Överhuvudtaget är det en av Ciscos stora satsningar i år, på alla områden.

Det handlar om att med Appdynamics Experience Journey Map få bättre koll på verksamhetens applikationer, och med Cisco Intersight Workload Optimizer kan både utvecklare och infrastrukturansvariga se och få möjlighet att lösa de problem som uppstår.

– Du får en överblick från app ända ner till infrastrukturen, säger Liz Centoni, senior vice president för IoT på Cisco. 

It och OT tillsammans

En av de stora utmaningarna idag är att få ihop de som arbetar med it med dem som arbetar med OT, operational technology. Förenklat kan man säga att it-personer arbetar med information och kommunikation mellan individer och system medan OT-personer arbetar med maskiner och kommunikation mellan system och maskiner.

Fortfarande är budgeten för OT ofta betydligt större jämfört med it-avdelningens och även synen på säkerhet där fysiskt skydd av verksamhet har högre prio jämfört med cyberhot.

cisco liz.jpg

Liz Centoni, Senior Vice President för IoT på Cisco

Men idag, när tunga industriella maskiner blir alltmer digitala, är det ofta samma typ av mjukvara som används för att behandla data för att styra maskiner och som i sin tur hanterar alltifrån vattenflöden till bilproduktion.

Ciscos Intend Based Networking stödjer både it och OT och ger dig denna överblick över dina system.

– It måste veta vad OT-teamet gör och tvärtom. Därför behöver vi en synlighet om vad som finns i miljön, och det är det första och viktigaste steget.­ Det gäller att identifiera sina uppkopplade enheter, gruppera upp dem och definiera en policy kring dem, och när detta är gjort också övervaka eventuella förändringar, säger Liz Centoni.

Med Ciscos Cyber Vision Center får du också full koll över samtliga tillgångar i ditt bolag och verktyg för att åtgärda eventuella problem som uppstår.

– Du får väldigt finkornig information om alltifrån ip-adresser till serienummer, oavsett var någonstans i ditt bolag dina system befinner sig. Vi har lagt ihop all kunskap vi har samlat på oss de senaste tio åren på detta område och knyter it och OT närmare varandra.

28 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Voister, Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng