Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Fler i jobb med Openshift

Förra året kom beskedet att Arbetsförmedlingen minskar antalet handläggare med 4 500 personer och digitala lösningar blev ännu mer efterfrågade. Openshift och ett agilt arbetssätt hjälper Arbetsförmedlingen att påskynda sina leveranser att matcha jobbsökare och arbetsgivare.

– Våra team arbetar agilt i sina leveranser, vissa mer än andra, men målet är vi ska arbeta agilt för att få ut så mycket kundnytta som möjligt, säger Robert Börjesson, produktansvarig på Arbetsförmedlingen.

Förra året fick ni besked att 100 kontor skulle läggas ner och 4 500 handläggare försvinna. Hur har det påverkat ert arbete?

– Arbetsförmedlingen beslutade i sammanhanget att satsa mer på det digitala. Sedan dess har vi fått väldigt många fler plattformar och behovet har ökat att arbeta mer med devops och snabba leveranser för att leverera tydligare värde till kunderna.  

Tycker alla det är bra eller finns det motstånd?

– Det finns motstånd i allt man gör som kan bero på att man inte förstår, eller att man tror att man inte hinner. Ofta när man träffar ett team i början så är svaret att det här kan inte vi göra, vi hinner inte med det här för vi har så mycket annat viktigt att göra. I det sammanhanget är det väldigt enkelt att bevisa och övertyga dem om att genom att göra på ett annat sätt frigörs tid. Det är det som är det häftiga med de här nya plattformarna och de nya arbetssätten.

Hur går ni tillväga?

– Vi satsar på en Openshift-plattform som möjliggör snabba och kontinuerliga leveranser för våra egenutvecklade system för de team som sysslar med det. Vi arbetar nära teamen och etablerar devops centralt i ett team som jag är ansvarig för och där vi tillhandahåller stödet till teamen att klara av dessa leveranser på ett snabbt och automatiserat sätt. Vi försöker bejaka teamens behov och utifrån det hjälpa dem framåt, helt enkelt.

Har du några tips till andra?

– Tipset är att inte tro att det här är enkelt. Det här gör ont, på så många olika sätt. Det gör ont i på riktigt i kultursjälen och alla påverkas, från teams och infrastrukturpartners till chefer. Just därför är det rätt saker att göra, för däri kommer den stora förändringen. När det har gjort ont ett tag kommer den stora vinsten. Ett annat tips i sammanhanget är att inte vara rädd att vara tydlig med var man är dålig på. Det är de grejorna som förmodligen behöver förändras mest.

Hur jobbar ni om ett år?

– Visionen är att alla utvecklar-team i praktiken levererar sin kod direkt in i plattformen med de nya rören som sätts upp där. Vi från min avdelning står nära teamen och ger dem en handfast hjälp hela tiden. Vi finns inte bara där när de behöver oss utan tränger oss på och är med i deras agila processer och tar bollar som vi ser är våra och där vi kan göra saker bättre än vad de kan. Vi tror att vi då har ett antal team som arbetar med att förflytta sin kod till micro services på ett mycket tydligare sätt än idag. Förhoppningen är alltså att vi arbetar närmare teamen och att vi också arbetar nära tillsammans med de som sköter infrastrukturen så att vi snabbt kan förändra vår infrastrukturella kapacitet utifrån de behov som finns.

31 oktober 2019 Uppdaterad 28 februari 2020 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Rött Skynke Som Öppnas Med Två Händer På Varje Sida

Framtidens skatt med öppna API:er

11 jan 2021 digit

Framöver kan företagens omfattande arbete med redovisning och deklaration vara ett minne blott. Nu arbetar Skatteverket, tillsammans med banker och utvecklare, för en automatiserad deklaration.

Blåbär I Händer

Miljarder till bredband

17 sep 2020 digit

Regeringen satsar ytterligare 2,2 miljarder på utbyggnaden av bredband. Satsningen görs för att stärka Sveriges digitalisering och kommer att fördelas under de kommande fem åren.

Nedbrunnen Bil

It mot kriminalitet

2 sep 2020 säkerhet

Regeringen inrättar ett råd för att digitalisera och därigenom utveckla rättsväsendet. Arbetet ska leda till effektivare ärendehantering och ökade analys- och uppföljningsmöjligheter. 

kvinna står nere vid havet i röd jacka och mössa.jpg

Nyheter från Red Hat Summit

4 maj 2020 digit

Openshift virtualization innebär en ännu mer öppen och hybridvänlig it-hantering. Det framhöll Paul Cormier, CEO Red Hat, under Red Hat Summit, som i år lockade 80 000 deltagare.

färgglada shoppingkassar.jpg

Mot hållbar e-handel

3 mar 2020 digit

E-handeln i Sverige har fyrdubblats på tio år. För att tackla de koldioxidutsläpp detta medför föreslår nu myndigheten Trafikanalys en rad åtgärder till regeringen.

massa näthattar på hyllor i affär.jpg
video

Rätt strategi med IBM

27 feb 2020 digit

I takt med att hybrida moln och containerlösningar blir allt vanligare kommer traditionella bolag hinna ikapp sina snabbfotade utmanare. Framöver kommer banker att börja kalla sig för it-bolag med bankverksamhet. Det spår Ed Walsh, General Manager, Storage and Software Defined Infrastructure på IBM.

tre söta robotar städar mot gul bakgrund.jpg
video
ett samarbete med ibm

Botten som lyfter kundtjänst

17 feb 2020 digit

Arbetet i kundernas CRM-system blev snabbt allt mer tidskrävande för Fastighetssnabben. IBM:s molnbaserade RPA-lösning ger mer tid till medarbetarna att ägna sig åt kunder och att genomföra förbättringar.

forskare i labbet.jpg
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Universitet som väljer Openshift

13 feb 2020 digit

Göteborgs universitet ska byta plattform för sin webbplats. I arbetet kommer Red Hat Openshift att hjälpa utvecklarna med att hantera, utveckla och testa alla appar som byggs, med det tydliga målet att allt ska gå snabbare.

sverige-flagga-data.jpg

Vinst med samlad data

13 dec 2019 digit

Regeringen hoppas att miljarder ska sparas genom en gemensam digital infrastruktur. Därför har man nu beslutat om en förvaltningsgemensam sådan för informationsutbyte och ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen.