Openshift maxar ekonomin

Ett nytt EU-direktiv ska utveckla och säkra elektroniska betalningar. För kreditupplysningsföretaget Asiakastieto innebär det nya affärsmöjligheter men också en större mängd data att hantera och har därför valt plattformen Openshift.

– Payment Services Directive 2 är ett nytt direktiv i Europa och sedan september 2019 måste alla europeiska banker tillgängliggöra API:er för transaktionskonton och betalningsinitiering. Nu börjar ett antal aktörer på finansmarknaden att lansera tjänster kring PSD2. Direktivet skapar nya innovationer på finansmarknaden, där open banking är en bra chans för banker att öppna deras kontons datauppsättning och leverera API:er utifrån det, säger Reetta Sinelampi, Development Director på Asiakastieto.

Asiakastieto är ett finskt kreditupplysningsbolag som sedan förra året äger svenska UC.

Hur förändrar det ert arbete?

– PSD2 och Open banking innebär nya datakällor och nya affärer för oss. Det förenklar för oss att förstå en persons förmåga att betala och dess inkomstkällor. Nya datakällor som kan analyseras och användas till exempel inom belåning. Och det är alltid användaren, det vill säga personen som har kontot, som bestämmer om han eller hon vill ge samtycke till att lämna ut sina uppgifter. Så personen bestämmer själv om man vill utnyttja fördelarna av PSD2.

Varför har ni i ert arbete med PSD2 valt att samarbeta med Red Hat?

– Vi har sedan tidigare en historia med Red Hat och har använt deras tjänster ett tag. Vår tjänst för PSD2 byggde vi på Openshift-plattformen som de erbjuder, säger Eero Arvonen, Solution Architect, Asiakastieto.

Vad är fördelarna med den?

– Openshift är en fullt paketerad molnplattform. Den gör alltifrån att köra själva applikationerna ned till saker som mätvärden och loggning. Eftersom Red Hat sköter detta så kan vi fokusera helt på våra affärer.

Och hur fortsätter arbetet med Red Hat och PSD2?

– När vår tjänst för PSD2 går live och vi börjar se fördelarna med att köra det på Openshift, så kan alla initiativ som börjat byggas på PSD2 också köras på Openshift.

PSD2

Regelverket syftar till att utveckla marknaden för elektroniska betalningar och skapa bättre förutsättningar för säkra och effektiva betalningar.

Open Banking är en del av PSD2. Det innebär att banker ska kunna genomföra betalningar och dela transaktionsdata till vald tredjepartsleverantör med kundens medgivande. Det förutsätter att banken kan utveckla, samla ihop eller distribuera produkter och tjänster med andra partners. Det möjliggörs med API:er. 

5 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron, mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng