Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Fler i jobb med Openshift

Förra året kom beskedet att Arbetsförmedlingen minskar antalet handläggare med 4 500 personer och digitala lösningar blev ännu mer efterfrågade. Openshift och ett agilt arbetssätt hjälper Arbetsförmedlingen att påskynda sina leveranser att matcha jobbsökare och arbetsgivare.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 31 oktober 2019 digit

– Våra team arbetar agilt i sina leveranser, vissa mer än andra, men målet är vi ska arbeta agilt för att få ut så mycket kundnytta som möjligt, säger Robert Börjesson, produktansvarig på Arbetsförmedlingen.

Förra året fick ni besked att 100 kontor skulle läggas ner och 4 500 handläggare försvinna. Hur har det påverkat ert arbete?

– Arbetsförmedlingen beslutade i sammanhanget att satsa mer på det digitala. Sedan dess har vi fått väldigt många fler plattformar och behovet har ökat att arbeta mer med devops och snabba leveranser för att leverera tydligare värde till kunderna.  

Tycker alla det är bra eller finns det motstånd?

– Det finns motstånd i allt man gör som kan bero på att man inte förstår, eller att man tror att man inte hinner. Ofta när man träffar ett team i början så är svaret att det här kan inte vi göra, vi hinner inte med det här för vi har så mycket annat viktigt att göra. I det sammanhanget är det väldigt enkelt att bevisa och övertyga dem om att genom att göra på ett annat sätt frigörs tid. Det är det som är det häftiga med de här nya plattformarna och de nya arbetssätten.

Hur går ni tillväga?

– Vi satsar på en Openshift-plattform som möjliggör snabba och kontinuerliga leveranser för våra egenutvecklade system för de team som sysslar med det. Vi arbetar nära teamen och etablerar devops centralt i ett team som jag är ansvarig för och där vi tillhandahåller stödet till teamen att klara av dessa leveranser på ett snabbt och automatiserat sätt. Vi försöker bejaka teamens behov och utifrån det hjälpa dem framåt, helt enkelt.

Har du några tips till andra?

– Tipset är att inte tro att det här är enkelt. Det här gör ont, på så många olika sätt. Det gör ont i på riktigt i kultursjälen och alla påverkas, från teams och infrastrukturpartners till chefer. Just därför är det rätt saker att göra, för däri kommer den stora förändringen. När det har gjort ont ett tag kommer den stora vinsten. Ett annat tips i sammanhanget är att inte vara rädd att vara tydlig med var man är dålig på. Det är de grejorna som förmodligen behöver förändras mest.

Hur jobbar ni om ett år?

– Visionen är att alla utvecklar-team i praktiken levererar sin kod direkt in i plattformen med de nya rören som sätts upp där. Vi från min avdelning står nära teamen och ger dem en handfast hjälp hela tiden. Vi finns inte bara där när de behöver oss utan tränger oss på och är med i deras agila processer och tar bollar som vi ser är våra och där vi kan göra saker bättre än vad de kan. Vi tror att vi då har ett antal team som arbetar med att förflytta sin kod till micro services på ett mycket tydligare sätt än idag. Förhoppningen är alltså att vi arbetar närmare teamen och att vi också arbetar nära tillsammans med de som sköter infrastrukturen så att vi snabbt kan förändra vår infrastrukturella kapacitet utifrån de behov som finns.

Rekommenderad läsning

team-som-paddlar-jattefort.jpg
video

Toppform för Skatteverket

7 sep 2018 digit

För Skatteverket har Red Hat OpenShift inneburit snabbare utvecklingsprocesser och nya samarbeten. Nu står flera delar av verksamheten i kö för att vara med i plattformen.

tax-skatteverket.jpg
video

Snabb skatt med Openshift

9 okt 2019 digit

Med Skatteverkets Openshift-plattform jobbar it rekordsnabbt med utveckling. Funktionen skatteberäkning blev en succé och nu väntar nya team på att starta. Dessutom har det nya arbetssättet inneburit att Skatteverket är en het arbetsplats för jobbsökare.

villaomrade-960640.jpg
video

Openshift maxar ekonomin

5 dec 2019 digit

Ett nytt EU-direktiv ska utveckla och säkra elektroniska betalningar. För kreditupplysningsföretaget Asiakastieto innebär det nya affärsmöjligheter men också en större mängd data att hantera och har därför valt plattformen Openshift.

blå 3draket skjuts upp.jpg
video

Snabb it på Nordea

19 nov 2019 digit

Automation och ett öppet API har påskyndat all utveckling på Nordeas it-avdelning. Utöver snabbare resultat har det nya arbetssättet också sparat tid för bankens medarbetare.

forskare i labbet.jpg
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Universitet som väljer Openshift

13 feb 2020 digit

Göteborgs universitet ska byta plattform för sin webbplats. I arbetet kommer Red Hat Openshift att hjälpa utvecklarna med att hantera, utveckla och testa alla appar som byggs, med det tydliga målet att allt ska gå snabbare.

kvinna står nere vid havet i röd jacka och mössa.jpg

Nyheter från Red Hat Summit

4 maj 2020 digit

Openshift virtualization innebär en ännu mer öppen och hybridvänlig it-hantering. Det framhöll Paul Cormier, CEO Red Hat, under Red Hat Summit, som i år lockade 80 000 deltagare.

tjej-idc-cloud.jpg

IDC guidar molnresan

17 okt 2019 digit

Till 2023 kommer 90 procent av alla företag att ha en multicloud-strategi. För att förflytta sig till multicloud bör företag sätta ihop ett digitalt dreamteam, ha styrning, vision och nätverk på plats innan man börjar och vara noga med att förstå molnets utgifter. Det menar Carla Arend på IDC.  

kalmar-lan-buss-olandsbron.jpg (1)
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Kalmars nya containrar

1 nov 2019 digit

Samarbeten över kompetensgrupper, ta hjälp av experter och se till att ha rätt teknikpersonal. Det var några av de viktigaste byggstenarna när Region Kalmar län byggde en containerbaserad plattform via Red Hat Openshift.

två läkare står och gör sig redo för en operation.jpg
video

Containrar Kalmars komplement

10 sep 2018 digit

Kalmar läns landsting undersöker möjligheten att införa en generell containerplattform. Plattformen ska fungera som ett komplement till landstingets nuvarande drift och kunna bredda utbudet för användarna.