Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Myndighetens moderna print

För Skogsstyrelsen är print fortfarande en nödvändighet för att bland annat kunna skriva ut kartor att ta med i fält. För att göra hela processen av utskrifter så enkel som möjligt har myndigheten valt print som tjänst. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 3 december 2019 digit

små trädgrenar från gran i närbild.jpg

– Att ha print som tjänst har underlättat arbetet på Skogsstyrelsen oerhört mycket och vi har idag en i princip underhållningsfri printlösning, säger Fredrik Törngren, supporttekniker på Skogsstyrelsen.

Papper flera år framåt

Utskrifter är kanske vanligare än vad många tror, även om den nya generationen på arbetsmarknaden tenderar att skriva ut i allt mindre utsträckning. Mycket information och kommunikation läses, lagras och skickas i allt större utsträckning på digital väg, men en del material är fortfarande viktigt att skriva ut och spara på papper och Skogsstyrelsen är en av många myndigheter där pappret är oumbärligt.

– Till att börja med är vi en myndighet där det vi gör måste arkiveras i pappersform. Men vi använder det också i vårt arbete när till exempel våra skogskonsulenter är ute bland lant- och skogsbrukare. Då behöver de ibland papperskartor, bland annat. När digital arkivering blir godtagbar kanske vi börjar se en utfasning, men pappret blir kvar även de kommande åren, säger Fredrik Törngren.

Det blir både flexiblare, lättare att drifta och kräver mindre bandbredd.

Fredrik Törngren , Supporttekniker, Skogsstyrelsen

Print som tjänst

Skogsstyrelsen finns på ett 80-tal platser i Sverige där medarbetare måste skriva ut dokument med jämna mellanrum. För ett par år sedan valde myndigheten en lösning som ger varje kontor full kontroll på sina skrivarmiljöer och som fortsätter att fungera även om det centrala nätet skulle ligga nere, samtidigt som all drift sköts centralt.

Tidigare när Skogsstyrelsen i Kalix skulle skriva ut något skickades all data först till skrivarservern i Jönköping och behandlades där, för att sedan skickas tillbaka upp till Kalix. Men inte nu längre.

– När en utskrift sker skickas metadata om utskriften till oss centralt, men datan som krävs för att skriva ut hanteras lokalt. Det blir både flexiblare, lättare att drifta och kräver mindre bandbredd.

Färre avtal

fredrik törngren.jpg

Fredrik Törngren, supporttekniker på Skogsstyrelsen.

Lösningen är inbäddad i ett koncept om print som tjänst. Det innebär helt enkelt att Skogsstyrelsen nu prenumererar på allt som har med print att göra i ett och samma paket. Alltifrån skrivare till mjukvaran med pull print-systemen, där varje användare har sitt eget utskriftskonto och där datan om utskriften flyttas till själva skrivaren först vid utskriftstillfället.

– Vi har en helt annan kostnadskontroll samtidigt som mycket sköts automatiskt. Vi vet precis vad det innebär i tid och pengar om vi vill sätta in en maskin på en ny ort. Jag får mer tid att lägga på annat och om något inte fungerar går jag till leverantören. Det är genialt, säger Fredrik Törngren.

Vad händer härnäst?

– Jag kan titta framåt där jag tror mycket på pull print-lösningen och det är något jag skulle vilja få in på alla kontor. Det gör att förflyttning mellan kontor och orter blir betydligt lättare att hantera.

Läs även

När Sverige brann

Rekommenderad läsning

massor-av-skog-fran-ett-flygplan-en-solig-dag.jpg

Nu laserscannas all skog

20 mar 2018 digit

Under det största kartläggningsprojektet av sitt slag i Europa ska 75 procent av Sveriges yta laserscannas från luften. Projektet är ett resultat av skogsnäringens behov av laserdata.

DJI_0039_2.jpg

Nya perspektiv med drönare över skogen

21 jun 2017 digit

Det pågår en revolution i skogen. Med användningen av kameradrönare drivs den digitala utvecklingen från fältet hela vägen upp till myndighets- och företagsledningar. Med ett öga i luften kommer helt nya perspektiv.

hus-sverige-hack-for-sweden.jpg

Hack for Sweden

5 mar 2018 digit

Hack for Sweden är hackatonet där de tävlande får 48 timmar på sig att med myndigheters öppna data lösa samhällsutmaningar. 13-15 april är det dags igen.

kock-dekorerar-sin-ratt.jpg

App hjälper fler hitta jobb

14 feb 2018 digit

En app som underlättar för arbetssökande att hitta rätt yrke har vunnit Post- och telestyrelsens innovationstävling ”En arbetsmarknad för alla" som arrangerats i samarbete med Arbetsförmedlingen. 

träd-skog-960640.jpg

Se all skog i mobilen

5 apr 2018 digit

Nu finns Skogsstyrelsens båda tjänster Skogliga grunddata och Skogens pärlor även tillgängliga via två appar.

barbart-i-full-frihet.jpg
video

Skatteverkets nya värld

30 maj 2018 digit

Det är en utmaning att gå från stationärt till bärbart. Skatteverket jobbar för att erbjuda sina medarbetare flexibilitet med hybridmaskiner och säkerhet med mjuka certifikat istället för tidskrävande terminalkort, berättar Robert Lindberg, uppdragsledare PC Hårdvara Print på Skatteverket.

man och pojke i skymningen på en äng tittar på en drönare.jpg

Luftens hjältar

3 jul 2018 digit

Transportstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en lägesrapport kring drönare och drönartrafik i Sverige. Syftet är bland annat att identifiera möjliga framtida arbetsområden för drönare.

anna_eriksson_2.jpg

DIGG klart för start

6 jul 2018 digit

Regeringen har utsett Anna Eriksson till generaldirektör för den nya Myndigheten för digital förvaltning, DIGG. Samtidigt fattades också beslut om bland annat myndighetens instruktion och regleringsbrev.