Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan hp och voister

En smartare it-nyhetssajt

HP skriver hållbart

Med 17 miljarder utskrivna sidor om året lär det papperslösa kontoret dröja. HP Pagewide ser till att allt skrivs ut med mindre bläck och minskad elförbrukning.

– Ett aktivt val av utskriftsteknologi gör mycket stor skillnad för miljön. Med HP Pagewide bläckstråleskrivare halveras energiförbrukningen, samtidigt som ett betydligt mindre behov av förbrukningsmaterial innebär färre transporter, säger Lars Esping, produktchef skrivare på HP.

17 miljarder sidor

Målet med det papperslösa kontoret ligger fortfarande en bit in i framtiden och även om volymerna går ner är den aktuella totalsiffran för Sverige 17 miljarder utskrivna sidor per år. Samtidigt har en genomsnittlig kommun cirka 200 skrivare. Det finns alltså mycket att vinna med hållbara bläckskrivare jämfört med alternativ inom både bläckstråle- och laserteknik.

– Att skriva ut 200 000 sidor med en Pagewide-skrivare förbrukar 0,8 kWh, medan motsvarande laserbaserade maskin ligger mellan 1,3-2,8 kWh. Laserskrivaren använder värme för att fixera toner till pappret och det innebär en energiförbrukning på upp till 1 200 W, siffran för bläck kan bli så låg som 63 W i utskriftsläge.

När bläckstråleskrivaren är klar är den också tyst.

– Klimatavtrycket blir ännu mindre när vi tittar på förbrukningsmaterialet. Hur mycket väger en bläckpatron, jämfört med toner, trummor och andra förslitningsdelar som företag och organisationer får levererade. För att skriva ut 200 000 sidor med en Pagewide-skrivare väger bläckpatronerna cirka sju kilo, medan flertalet motsvarande laseralternativ börjar på 17 kilo. Dessutom säger det sig självt att de större förpackningarna förbrukar mer material.

Torkar inte

En vanlig invändning mot bläckstråleskrivare är risken för intorkade skrivhuvuden, och gärna när det är dags för en extra viktig utskrift.

– Det är en gammal bild från när många av oss hade bläckstråleskrivare för hemmabruk, som för det mesta stod och samlade damm. Idag finns inte den risken. Så länge elkabeln är ansluten så motioneras skrivarens 42 000 munstycken även i avstängt läge.

lars-esping2.jpg

Lars Esping, produktchef skrivare på HP.

Lars Esping framhåller att när det gäller bläckstråleskrivare omfattar begreppet miljö självklart också god arbetsmiljö.

– Bläckteknologin generar ingen värme som laserteknologin behöver för att smälta tonerpulvret på pappersytan. Den värmen behöver sedan fläktas bort, och det märks på ljudnivån. När bläckstråleskrivaren är klar är den också tyst.

Arkivbeständigt

Det går också bra att förena krav på arkivbeständiga utskrifter med mer hållbara utskrifter.

– Det viktiga är att både papperet och bläcket är godkänt enligt ISO:s kvalitetskrav för arkivbeständiga utskrifter. Bläcket till Pagewide är certifierat för arkivbeständiga utskrifter, säger Lars Esping.  

14 januari 2020 Uppdaterad 20 januari 2020 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock, HP

Rekommenderad läsning

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete med HP

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

En Tecknad Hand Som Klickar Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Klicka säkert med HP

27 okt 2020 säkerhet

Du får ett mejl som du tror är säkert med en bifogad fil som du öppnar. Det skulle du inte ha gjort. Om du hade haft HP Sure Click Advanced hade filen öppnats i ett isolerat fönster och skyddat operativsystem. Det är en av många lösningar i nya HP Proactive Security.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Björkskog
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Hållbar it med HPE

9 okt 2020 digit

Mjukvara som tjänst som drivs av hållbar energi och cirkulär hårdvara är grundbulten för hållbar it. Det säger Chris Wellise, globalt ansvarig för hållbarhet på HPE. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.