Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Myndighetens moderna print

För Skogsstyrelsen är print fortfarande en nödvändighet för att bland annat kunna skriva ut kartor att ta med i fält. För att göra hela processen av utskrifter så enkel som möjligt har myndigheten valt print som tjänst. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 3 december 2019 digit

små trädgrenar från gran i närbild.jpg

– Att ha print som tjänst har underlättat arbetet på Skogsstyrelsen oerhört mycket och vi har idag en i princip underhållningsfri printlösning, säger Fredrik Törngren, supporttekniker på Skogsstyrelsen.

Papper flera år framåt

Utskrifter är kanske vanligare än vad många tror, även om den nya generationen på arbetsmarknaden tenderar att skriva ut i allt mindre utsträckning. Mycket information och kommunikation läses, lagras och skickas i allt större utsträckning på digital väg, men en del material är fortfarande viktigt att skriva ut och spara på papper och Skogsstyrelsen är en av många myndigheter där pappret är oumbärligt.

– Till att börja med är vi en myndighet där det vi gör måste arkiveras i pappersform. Men vi använder det också i vårt arbete när till exempel våra skogskonsulenter är ute bland lant- och skogsbrukare. Då behöver de ibland papperskartor, bland annat. När digital arkivering blir godtagbar kanske vi börjar se en utfasning, men pappret blir kvar även de kommande åren, säger Fredrik Törngren.

Det blir både flexiblare, lättare att drifta och kräver mindre bandbredd.

Fredrik Törngren , Supporttekniker, Skogsstyrelsen

Print som tjänst

Skogsstyrelsen finns på ett 80-tal platser i Sverige där medarbetare måste skriva ut dokument med jämna mellanrum. För ett par år sedan valde myndigheten en lösning som ger varje kontor full kontroll på sina skrivarmiljöer och som fortsätter att fungera även om det centrala nätet skulle ligga nere, samtidigt som all drift sköts centralt.

Tidigare när Skogsstyrelsen i Kalix skulle skriva ut något skickades all data först till skrivarservern i Jönköping och behandlades där, för att sedan skickas tillbaka upp till Kalix. Men inte nu längre.

– När en utskrift sker skickas metadata om utskriften till oss centralt, men datan som krävs för att skriva ut hanteras lokalt. Det blir både flexiblare, lättare att drifta och kräver mindre bandbredd.

Färre avtal

fredrik törngren.jpg

Fredrik Törngren, supporttekniker på Skogsstyrelsen.

Lösningen är inbäddad i ett koncept om print som tjänst. Det innebär helt enkelt att Skogsstyrelsen nu prenumererar på allt som har med print att göra i ett och samma paket. Alltifrån skrivare till mjukvaran med pull print-systemen, där varje användare har sitt eget utskriftskonto och där datan om utskriften flyttas till själva skrivaren först vid utskriftstillfället.

– Vi har en helt annan kostnadskontroll samtidigt som mycket sköts automatiskt. Vi vet precis vad det innebär i tid och pengar om vi vill sätta in en maskin på en ny ort. Jag får mer tid att lägga på annat och om något inte fungerar går jag till leverantören. Det är genialt, säger Fredrik Törngren.

Vad händer härnäst?

– Jag kan titta framåt där jag tror mycket på pull print-lösningen och det är något jag skulle vilja få in på alla kontor. Det gör att förflyttning mellan kontor och orter blir betydligt lättare att hantera.

Rekommenderad läsning

Rött Skynke Som Öppnas Med Två Händer På Varje Sida

Framtidens skatt med öppna API:er

11 jan 2021 digit

Framöver kan företagens omfattande arbete med redovisning och deklaration vara ett minne blott. Nu arbetar Skatteverket, tillsammans med banker och utvecklare, för en automatiserad deklaration.

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Lastbil Kör Fort På Motorväg2

Af:s snabba datorbyte

6 okt 2020 digit

Med 11 500 medarbetare krävs en effektiv process för byte av datorer. Arbetsförmedlingen har valt en swap-tjänst som innebär att en trasig pc ersätts på 16 timmar. Den nya datorn har tvåfaktorautentisering och är dedicerad till medarbetaren.

Blåbär I Händer

Miljarder till bredband

17 sep 2020 digit

Regeringen satsar ytterligare 2,2 miljarder på utbyggnaden av bredband. Satsningen görs för att stärka Sveriges digitalisering och kommer att fördelas under de kommande fem åren.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Nedbrunnen Bil

It mot kriminalitet

2 sep 2020 säkerhet

Regeringen inrättar ett råd för att digitalisera och därigenom utveckla rättsväsendet. Arbetet ska leda till effektivare ärendehantering och ökade analys- och uppföljningsmöjligheter. 

skafferi timpan.jpg

Så möter MSB kris

28 apr 2020 digit

För MSB är kriser vardag, vilket ställer krav på effektiva digitala verktyg. Sedan flera år har MSB en tydlig strategi för mötesrum, både det fysiska rummet och det digitala. 

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

LRF:s nya it-miljö

30 mar 2020 digit

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen.