Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Grönare gruvor med AI

Med AI och ny batteriteknik planerar Epiroc att fasa ut gruvindustrins dieseldrift av maskiner. Planen är att miljontals liter diesel om året ska ersättas med batterier. 

Text tim leffler Foto fredrik kron, adobestock 21 november 2019 digit

– Vi säljer gruvmaskiner i hela världen och är så kallad original equipment manufacturer. Vi levererar maskiner till våra kunder som bryter metaller och de har traditionellt köpt dieselmaskiner. Gruvbranschen är den enda branschen i världen som fortfarande kör dieselmaskiner inomhus och det är värt att tänka på, säger Olav Kvist, affärsutvecklare på Epiroc.

– Vi vill bryta det mönstret och har utvecklat batterier till alla våra maskiner och med det bättre service. Vi äger batterierna och säljer bara framdriften av maskinerna, det vill säga vi konkurrerar med oljebolagen genom att sälja energin som behövs för att driva maskinerna.

En av våra maskiner kan lasta 14 ton, det är motsvarande tolv Teslabilar med batterier.

Hur utvecklas de nya produkterna?

– Det är en intressant fråga för det handlar inte bara om att ta fram ett batteri och sälja det, utan också om att vi kan byta batterier på under tio minuter. Idag tar det kortare tid att bytta batteri än det tar att tanka en maskin. I och med att batterierna cirkulerar kan vi byta dem mellan maskiner. Vi kan alltså lösa det här så att det inte bara blir leasing av en komponent.

– Vår lastmaskin Scooptram ST14, till exempel, kan lasta 14 ton, och har ett batteripack på 3,5 ton, vilket motsvarar tolv Teslabilar. De här kan vi byta, och vi reparerar och byter ut moduler så att vi hela tiden underhåller batteriet så att det behåller sin kapacitet.

Är kunderna intresserade?

– Våra kunder är väldigt intresserade och uppskattar möjligheten att ta bort dieseln. Nu finns det ett alternativ till att köra dieselmaskiner inomhus, vilket ju är en helt galen lösning. Nu ska kunderna lära känna nyheten att vi kommer in med ett serviceåtagande som rör själva driften. Normalt sett handlar det om diesel och olja, där både stora ovanjords- och underjordsgruvor kan göra av med tiotals miljoner liter om året.

– Det handlar om en stor infrastruktur med tankstationer under jord. Allt det här erbjuder vi nu våra kunder att ersätta med laddstationer där man lyfter batterier på tre till fyra ton med kranar. Ändå går det väldigt fort att docka och ansluta ett batteri. Hela den strukturen håller vi på att bygga upp nu och ska kunna leverera framdriften som en tjänst.

Hur kan AI hjälpa er?

– AI är helt grundläggande. Vi monitorerar batterierna ett och ett, vi kan byta ut packar och uppgradera. När vi byter ut batteripack varierar, men det kan till exempel vara när det faller till 95 procent av sin kapacitet och vi har hela tiden en cirkulär tanke. Vi har till och med återvinning med i planen. Men vet vi inte hur batterierna mår kan vi inte erbjuda det här. Så enkelt är det.

 

Rekommenderad läsning

lite å rinner ut i havet med gräsmattor på varje sida.jpg
video

Vattenfall satsar på AI

2 jul 2019 digit

Statliga Vattenfall tar hjälp av AI för att hantera bolagets tradingverksamhet. Med hjälp av algoritmisk trading kommer stora mängder data att kunna analyseras och bli underlag för beslut, en verksamhet som idag sköts av traders. Det säger Magnus Hall, vd på Vattenfall. 

renar i snö.jpg
video

Svensk CO2-fri gruva

27 nov 2019 digit

I ett unikt projekt samarbetar Combitech med flera andra aktörer för att göra LKAB:s gruvbrytning helt koldioxidfri. Utmaningarna är gigantiska och 2024 ska lösningen vara på plats.   

massor av skruvar och muttrar.jpg
video

ABB förlänger livet

24 okt 2019 digit

ABB vill ta rollen som föregångare inom produktion och design i den cirkulära ekonomin. I en klimatsmart industri krävs ett strakt samarbete mellan bolag och organisationer, för att de olika produkterna ska bli lättare att återvinna.

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

soptippshög med blå himmel och moln i bakgrunden.jpg
video

AI för ökad återvinning

26 sep 2019 digit

AI och smart design är nyckeln till en allt mer effektiv återanvändning av allt från motorer till farligt avfall. Stena Metall jobbar för att varje loop i den cirkulära ekonomin ska bidra till ökad hållbarhet.

gruvdrift-960640.jpg

Skellefteås smarta gruva

25 sep 2019 digit

Björkdalsgruvan digitaliserar sin eldistribution. Det ska innebära en ökad säkerhet, sänkt risk för strömavbrott och en fördubblad effektkapacitet. 

tre olika mogna tomater på rad.jpg
video

Det AI-mogna sjukhuset

26 nov 2019 digit

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

fartyg-vatten-ai.jpg

AI för rena hav

13 jun 2019 digit

Fujitsus AI-baserade tjänst VFO ska optimera bränsleförbrukningen till havs. Lösningen ska leda till minskade kostnader och mindre miljöpåverkan. 

en gammaldags kran utomhus med en droppe som är på väg att landa i två handflator.jpg

När AI sköter elen

2 okt 2018 digit

Halmstad Energi och Miljö Nät satsar på AI för att snabbare upptäcka avvikelser i energiförbrukningen. Med satsningen vill det kommunala bolaget minska tidsödande kontroller av inrapporterade avvikelser så att personalen kan ägna sig åt att åtgärda de verkliga felen.