Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

BI gör Boliden bättre

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra både bolagets processer och att medarbetarna tar nya digitala kliv.

– Just nu rullar BI-projektet på för fullt i Boliden. Vi jobbar för närvarande med att få ut det till fler personer i verksamheten och driva den här standardiseringen som BI-projektet har medfört, till exempelvis förbättrar vi processer, beställningsförfarande för rapporter och vi håller på att förbättra tillgängligheten för alla våra datakällor i Boliden också, säger Andreas Stenlund, it-chef affärsområde gruvor på Boliden.

Vad tittar ni på?

– Flödet vi har tagit fram för det här BI-avtalet består av ett antal olika delar. Det är alltifrån hur vi initierar beställningar, till hur vi går vidare och uppskattar inför rapporten och hur vi ska gå tillväga för att ta fram de olika delarna utav den. Det handlar också om hur vi identifierar datakällor och vidare hur vi rullar ut det i drift. Det flöde försöker vi optimera steg för steg så att det blir mer lättillgängligt för alla våra medarbetare så att de enkelt ska få tillgång till sina data.

Hur har det gått?

– Det har gått väldigt bra om jag får säga det själv. Just enkelheten i att gå från idé till verkstad och skala bort ett antal steg som annars kan skapa förvirring, som vem man ska kontakta och hur, har varit väldigt uppskattat. Nu blir det en sorts entrépunkt in i själva avtalet, och det har varit väldigt lyckosamt.

Ni har introducerat plattor i verksamheten. Vad är status där?

– Status där är att vi har haft det i ungefär ett år och sett stora konkreta förbättringar i exempelvis hur man jobbar med att beställa arbeten i gruvan, eller hur man jobbar med att följa upp arbete samt effekterna av det arbete som man har gjort. Det digitala hjälpmedel som plattan är har verkligen hjälpt till att driva fram digitaliseringen, men har också bidragit till att öka enkelheten på verktyg och processer.

Vad säger medarbetarna?

– Vi har faktiskt gjort en del utvärderingar för att se hur attityden till teknikförändringen har sett ut, och medarbetarna är generellt väldigt nöjda och väldigt engagerade. De vill arbeta med dessa verktyg och förbättra dem och sina egna processer. Vi har sett att mängden personer som använder plattan ökar stadigt. Det var det vi hade hoppats på och att detta skulle bli startskottet för digitaliseringen av gruvan.

Vad är planen de kommande två åren?

– Nu när vi har byggt infrastrukturen som har möjliggjort det nya digitala arbetssättet, vill vi se hur vi kan förbättra processen och förbättra verktygen som de använder sig av. Det har kommit in flera konkreta exempel på hur man dels kan förbättra väldigt detaljerade delar av arbetsprocessen, dels stora saker som informationsspridning och scheman och liknande. Så planen nu är att välja ett antal av dessa exempel och konkretisera dem för att sedan rulla ut dem på ett enkelt sätt till medarbetarna så att de får se effekten utav det direkt.

16 december 2019 Uppdaterad 6 februari 2020 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron, Boliden

Rekommenderad läsning

Person På Ett Av Bolidens Smältverk

Lönsam data för Boliden

23 feb 2021 digit

För att öka lönsamheten har Boliden Smältverk utvecklat en algoritm som ska optimera inköpsprocessen. En AI tränas med en stor mängd data om alltifrån råvarukvalitet till valutakurser och nu handlar det om att hitta den mest relevanta datakombinationen.

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

En Pokal Med Massa Konfetti Och Rosa Bakgrund

Bäst på stadsnät

23 sep 2020 digit

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Boliden Digital Arbetsplats
video

Bolidens smarta arbetsplats

17 aug 2020 digit

Boliden använder sig av arbetsplats som tjänst vilket innebär att många delar av den digitala arbetsplatsen levereras i samma tjänst. Det har inneburit bättre omvärldsbevakning, minskad arbetsbelastning och sänkta utgifter. 

Uppsalahem Katt

MS hos Uppsalahem

11 maj 2020 digit

När Uppsalahem går in i Office 365-plattformen är prio att fokusera på behov och att involvera ledningen. Allt för att öka tryggheten och säkra att Microsoft-produkterna verkligen används.

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

timmerstockar på hög med ljusblå himmel i bakgrunden.jpg

Smart virkesmätning

6 maj 2020 digit

Efter att ha tränat på att mäta upp virke har en AI tagit anställning hos skogsnäringsaktören Biometria. Nu används den som stöd på tre mätplatser.

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.