It-strul för 30 mdr

kablar-it.jpg

Hela 34 minuter om dagen spenderar medlemmarna i fackförbundet Vision på it-lösningar som inte fungerar. Den sammanlagda tiden har ökat sedan den senaste undersökningen och totalt beräknas tidsåtgången kosta 30 miljarder kronor om året.

 Miljarder kronor slösas årligen bort på it-system som inte svarar upp mot behoven. Det är tid och resurser som arbetsgivarna skulle kunna använda till att utveckla verksamheten, förbättra villkoren för medarbetarna och ge ännu bättre service till medborgarna. Visions medlemmar ska ha de bästa digitala verktygen, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

I enkäten har fackförbundet Vision frågat de svarande hur mycket tid de behöver lägga på in- och utloggningar av olika program, på it-system som inte funkar som de ska, och andra tekniska problem. När man gjorde en liknande undersökning 2014 så blev svaret 26 minuter, så därmed har tiden ökat med åtta minuter.

Ökat har även behovet av kompetensutveckling gjort, 56 procent önskar sig mer av det. Samtidigt svarar 50 procent att de är i behov av bättre digitala verktyg och en tredjedel menar att de inte får tillräcklig utbildning för att nyttja sina it-system effektivt.

– Detta ger en tydlig signal till arbetsgivarna att de behöver uppmuntra kompetensutveckling som ger medarbetarna nya kunskaper och färdigheter när yrkesroller förändras genom automatisering och teknikutveckling. Framtidens arbetsliv handlar om att erbjuda trygghet i omställningen, säger Veronica Magnusson.

Vision

Vision är en facklig organisation för offentligt och privat anställda med anknytning till kommun, landsting och kyrka.

Källa: Vision

10 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng