Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Stenas hållbara data

Med 70 000 kunder har Stena Recycling ett gyllene läge att driva bolag mot hållbarare tillverkningsprocesser. Att skapa nytta av all den data som bolagen samlar in om sina kunders avfall kommer att vara en central del i arbetet. Det säger Mattias Hermansson, CDO Stena Metall.

– Vi vill ju hjälpa våra kunder att driva sin hållbarhetsagenda. Stena Recycling arbetar med 70 000 kunder. De är förstås väldigt olika och vi har en dominant ställning i Sverige tack vare lång erfarenhet och massor av kunskap, säger Mattias Hermansson, CDO på Stena Metall.

– Därför kan hjälpa till vid flera tillfällen i produktionen. Vi kan hjälpa till innan produktion för att berätta för bolag hur de behöver designa sina produkter för att bli enkla att återvinna efter att de är färdiganvända. Vi kan också gå in i produktionen och tala om för våra kunder hur de kan arbeta utan att skapa onödigt avfall. Efter livscykeln är slut behöver så mycket som möjligt helst återvinnas för att skapa nya material, snarare än att det grävs ner eller eldas upp. Men vi brukar försöka att arbeta med att återvinna materialet i produkterna.

– Det vi gör nu är att satsa på att försöka skapa större nytta av datan vi samlar in från våra kunder om deras avfall. För att skapa effektiva digitala verktyg som hjälper dem att fatta beslut i sin vardag. Hur de ska sortera, designa produkter, och hur de kan informera sina kunder om vad de gör för nyttor i sin verksamhet som skapar en bättre hållbarhet i produkterna.

Hur långt har ni kommit?

– Vi är i början av digitaliserings- och transformationsresan. Precis som många andra i vår bransch ligger vi inte i framkant utan behöver arbeta mycket på att skapa de förmågor som kan vara med och driva digitaliseringen framåt. Framförallt när det gäller att skapa nya affärsmöjligheter och nya värden för våra kunder som vi inte har idag, och som vi inte har eller kan erbjuda någonting till idag. Dessa värden kommer troligen vara mer datadrivna där vi till exempel skapar ruttplanering efter data istället för att folk ringer in och frågar om vi kan komma.

Hur kommer ni dit?

– Vi kommer framåt genom att ständigt lyssna på våra kunders skiftande behov. Att vara snabba på att utveckla där de behoven finns och experimentera oss fram till bra lösningar istället för att sitta och klura för länge. Det vi gör nu är att vi har byggt upp den typ av förmåga internt. Där jobbar vi med att utforska nyttor våra kunder letar efter i sin verksamhet.

Hur hållbara kan man bli?

– Vi måste tro och har målet att det går att bli hundra procent hållbar. Det är det vi jobbar för. Sedan är det klart att alla inte är där och då måste de få hjälp där de står idag. Vi tror därför att tillgången till data och vår kunskap om skillnaden vad som kan återvinnas och vad som faktiskt blir återvunnit idag kan göra skillnad. Där är vi experter och kan hjälpa och guida våra kunder från en kanske lite lägre nivå idag, till att bli lite bättre, istället för att göra dem nervösa för var de borde vara i framtiden.

2 december 2019 Uppdaterad 4 juni 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Tiger 960640

Data mot utrotning

18 dec 2020 digit

Ett nytt program, baserat på offentligt tillgänglig data, ska kunna förutsäga utrotningar av djur. Det menar en forskargrupp vid Göteborgs universitet.orgs universitet.

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Två Tjejer Posear För En Selfie Mot Gul Bakgrund

Oracle + Tiktok

15 sep 2020 digit

Molntjänstbolaget Oracle blir Tiktoks teknikpartner för den amerikanska marknaden. Det är en uppgörelse som ser ut att ha mer politiska än affärsmässiga motiv.  

Norge Danmark Flaggor

Bäst i Norden

10 sep 2020 digit

Norge och Danmark har kommit längre än Sverige inom digitalisering. Samtidigt är Göteborg mer digitalt utvecklat än Stockholm. Det visar Telenors digitaliseringsindex som jämfört 60 nordiska kommuner i olika storlek.