Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Myndighetens moderna print

För Skogsstyrelsen är print fortfarande en nödvändighet för att bland annat kunna skriva ut kartor att ta med i fält. För att göra hela processen av utskrifter så enkel som möjligt har myndigheten valt print som tjänst. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 3 december 2019 digit

små trädgrenar från gran i närbild.jpg

– Att ha print som tjänst har underlättat arbetet på Skogsstyrelsen oerhört mycket och vi har idag en i princip underhållningsfri printlösning, säger Fredrik Törngren, supporttekniker på Skogsstyrelsen.

Papper flera år framåt

Utskrifter är kanske vanligare än vad många tror, även om den nya generationen på arbetsmarknaden tenderar att skriva ut i allt mindre utsträckning. Mycket information och kommunikation läses, lagras och skickas i allt större utsträckning på digital väg, men en del material är fortfarande viktigt att skriva ut och spara på papper och Skogsstyrelsen är en av många myndigheter där pappret är oumbärligt.

– Till att börja med är vi en myndighet där det vi gör måste arkiveras i pappersform. Men vi använder det också i vårt arbete när till exempel våra skogskonsulenter är ute bland lant- och skogsbrukare. Då behöver de ibland papperskartor, bland annat. När digital arkivering blir godtagbar kanske vi börjar se en utfasning, men pappret blir kvar även de kommande åren, säger Fredrik Törngren.

Det blir både flexiblare, lättare att drifta och kräver mindre bandbredd.

Fredrik Törngren , Supporttekniker, Skogsstyrelsen

Print som tjänst

Skogsstyrelsen finns på ett 80-tal platser i Sverige där medarbetare måste skriva ut dokument med jämna mellanrum. För ett par år sedan valde myndigheten en lösning som ger varje kontor full kontroll på sina skrivarmiljöer och som fortsätter att fungera även om det centrala nätet skulle ligga nere, samtidigt som all drift sköts centralt.

Tidigare när Skogsstyrelsen i Kalix skulle skriva ut något skickades all data först till skrivarservern i Jönköping och behandlades där, för att sedan skickas tillbaka upp till Kalix. Men inte nu längre.

– När en utskrift sker skickas metadata om utskriften till oss centralt, men datan som krävs för att skriva ut hanteras lokalt. Det blir både flexiblare, lättare att drifta och kräver mindre bandbredd.

Färre avtal

fredrik törngren.jpg

Fredrik Törngren, supporttekniker på Skogsstyrelsen.

Lösningen är inbäddad i ett koncept om print som tjänst. Det innebär helt enkelt att Skogsstyrelsen nu prenumererar på allt som har med print att göra i ett och samma paket. Alltifrån skrivare till mjukvaran med pull print-systemen, där varje användare har sitt eget utskriftskonto och där datan om utskriften flyttas till själva skrivaren först vid utskriftstillfället.

– Vi har en helt annan kostnadskontroll samtidigt som mycket sköts automatiskt. Vi vet precis vad det innebär i tid och pengar om vi vill sätta in en maskin på en ny ort. Jag får mer tid att lägga på annat och om något inte fungerar går jag till leverantören. Det är genialt, säger Fredrik Törngren.

Vad händer härnäst?

– Jag kan titta framåt där jag tror mycket på pull print-lösningen och det är något jag skulle vilja få in på alla kontor. Det gör att förflyttning mellan kontor och orter blir betydligt lättare att hantera.

Rekommenderad läsning

massor-av-skog-fran-ett-flygplan-en-solig-dag.jpg

Nu laserscannas all skog

20 mar 2018 digit

Under det största kartläggningsprojektet av sitt slag i Europa ska 75 procent av Sveriges yta laserscannas från luften. Projektet är ett resultat av skogsnäringens behov av laserdata.

varnamo-960640.jpg

Värnamo växer varaktigt

4 dec 2018 digit

Värnamo hoppas på att fler flyttar till den småländska kommunen. Planen är att vara 40 000 invånare år 2035 och för att det ska ske krävs samhällsnära tjänster, ett ökat fokus på hållbarhet och att rekrytera nya talanger.

friskis-och-svettis-960640.jpg

Internet of Friskis

22 okt 2018 digit

På Friskis och Svettis i Jönköping är man mitt inne i en digital satsning. De vill göra träningen mer personifierad och utvecklande genom bland annat en app och gympass ledda via video. Framöver ser de möjligheter att via IoT optimera lokalernas yta samt genom VR följa pass från valfri plats. 

kvinna-monstring.jpg

Mönstra i AR

14 okt 2019 digit

Rekryteringsmyndigheten satsar på en Snapchat-lins och en chattbot för att kommunicera med mönstrande ungdomar. Och resultaten är positiva, AR-linsen har hittills nått hela 337 000 unika användare. 

drönare med träd i bakgrunden.jpg

Innovation Gislaved

15 okt 2019 digit

För att kicka igång digitaliseringen startade Gislaved Innovationslabbet och efter lyckade tester är nu drönare på väg ut i verksamheterna. Smart teknik i kombination med varsam och respektfull kommunikation är en stor del i det framgångsrika konceptet. 

AdobeStock_171767199.jpeg
video

Smarta möten på myndigheter

18 nov 2019 digit

Idag är mer än 60 myndigheter anslutna till den gemensamma satsningen Resfria möten. Nu vill en av initiativtagarna i Sverige införa liknande klimatsmarta möten inom EU.

polis-arm-960640.jpg

Resultat från granskning

8 nov 2019 digit

Kriminalvården, Skatteverket och Åklagarmyndigheten är några av de sju brottsbekämpande myndigheter som granskats av Datainspektionen. Målet är att säkra att alla följer reglerna i brottsdatalagen.

ingång över träbro till centrala kalmar.jpg

Sveriges bästa vatten

9 jan 2020 digit

Sveriges vatten- och avloppsnät behöver en rejäl upprustning och digitalisering och ny teknik är avgörande för att effektivisera verksamheten. Det menar Thomas Bergfeldt, vd Kalmar Vatten.

svensk häcklöpare i startgroparna.jpg

Gävles it-seger

27 nov 2019 digit

I somras tävlade ungdomar från hela Europa i U23EM i friidrott i Gävle. Kommunen tog ett stort ansvar för hela arrangemanget och inte minst för it-driften.