Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

It-stress i vården

sjuksköterskor och läkare springer med patient på bår i sjukhuskorridor.jpg

Det tar upp till en timme för en läkare att logga in i alla olika system under en arbetsdag. Det är en följd av sega datorer, id-kort, tiotalet olika lösenord och ingen samverkan mellan olika program. För att lösa problematiken krävs ökade it-investeringar, mer insikt från ledningen och att SKR sätter standarder. 

Tanken med id-korten var ju att de skulle vara säkra.

– Under en arbetsdag måste jag använda mig av minst sju olika användarnamn och ett tiotal olika lösenord. Att jag måste ha så många olika lösenord beror på att de ska vara olika långa, vissa ska bara vara siffror och andra behöver innehålla någon parentes eller dylikt, säger Uffe Hylin, överläkare och universitetslektor, Södersjukhuset och Karolinska Institutet. 

En timme att logga in

Under Internetdagarna anordnades ett seminarium om svårigheterna med att få en funktionell it-vardag inom vården. Det kan ta upp till en timme att logga in i alla system under en arbetsdag.

– Vissa av dessa lösenord ska bytas frekvent, andra mindre frekvent och några lösenord ska aldrig bytas. Därför har jag en lapp vid mitt skrivbord med alla mina lösenord. Att istället logga in med någon form av biometri där datorn känner igen mig skulle vara bra för oss i vården, säger Uffe Hylin.

Inom vården använder man även id-kort som man sätter i datorerna, där tanken är att man lätt, snabbt och säkert ska komma åt rätt information. Men då datorerna är sega och inloggningen med id-korten tar såpass lång tid, så lämnas korten ofta kvar i enheterna även när de inte används.

– Tanken med id-korten var ju att de skulle vara säkra. Men om kortet sitter kvar i datorn under tiden personen gör något annat så försvinner säkerhetsaspekten.

Brist på samverkan

Enligt Uffe Hylin är en stor del av problemet bristen på samverkan mellan olika aktörer.

– Någon har bestämt att vi ska vara bäst i världen på digitalisering 2025, vilket ju i sig är en bra vision. Någon annan ska hacka ihop all denna infrastruktur så att det funkar, men mellan dessa två personer finns inte nödvändigtvis speciellt mycket samverkan. Och den tredje personen är ju jag, som inte heller samarbetar med någon av de andra. Vi blir som tre funktioner på tre olika planeter.

På plats för att svara på frågor om problematiken är Daniel Forslund (L) ordförande för Regionstyrelsens Innovations- och utvecklingsutskott. Han menar att en av anledningarna till att det ser ut som det gör är att vården har underinvesterat i teknik under många år.

Liknande omsättning som 2004

– 2004 spenderade vi 2,8 procent av vår omsättning på it och det gör vi fortfarande. Det behöver höjas radikalt. Vi har skapat ett virrvarr av system som aldrig var tänkta att fungera ihop. Var och en fungerar de säkert bra, men tillsammans skapar de en orimlig vardag för Uffe och hans kollegor.

– Jag hade hoppats på att vi kunnat enas om en uppstädning för länge sedan, men det är först nu som majoriteten av Sveriges regioner investerar i att byta gamla journalsystem och avveckla systemen som inte går att integrera på ett säkert och bra sätt.

– Har vi personal inom vården som spenderar 10, 20 eller 30 procent av sin arbetsdag på att få igång datorer eller sköta sin dagliga dokumentation, så har vi skapat dagens bemanningsproblem i vården. Då har vi förstärkt den redan stressiga arbetsmiljön. Att det här är en arbetsmiljösatsning borde vi satt i relation till att investera i teknik. Men nu gör vi en investering på ett antal miljarder, vilket borde skett för tio år sen.

Hur lång tid kommer det ta innan vi ser resultat?

– De närmaste två åren börjar vi rulla ut nya system, så mellan två och fyra år framåt kommer det stora skiftet inom svensk sjukvård att ske. Mycket gammalt kommer att föras ut och mycket nytt kommer att föras in.

Vad blir viktigt för er de kommande åren?

– Vi behöver skapa insikt i vårdens ledarskap. Jag tror varken sjukhusledningar eller regionledningar har sett hur Uffes vardag ser ut. De tror att it-situationen är hyfsat bra, men om man ser hur det är i praktiken så skäms man och förstår hur orimligt det är.

– Vi måste också jobba med gemensamma spelregler för utveckling. SKR måste tillsammans med myndigheter sätta tydliga standarder kring säkerhet, upphandlingskriterier och annat, så att vi vet att våra system följer vissa ömsesidiga principer. Vi måste få ett helhetstänk där informationen är en gemensam resurs i vården.

12 december 2019 Uppdaterad 16 december 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock, Voister

Rekommenderad läsning

Rött Skynke Som Öppnas Med Två Händer På Varje Sida

Framtidens skatt med öppna API:er

11 jan 2021 digit

Framöver kan företagens omfattande arbete med redovisning och deklaration vara ett minne blott. Nu arbetar Skatteverket, tillsammans med banker och utvecklare, för en automatiserad deklaration.

Mustasch 960640

AI mot cancer

8 dec 2020 digit

Lunds universitet undersöker om AI kan hjälpa till att diagnostisera prostatacancer. En sådan lösning skulle vara till stor hjälp, inte minst eftersom det råder brist på patologer, men det finns fortfarande utmaningar kvar att lösa. 

Farmdjur Tittar Över Ett Staket

Vår nya kompis

3 dec 2020 digit

Roboten ska inte behandlas som en människa eller som en sak, utan snarare som ett djur. På så sätt kan vi förbättra ett förhållande med empati. Det menar robotetikforskare Kate Darling.

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Fem Svenska Flaggor Hissade

Årets AI-svenskar

3 nov 2020 digit

En överläkare, en rådgivare, en AI-chef och två professorer. De är alla nominerade till Årets AI-svensk 2020.

svenska flaggan på flaggstång.jpg

Sämst i Europa

22 apr 2020 digit

Tillgången till öppna data skapar jobb och räddar liv. Trots möjligheterna ligger Sverige på jumboplats inom OECD. Nu samarbetar DIGG, SKR, och Internetstiftelsen för att göra öppna data till en del av vardagen i kommuner och regioner.

saftig hamburgare med många lager.jpg
video

Så kan diabetes förebyggas

16 apr 2020 digit

Över 400 000 svenskar beräknas ha typ-2-diabetes, varav många har fått vetskap om risken redan innan de insjuknade. Sana Alajmovic, vd för Sigrid Therapeutics, förespråkar skatt på socker och digitala lösningar kopplat till hälsa och hoppas att mikrometerstora kiseldioxidpartiklar kan vara en hjälp till hälsa.

tjej sitter på marken med dator och är glad.jpg

Välfärdsteknik hyllas

23 mar 2020 digit

En bra bit över hälften av medarbetarna inom välfärdssektorn är positiva till en ökad digitalisering på arbetsplatsen. Det visar en ny rapport från SKR.

skylt på trelleborg central.jpg

Hopp om ny lag

18 mar 2020 digit

Medan myndigheter har lagstöd för att använda automatiserat beslutsstöd finns det inget sådant för kommuner. Nu hoppas SKR att regeringens utredning ska innebära en ändring i kommunallagen.