ett samarbete mellan hp och voister

Flexibelt på riktigt

När allt fler ska och vill jobba flexibelt behöver arbetsplatsen funka. HP:s senaste USB-C-baserade dockningslösningar fungerar med alla typer av datorer och uppdateras automatiskt på ett säkert sätt. 

– Med våra nya dockningsstationer får användarna en bättre arbetsmiljö och dessutom har it koll på både arbetsplatserna och de senaste uppdateringarna, säger Jenny Gustavsson, produktchef Desktop, skärm och tillbehör, HP.

Från moderkort till USB

Tidigare generationens dockningsstationer, det vill säga den ställning på arbetsplatsen som används för att koppla upp datorn till exempelvis en extern skärm, behövde aldrig uppdateras. Det beror på att de ofta kopplades direkt till moderkortet på den datorn som användaren kopplade in. Men nuförtiden kopplar man istället upp sin dator till skärm, tangentbord, mus och andra tillhörigheter via en USB-C-kabel.

Den huvudsakliga anledningen till detta skifte är att marknaden har drivit våra datorer att bli tunnare och lättare, vilket även har krympt kontakten till dockningsstationerna. Dessutom ger USB-C möjligheten till snabbare överföringar.

Det handlar om att minska frustrationen hos användarna.

Uppdateringar krävs

Detta skifte har lett till att även dockningsstationerna behöver ta del av alla de uppdateringar som skickas ut av exempelvis Microsoft, för att de ska fungera korrekt. Men eftersom dockorna ska vara så osmarta som möjligt, kan de inte uppdateras centralt utan det krävs att en uppdaterad dator kopplas in och för över sina uppdateringar till dockan.

Flexibel arbetsplats

Ett av bekymren med tidigare USB-C-lösningar har varit att dockningsstationerna inte fungerar till alla typer av datorer, vilket i synnerhet är ett bekymmer för alla de små och stora bolag som satsar på den flexibla arbetsplatsen, där du som användare ska kunna dyka in på kontoret och sätta dig där det finns plats för att börja arbeta, oavsett dator.

Följden blir att installationen av drivrutinerna även idag kan strula och då är det inte säkert att dockan är uppdaterad.

Detta bekymmer har HP nu adresserat.

– It-avdelningen kan skjuta ut alla önskade uppdateringar till personalens datorer. När en dator som kan vara en Mac eller en PC sedan kopplas till någon utav våra dockor uppdateras dockan automatiskt, och man kan dessutom som användare välja om uppdateringen ska ske direkt eller när datorn kopplas ur. It-avdelningen kan därefter se vilka dockor som blivit uppdaterade, vilket i sin tur ger effekten att man kan börja misstänka att vissa arbetsplatser inte används om de inte blivit uppdaterade på länge, säger Jenny Gustavsson.

Dator under radarn

jenny gustavsson.jpg

säger Jenny Gustavsson, produktchef Desktop, skärm och tillbehör, HP

En annan utmaning av lite mer teknisk karaktär har bestått i att både dockor och datorer har varsin nätverksadress, en så kallad MAC-adress, som är ett slags identifikationsnummer för nätverkskortet i dockan eller i datorn som vill komma åt nätverket. Tidigare har det hänt att när en ny dator kopplas in i en docka så väljer dockan att skicka information till it-avdelningen utifrån MAC-adressen på själva dockan. Risken finns då att man missar viktig information från datorn som kopplas in, som flyger in i nätverket lite under radarn.

Nya tider

HP har arbetat för att komma till bukt med även denna utmaning i två års tid och tiden är nu mogen för att börja fasa ut förra generationens dockningsstation.

– Till syvende och sist handlar detta om att minska frustrationen hos användarna och effektivisera arbetsplatsen. De två dockningsstationerna som presenterats på CES i Las Vegas, med tillhörande skärm, samt den separata dockan som kom i höstas fungerar till alla typer av datorer och med dem tror vi att vi kan bidra till en bättre arbetsmiljö, säger Jenny Gustavsson.

HP dockningsgrejor.jpg

En av HP:s dockningsskärmar och dockan USB-C Dock G5

22 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, HP

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng