Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Smarta möten på myndigheter

Idag är mer än 60 myndigheter anslutna till den gemensamma satsningen Resfria möten. Nu vill en av initiativtagarna i Sverige införa liknande klimatsmarta möten inom EU.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 18 november 2019 digit

– Jag gjorde en undersökning för flera år sedan och konstaterade att vi skulle kunna strunta i övrigt internt miljöarbetet om vi fokuserade på att minska resorna, eftersom det överskuggade allt annat. Potentialen fanns där och det ledde till att vi föreslog att Näringsdepartementet skulle ge Trafikverket i uppdrag att leda ett liknande projektarbete, säger Bengt Littorin, handläggare resfria möten på Naturvårdsverket.

– Trafikverket hade då också kommit en bit och strukturerat sitt arbete för resfria möten och när projektet för resfria möten drog igång gick 13 myndigheter med. Det visade sig att vi sparade väldigt mycket klimatgaser och det var väldigt lyckosamt. Efter det har fler myndigheter anslutit sig och jag tror att vi är över 60 myndigheter idag som redovisar sitt arbete för minskat resande i sin årliga miljöredovisning.

Vilka utmaningar har ni haft?

– För tio år sedan var de flesta inte vana av att ha den här typen av möten. När man börjar med ny teknik finns det ofta en oro och det har förstås också varit en del tekniska problem, men med tiden har både tekniken och användarna blivit bättre. Idag skulle jag säga att många svenska myndigheter är duktiga på videomöten. Det märker vi inte minst när vi har kontakt med internationella organisationer och myndigheter. Om det uppstår problem med att koppla upp sig är det oftare bland de internationella myndigheterna.

Är det svårt att backa nu när ni väl har börjat?

– Ja, det går ju inte. Verksamheterna bygger ju nu på att videomöten finns. Det som händer är ju att samarbetet blir effektivare och den effektiviteten skapar ju i sin tur utrymmen för fler samarbeten med parter som ofta finns långt borta. Det gör att du blir beroende av att kunna ha videomöten.

Vad innebär jämlika möten?

– Om man bokar ett möte ska inbjudan vara för alla och på lika villkor och det är ditt ansvar att planera på ett sådant sätt att alla kan inkluderas. Det fungerar inte att säga att vi ska göra en övning och ni som är med på länk kan titta på, utan du måste se till att alla kan vara med och kanske jobba med en digital whiteboard, eller liknande. Det finns massor av sätt att göra det på, bara man tänker till. 

Vad händer nu?

– Regeringsuppdraget är slut, men projektet Resfria möten i myndigheter fortsätter. Utmaningarna idag är de internationella mötena och att införa resfria möten inom EU vore en dröm. Tänk om Sverige kunde ta lead och se till att få igång videomöten på allvar inom EU och därmed minska resandet. Unga FN har till exempel gjort en skrivelse som handlar om att vi måste ändra vårt arbetssätt, bland annat genom att minska resandet. Det finns en potential och det är jättespännande.

Rekommenderad läsning

färgglada shoppingkassar.jpg

Mot hållbar e-handel

3 mar 2020 digit

E-handeln i Sverige har fyrdubblats på tio år. För att tackla de koldioxidutsläpp detta medför föreslår nu myndigheten Trafikanalys en rad åtgärder till regeringen.

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

LRF:s nya it-miljö

30 mar 2020 digit

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

skafferi timpan.jpg

Så möter MSB kris

28 apr 2020 digit

För MSB är kriser vardag, vilket ställer krav på effektiva digitala verktyg. Sedan flera år har MSB en tydlig strategi för mötesrum, både det fysiska rummet och det digitala. 

Massa Färgglada Elektronikprylar Mot Vit Bakgrund

Dåliga prylar

11 maj 2020 digit

Närmare åtta av tio produkter lever inte upp till de kemikaliekrav som ställs när företag köper in produkter utanför EU och värst är det med elektronikprodukter. Det visar en undersökning från Kemikalieinspektionen.

Blåbär I Händer

Miljarder till bredband

17 sep 2020 digit

Regeringen satsar ytterligare 2,2 miljarder på utbyggnaden av bredband. Satsningen görs för att stärka Sveriges digitalisering och kommer att fördelas under de kommande fem åren.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Lastbil Kör Fort På Motorväg2

Af:s snabba datorbyte

6 okt 2020 digit

Med 11 500 medarbetare krävs en effektiv process för byte av datorer. Arbetsförmedlingen har valt en swap-tjänst som innebär att en trasig pc ersätts på 16 timmar. Den nya datorn har tvåfaktorautentisering och är dedicerad till medarbetaren.

anonym-drickaburk.jpg

Siemens i 3D-projekt

13 maj 2019 digit

Luleå tekniska universitet leder EU-projektet SAMOA där forskare i nära samarbete med industrin ska utveckla och skala upp additiv tillverkning. Målet är att öka precision och hastighet för additiv tillverkning av höghållfasta komponenter med bland annat återvunnet aluminium.

lite å rinner ut i havet med gräsmattor på varje sida.jpg
video

Vattenfall satsar på AI

2 jul 2019 digit

Statliga Vattenfall tar hjälp av AI för att hantera bolagets tradingverksamhet. Med hjälp av algoritmisk trading kommer stora mängder data att kunna analyseras och bli underlag för beslut, en verksamhet som idag sköts av traders. Det säger Magnus Hall, vd på Vattenfall.