Beslut om blockkedja

dalahastar.jpg

Lantmäteriet och DIGG har fått i uppdrag av regeringen att prova ny teknik för automatisering i offentlig förvaltning. När uppdraget är slut ska materialet samlas in för att kunna användas vidare. 

 AI används med goda resultat inom det offentliga. Ett sätt att öka transparensen kan vara blockkedjeteknik, som DIGG och Lantmäteriet nu ska testa. En förhoppning är att testresultaten kommer att kunna tillämpas inom hela offentliga sektorn. Det är viktigt att offentlig sektor vågar testa nya idéer och lösningar som kan användas av flera, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Lantmäteriet har under en tid testat att använda blockkedjor, bland annat för att se om tekniken kan stödja processen att sälja och köpa fastigheter. Arbetet har också gjort att Lantmäteriets chef för innovation, Mats Snäll, är en av Sveriges representanter i European Blockchain Partnership.  Mats Snäll har tidigare varit kritisk och sagt att om regeringen inte tar blockkedje-frågan på allvar, så riskerar Sverige att tappa i konkurrenskraft. 

När uppdraget är slut ska kod, tekniska komponenter och annat material sammanställas och på så vis göras tillgängligt för ytterligare användning inom offentlig förvaltning.

Källa: Regeringskansliet

6 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng