Första 5G under jord

bolidengruva.jpg

Telia, Boliden och Ericsson har byggt världens första 5G-nät under jord i Bolidens gruva i Kankberg. Nätet ska användas för att förfina lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift. 

– Vi arbetar aktivt med robotisering för att förbättra produktivitet och säkerhet i gruvan, vilket ställer höga krav på framtidssäkra kommunikationslösningar. Där är 5G en viktig komponent som möjliggör högre grad av automatisering och därmed en säkrare och mer hållbar gruva, säger Peter Burman, programchef på Boliden.

I gruvbrytning finns höga krav på både säkerhet och produktivitet. Därför ska nätet kunna funka fristående så att driften i gruvan kan fortlöpa fastän kommunikationen dit skulle försvinna. Med 5G har man även korta svarstider och möjlighet att hantera data lokalt, vilket ska göra det lättare att möta gruvans säkerhets- och effektivitetsbehov.

– 5G är speciellt utvecklat för att stödja automation och IoT i industriella sammanhang och kommer fungera som en plattform för innovation i industrin. Nätet i Bolidens underjordiska gruva är ett bra exempel på en miljö där 5G kan ge omedelbara fördelar genom att säkerställa kommunikation för tillämpningar med höga krav på prestanda, säger Magnus Frodigh, chef för Ericsson Research.

Samarbetet de tre aktörerna emellan sker inom Telias 5G-partnerprogram och EU-projektet Sustainable Intelligent Mining Systems.

Källa: Telia

12 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Boliden, Tomas Westermark

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng