Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Smarta möten på myndigheter

Idag är mer än 60 myndigheter anslutna till den gemensamma satsningen Resfria möten. Nu vill en av initiativtagarna i Sverige införa liknande klimatsmarta möten inom EU.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 18 november 2019 digit

– Jag gjorde en undersökning för flera år sedan och konstaterade att vi skulle kunna strunta i övrigt internt miljöarbetet om vi fokuserade på att minska resorna, eftersom det överskuggade allt annat. Potentialen fanns där och det ledde till att vi föreslog att Näringsdepartementet skulle ge Trafikverket i uppdrag att leda ett liknande projektarbete, säger Bengt Littorin, handläggare resfria möten på Naturvårdsverket.

– Trafikverket hade då också kommit en bit och strukturerat sitt arbete för resfria möten och när projektet för resfria möten drog igång gick 13 myndigheter med. Det visade sig att vi sparade väldigt mycket klimatgaser och det var väldigt lyckosamt. Efter det har fler myndigheter anslutit sig och jag tror att vi är över 60 myndigheter idag som redovisar sitt arbete för minskat resande i sin årliga miljöredovisning.

Vilka utmaningar har ni haft?

– För tio år sedan var de flesta inte vana av att ha den här typen av möten. När man börjar med ny teknik finns det ofta en oro och det har förstås också varit en del tekniska problem, men med tiden har både tekniken och användarna blivit bättre. Idag skulle jag säga att många svenska myndigheter är duktiga på videomöten. Det märker vi inte minst när vi har kontakt med internationella organisationer och myndigheter. Om det uppstår problem med att koppla upp sig är det oftare bland de internationella myndigheterna.

Är det svårt att backa nu när ni väl har börjat?

– Ja, det går ju inte. Verksamheterna bygger ju nu på att videomöten finns. Det som händer är ju att samarbetet blir effektivare och den effektiviteten skapar ju i sin tur utrymmen för fler samarbeten med parter som ofta finns långt borta. Det gör att du blir beroende av att kunna ha videomöten.

Vad innebär jämlika möten?

– Om man bokar ett möte ska inbjudan vara för alla och på lika villkor och det är ditt ansvar att planera på ett sådant sätt att alla kan inkluderas. Det fungerar inte att säga att vi ska göra en övning och ni som är med på länk kan titta på, utan du måste se till att alla kan vara med och kanske jobba med en digital whiteboard, eller liknande. Det finns massor av sätt att göra det på, bara man tänker till. 

Vad händer nu?

– Regeringsuppdraget är slut, men projektet Resfria möten i myndigheter fortsätter. Utmaningarna idag är de internationella mötena och att införa resfria möten inom EU vore en dröm. Tänk om Sverige kunde ta lead och se till att få igång videomöten på allvar inom EU och därmed minska resandet. Unga FN har till exempel gjort en skrivelse som handlar om att vi måste ändra vårt arbetssätt, bland annat genom att minska resandet. Det finns en potential och det är jättespännande.

Rekommenderad läsning

färgglada shoppingkassar.jpg

Mot hållbar e-handel

3 mar 2020 digit

E-handeln i Sverige har fyrdubblats på tio år. För att tackla de koldioxidutsläpp detta medför föreslår nu myndigheten Trafikanalys en rad åtgärder till regeringen.

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

LRF:s nya it-miljö

30 mar 2020 digit

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

lastbilar-volvo.jpg

Volvo lastar smart

15 nov 2019 digit

Volvo vill minska antalet transporter till Göteborgs innerstad. Målet är en minskning med 40 procent, vilket bland annat ska ske via digitala lösningar och omlastning i hubbar.

massa bilddelar utspridda på vitt underlag.jpg
video

Stenas hållbara data

2 dec 2019 digit

Med 70 000 kunder har Stena Recycling ett gyllene läge att driva bolag mot hållbarare tillverkningsprocesser. Att skapa nytta av all den data som bolagen samlar in om sina kunders avfall kommer att vara en central del i arbetet. Det säger Mattias Hermansson, CDO Stena Metall.

små trädgrenar från gran i närbild.jpg

Myndighetens moderna print

3 dec 2019 digit

För Skogsstyrelsen är print fortfarande en nödvändighet för att bland annat kunna skriva ut kartor att ta med i fält. För att göra hela processen av utskrifter så enkel som möjligt har myndigheten valt print som tjänst. 

lite å rinner ut i havet med gräsmattor på varje sida.jpg
video

Vattenfall satsar på AI

2 jul 2019 digit

Statliga Vattenfall tar hjälp av AI för att hantera bolagets tradingverksamhet. Med hjälp av algoritmisk trading kommer stora mängder data att kunna analyseras och bli underlag för beslut, en verksamhet som idag sköts av traders. Det säger Magnus Hall, vd på Vattenfall. 

svensk-idyll.blockchain.jpg

Fallet för blockkedjan

10 okt 2019 digit

Sverige ligger efter när det kommer till intresse och tillämpning av blockkedjor. I Finland testar både Försäkringskassan och Statskontoret tekniken. Om inte regeringen tar frågan på allvar kommer Sverige att tappa i konkurrenskraft. Det menar Mats Snäll på Lantmäteriet.

kvinna-monstring.jpg

Mönstra i AR

14 okt 2019 digit

Rekryteringsmyndigheten satsar på en Snapchat-lins och en chattbot för att kommunicera med mönstrande ungdomar. Och resultaten är positiva, AR-linsen har hittills nått hela 337 000 unika användare. 

skafferi timpan.jpg

Så möter MSB kris

28 apr 2020 digit

För MSB är kriser vardag, vilket ställer krav på effektiva digitala verktyg. Sedan flera år har MSB en tydlig strategi för mötesrum, både det fysiska rummet och det digitala.