Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

It-gurun som vågar misslyckas

På två år gjorde internetchefen Joakim Jardenberg Helsingborg världsledande på internet.  Som digital förändringsledare på Sveriges kommuner och landsting, SKL, är siktet nu inställt på att alla Sveriges kommuner ska bli bättre på digitalt förändringsarbete.

Text Karin Arnell Foto Kristofer Samuelsson 16 september 2016 ledarskap

Jardenberg.jpg

– Digital förändring sker inte i ett enda stort språng, utan när vi alla gör många små saker och lär av varandra, säger han.

Internetveteranen Joakim Jardenberg har en diger meritlista som sträcker sig många år tillbaka. Redan 1994 såg han till att riksdagsvalet kunde rapporteras ut via nätet och samma år var han med om att grunda aftonbladet.se.

Sedan dess har han arbetat som allt från rådgivare inom digitala och sociala medier till debattör och affärsängel. Under ett par år var han dessutom Sveriges enda kommunala internetchef – ett arbete som resulterade i att Helsingborg utsågs till landets it-kommun 2015 och stadens hemsida belönades för att leverera bästa kvaliteten till invånarna.

Han är fortfarande djupt engagerad i allt som har med offentlig sektor att göra och tar med sig lärdomarna från Helsingborg – inte minst i uppdraget för SKL där han under det kommande året ska få Sveriges alla kommuner att vässa sitt digitaliseringsarbete.

”Leda för smartare välfärd” handlar om att driva utveckling i en föränderlig värld. Syftet är att öka hastigheten, nyttan och kvaliteten i införandet av digitala lösningar.

20 kommuner visar vägen

Digitala strategier

Digitala strategier äger rum den 23 november på Stockholm Waterfront Congress Center. Anmäl dig längst ner på sidan. 

Tillsammans med 20 kommuner som är bevisat duktiga på utvecklingsarbete inom skola och lärande respektive hälsa och omsorg ska Joakim Jardenberg och hans team identifiera, beskriva och sprida vad som möjliggör utveckling, och vad som kan stå i vägen.

Allt arbete ska dokumenteras och han är rätt övertygad om att det eft

er ett år kommer att finnas ett färdigt paket med idéer som även de andra 270 kommunerna kan testa och lära sig av.

Vilken typ av faktorer handlar det om?

– Jag ska inte föregripa arbetet. Tittar vi däremot på vad som har fungerat bra i Helsingborg är det att det behövs en ordentlig förankring hela vägen upp i högsta ledningen. Såväl stadsdirektören som kommunstyrelsens ordförande är oerhörda vänner av förändring och lever som de lär.

"Gör ett nytt misstag i veckan."

Att det finns mod i organisationen och en vilja att våga utmana och misslyckas är andra viktiga faktorer.

– Offentliga organisationer är ofta rätt strykrädda till följd av att de är påpassade av allt från tillsynsmyndigheter, lokala medier och arga medborgare. Helsingborg vågade pressa sig och har varit i rättsliga tvister med såväl Datainspektionen som Konkurrensverket och Socialstyrelsen.

Vanligt stirra sig blind

Han tycker också att ett vanligt misstag när man vill förändra något i offentlig sektor är man stirrar sig blind på ett enda lyckat exempel. Att enbart titta på hur någon annan har gjort, exempelvis när det gäller att jobba med välfärdsteknologi inom hemtjänsten leder inte alltid framåt.

– Sedan startar man kopieringsapparaten och gör likadant, vilket inte bidrar till utvecklingen. I bästa fall blir det en dålig kopia och i sämsta fall ett totalhaveri.

Han tycker samtidigt att den offentliga sektorn i Sverige befinner sig i ett gynnsamt läge där stora utmaningar möter de fantastiska möjligheter som digitaliseringen ger.

– Men det känns inte som att vi har knäckt den koden än och riktigt tar tillvara på de möjligheterna.

318115-helsingborg.jpg

Helsingborg utsågs 2015 till landets it-kommun och deras hemsida har belönats för att leverera bästa kvaliteten till invånarna.

En av hemligheterna är att bli bättre på att förstå förändring på djupet. Därför kräver Joakim Jardenberg också att alla som jobbar med honom måste bli lika digitala i sin egen vardag som den omvärld de vänder sig till.

– Det räcker inte att köpa in en digital expert. Hur tror vi att vi kan vara duktiga ledare och fatta kloka beslut utan att förstå den omgivning som vi måste hantera? Ta Scania som ett exempel, om du ska sitta i styrelsen där måste du först ta lastbilskort, det vill säga du måste förstå vad det innebär att köra lastbil.

Hur knäckte du själv den här koden?

­– Jag har landat i att jag är oerhört nyfiken och förtjust i att utforska. Det är ett förhållningssätt som jag vill att flera ska hitta tillbaka till.

Jobbar med Volvo

Förutom sitt engagemang i offentlig sektor arbetar Joakim Jardenberg också mot stora privata företag, exempelvis Volvo.

- Det är lätt att se likheter med de utmaningar vi hade i Helsingborg. Vilken klient jag än jobbar med lär jag mig saker som andra har nytta av.

Han tycker mer än någonting annat att det handlar om det egna ansvaret -  om att sätta spaden i marken. Förändring kommer inte av ännu en digital strategi, och ännu mindre av att vänta på den.

– Det viktigaste är att göra många små saker, snarare än att planera. Strategier tenderar att landa i formuleringar som binder dig så att du inte kan vara så lättrörlig som du behöver utifrån förändringstakten i omvärlden.

Så vilket är ditt bästa råd?

– Det gäller att hitta ett strukturerat förhållningssätt. Gör ett nytt misstag i veckan. Inte samma som förra veckan för då är du dum. Inte samma som grannen för då är du dåligt informerad. Pressa dig själv i stället att göra ett nytt.

Ett annat tips är att omvärldsbevaka på ett vettigt sätt.

– Luta dig inte mot rapporter och räkna ut vad som ska hända i framtiden. Fokusera på det som händer nu i stället. Jag tror det bästa som en vd kan göra är att sätta sig en timme med sina barn eller sina föräldrar och titta på hur deras digitala sammanhang ser ut. Att se vad de har för appar, hur de handlar och kommunicerar med sina vänner är oerhört mycket värdefullare än olika rapporter.

Digitala strategier

På konferensen Digitala strategier möts it-beslutsfattare och verksamheter över alla branscher för att byta erfarenheter. 

Utöver Joakim Jardenberg kommer bland annat Anders Jensen, vd för MTG Sverige, Mikael Damberg, Sara Mazur, forskningschef Ericsson och Ann Hellenius, CIO för Stockholms stad, att tala på konferensen. 

Datum: 23 november

Tid: 09.00-23.00

Plats: Stockholm Waterfront Congress Center

Anmäl dig här. 

Rekommenderad läsning

AdobeStock_78688824_960x640.jpg

Öppna data vinstaffär för samhället

24 aug 2016 ledarskap

Ökad demokratisering, effektivisering av verksamheten och möjligheten för innovativa entreprenörer att skapa affärer – öppna data är en framgångsfaktor för kommunerna.

snip jardenberg ditz.JPG
video

Våga göra fel och ta hjälp av kidsen

27 jan 2017 it i skolan

Catrin Ditz, CIO i Uppsala, och Joakim Jardenberg, nestor inom internet, pratar om vad som krävs av alla som jobbar inom skolan nu och framöver.

helsingborg-stad-960640.jpg

Så blir Helsingborg bäst på AI

27 mar 2018 ledarskap

Helsingborgs stad har som mål att bli bäst inom offentlig sektor på AI. De tror att det kan skapa ökad service för invånarna och en förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna. Ett första steg i satsningen var att anordna en AI-dag. 

Stetoskop och dator.jpg

Vårdåret 2017

29 dec 2017 it i vården

Appar för läkarbesök, VR för strokepatienter och plattor som sparar en timme per personal och arbetspass - det råder ingen brist på smarta lösningar inom vården. Men mycket återstår att göra för att säkra vår välfärd och samverkan är nyckeln till långsiktig framgång.

jardenberg 1.jpg

”Eleverna drabbas av stolpskotten”

29 jun 2017 it i skolan

Joakim Jardenberg, debattör och en av nyckelpersonerna i skolans digitalisering, publicerade ett inlägg på Facebook med uppmaningen att ”parkera ett stort antal pedagoger, skolledare och skolpolitiker i utvisningsbåset”. Voister har stämt av läget med Joakim Jardenberg. 

voister_tomte2.jpg

Slappna av i jul med Voisterpodden

23 dec 2016 digit

Låt inte julstressen ta över ditt liv. Koppla av med Voisterpodden och lyssna på hur Joakim Jardenberg menar att tekniken kompletterar oss som människor, vad David Kemp på HPE anser att GDPR gör för affärsnyttan och det bästa från Gartner Symposium.

kungsbacka.jpg

Kungsbacka fokuserar på framgång

29 aug 2017 digit

Målbilden för Kungsbacka 2020 har på några år gått från fromma förhoppningar till en tydligt bättre vardag för kommunens invånare och medarbetare. Nu är Kungsbacka en av fem finalister i Sveriges Digitaliseringskommun 2017.

AdobeStock_112283873_2.jpg

Stora Enso tar hjälp av 25 000 experter

22 sep 2017 digit

Digitalisering är en avgörande framgångsfaktor i Stora Ensos utveckling från pappers- och kartongtillverkare till ett ledande företag inom förnybara material från skogen. Till sin hjälp har de 25 000 medarbetare i koncernen.

barn hos läkare.jpg

Pluggpengar till politiker

31 aug 2018 ledarskap

Regeringen avsätter 10 miljoner kronor till digital kompetensutveckling för politiker och tjänstemän i ledande position. Satsningen är ett samarbete mellan regeringen och SKL för att öka kompetensen inom verksamhetsutveckling med hjälp av digitala verktyg.