Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

ABB förlänger livet

ABB vill ta rollen som föregångare inom produktion och design i den cirkulära ekonomin. I en klimatsmart industri krävs ett strakt samarbete mellan bolag och organisationer, för att de olika produkterna ska bli lättare att återvinna.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 24 oktober 2019 digit

Jag tror att det kommer bli tydligt att alla har något att tjäna på hållbarhet.

– Våra två stora ben är automation och elektrifiering och som i all cirkulär ekonomi kommer vi att behöva titta på de industriella flödena och hur vi effektiviserar dem. Det handlar bland annat om energieffektivisering, men också om hur vi designar våra produkter för att göra dem mer återvinningsbara och modulära, säger Martin Björnmalm, försäljning och affärsutveckling, digital operations på ABB.

– Digitalisering kan även hjälpa våra kunder genom att sammankoppla värdekedjor vilket i sin tur gör att återvinnings- och återbruksvärdet blir mycket större. ABB:s roll i den cirkulära ekonomin handlar om att försöka vara en föregångare i hur vi designar och producerar våra produkter och system.

Vad betyder orkestrering i sammanhanget?

– Jag tror att när vi går in mer i nya affärsmodeller och i delningsekonomier och mer och mer realiserar as a service-konceptet, kommer det att bli naturligt att producenter av produkter och system att ta ett större ansvar under hela livscykeln och förstå hur de ska användas på bästa sätt. Då får man en kedja från implementering till återbruk istället för kassering, och en aktör ser till att optimera utifrån hela värdekedjan.

Jag tror att det kommer bli tydligt att alla har något att tjäna.

– Sätter vi samman det i en fabrikskontext så finns det ett antal olika aktörer, där vissa är utvinner metaller och driver gruvor och andra ligger bakom maskinerna som används. Om de senare blir bättre på att förstå hur de kan hjälpa gruvdriften eller stålindustrin att få ut så mycket av systemen som används som möjligt, då kommer vi får en bättre industri. Därför behöver vi ha olika så kallade orkestratörer i den här värdekedjan som kan se till att varje ingående del blir optimalt utnyttjad.

Hur löser man vem som drar vilken affärsnytta i ett sådant ekosystem?

– Jag tror att det kommer bli tydligt att alla har något att tjäna på hållbarhet, men detta är något vi måste öva oss fram till. Vi arbetar i olika projekt där vi har samlat en rad olika företag med delar som kompletterar varandra. Då blir det inte så kontroversiellt egentligen. Där ser vi att vi redan har upparbetade affärsrelationer och då handlar det mer om att ändra vissa processer och nyttja varandras kompetenser ännu mer.

– Det kan förstås bli fall där man står i direkt konkurrens med varandra och då får man ta det allt eftersom. Det finns ett spännande exempel inom serietidningsvärden där Sony och Marvel skötte uppdelningen av Spiderman-licensen. I slutändan insåg man att båda bolagen ville nyttja karaktären. Då delade man helt enkelt på det utan kostnad, och båda bolag tjänade massa pengar. Man inser att om man delar och samarbetar kommer man att tjäna mer än om man sätter upp barriärer.

Vad kan AI bidra till i dessa sammanhang?

– Jag tror att AI kommer att vara extremt viktigt. Ju mer vi delar information och ju större datamängderna blir, desto viktigare kommer det bli att ha kraftfulla verktyg för att kategorisera och förädla den informationen. I början får man förstås dela upp det så att man har lagom stora användarområden i början för att hitta värdet snabbt, och sedan skala det i värdekedjan och mellan flera aktörer. AI, precis som många andra digitala lösningar, kommer att vara en möjliggörare när man hittar rätt problem att använda det för. Och ju mer vi använder AI desto lättare blir det att anpassa det till de problem som finns.

Rekommenderad läsning

massor av bilar i en backspegel.jpg

I Kinas backspegel

16 jul 2018 digit

Sverige har bra förutsättningar att ställa om till en hållbar trafik med självkörande fordon. Men för att det ska bli verklighet måste de stora fordonstillverkarna börja ställa om på allvar, menar elbilsföretaget Einrides vd Robert Falck.

lite å rinner ut i havet med gräsmattor på varje sida.jpg
video

Vattenfall satsar på AI

2 jul 2019 digit

Statliga Vattenfall tar hjälp av AI för att hantera bolagets tradingverksamhet. Med hjälp av algoritmisk trading kommer stora mängder data att kunna analyseras och bli underlag för beslut, en verksamhet som idag sköts av traders. Det säger Magnus Hall, vd på Vattenfall. 

soptippshög med blå himmel och moln i bakgrunden.jpg
video

AI för ökad återvinning

26 sep 2019 digit

AI och smart design är nyckeln till en allt mer effektiv återanvändning av allt från motorer till farligt avfall. Stena Metall jobbar för att varje loop i den cirkulära ekonomin ska bidra till ökad hållbarhet.

tre gula batterier mot gul bakgrund.jpg
video

Grönare gruvor med AI

21 nov 2019 digit

Med AI och ny batteriteknik planerar Epiroc att fasa ut gruvindustrins dieseldrift av maskiner. Planen är att miljontals liter diesel om året ska ersättas med batterier. 

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

tre olika mogna tomater på rad.jpg
video

Det AI-mogna sjukhuset

26 nov 2019 digit

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

renar i snö.jpg
video

Svensk CO2-fri gruva

27 nov 2019 digit

I ett unikt projekt samarbetar Combitech med flera andra aktörer för att göra LKAB:s gruvbrytning helt koldioxidfri. Utmaningarna är gigantiska och 2024 ska lösningen vara på plats.   

fartyg-vatten-ai.jpg

AI för rena hav

13 jun 2019 digit

Fujitsus AI-baserade tjänst VFO ska optimera bränsleförbrukningen till havs. Lösningen ska leda till minskade kostnader och mindre miljöpåverkan. 

besviken-kvinna.jpg

Framtiden är missförstådd

11 apr 2019 digit

Tiden är kommen när en ensam 18-åring kan skapa världens största havsrening, när innovationer som tryckpressen kan ske dagligen och när vi vuxna måste bli barn igen. Det menar Kris Östergaard från Singularity University.