Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Fallet för blockkedjan

Sverige ligger efter när det kommer till intresse och tillämpning av blockkedjor. I Finland testar både Försäkringskassan och Statskontoret tekniken. Om inte regeringen tar frågan på allvar kommer Sverige att tappa i konkurrenskraft. Det menar Mats Snäll på Lantmäteriet.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock, Lantmäteriet 10 oktober 2019 digit

svensk-idyll.blockchain.jpg

 Det svenska intresset för blockkedja har minskat. En anledning kan vara att det är svårt att pedagogiskt förklara vad blockkedjor är och vad de kan användas till, säger Mats Snäll, chef för innovation på Lantmäteriet och en av Sveriges representanter i European Blockchain Partnership.

– Många tror att förutom bitcoin finns det inga intressanta arbetsområden där tekniken tillämpas och bitcoin kopplas ofta ihop med skumma affärer och det kan överskugga den goda användningen. Blockkedjan ger inte heller den direkta kundupplevelsen, det är ju mer en infrastrukturteknik som står för förtroende och säkerhet än vad det är en app- och tjänsteteknik. 

 Det går att jämföra med till exempel AI som personer kan ta till sig hur lätt som helst, fastän det är minst lika komplext och många egentligen inte förstår sig på hur det fungerar.

Efter i EU

Mats Snäll menar att intresset för blockkedjor är större i övriga Europa än vad det är i Sverige. Via olika samarbeten i EU har han mött representanter från andra länder, som visat upp ett större engagemang och lagt betydligt mer resurser på tekniken än vad Sverige har. 

 Det är konstigt eftersom Sverige är ett väldigt teknikvänligt land. I Tyskland har man till exempel en blockkedjestrategi, trots att man där ligger man långt efter oss vad gäller allmänt användande av teknik och betalningar som bank-id.

 Här missar Sverige chansen att få till bra blockkedjelösningar tidigt och kunna utvecklas i samma takt som andra länder. Det gäller på samma sätt som om vi inte hade valt att satsa på AI, bredbandsutveckling eller 5G. Där har vi varit tvungna att lägga resurser för att fortsatt vara en bra aktör och stå oss i konkurrensen. 

 Sedan är det inte nödvändigt att var och varannan svensk ska vara jätteintresserad av blockkedjor men däremot är det nyttigt om allt fler känner till vad tekniken är och vad den står för.

Nordiskt myndighetsnätverk

Även på nordisk nivå ser Mats Snäll en skillnad i engagemang inför tekniken. Sedan en tid driver svenska myndigheter ett nätverk som nu också lett till ett nordiskt myndighetsnätverk för frågor inom blockchain. Skillnaderna mot till exempel Finland är stora där det pågår många projekt.

 Där tittar motsvarande Statskontoret på hur man kan säkra betalning av trafikförsäkring vid försäljning av bilar. Dessutom testar även finska Försäkringskassan ifall blockkedja kan få personer att bara handla det som betalningsmedlen är avsedda för, som mat och hyra. I någon mån skapar man alltså smarta pengar med hjälp av blockkedja. 

– Det har varit lyckat att samarbeta med våra nordiska grannar, eftersom våra verksamheter liknar varandra. Skillnaden är inte så stor mellan den svenska Försäkringskassan och den finska, Lantmäteriet mot Finlands motsvarighet och så vidare. 

Vad skulle du vilja att den svenska regeringen gjorde på området?

– Blockkedje-frågan har än så länge drivits av intresse på ideell basis och då får den inte mycket uppmärksamhet. Därför vill jag att man lägger resurser på att sätta upp en nationell blockkedjeinfrastruktur och när den väl är framme kan idéerna få flöda. Det kan ske på samma sätt som varit fallet för AI-centren som getts fantastiska resurser och där hubbar sprids över landet.

 Sedan ser jag gärna att Sverige skapar en nationell utbildning likt Elements of AI fast för blockkedjor.

Hur ser utveckligen ut för blockkedjan om två år?

 Då har Sverige ett nationellt initiativ på plats med stort fokus på att sätta en infrastruktur. Vi har definitivt börjat med riktiga tillämpningar av blockkedjan. I samhället ses inte tekniken nödvändigtvis som lika häftig som AI men däremot har man insett behovet av att koppla båda teknikerna till varandra för att öka tilliten till AI. På så vis blir blockchain bottenplattan, eller karossen om du så vill, för framtidens digitala struktur.

Rekommenderad läsning

dalahastar.jpg

Beslut om blockkedja

6 dec 2019 digit

Lantmäteriet och DIGG har fått i uppdrag av regeringen att prova ny teknik för automatisering i offentlig förvaltning. När uppdraget är slut ska materialet samlas in för att kunna användas vidare. 

gullig-grand-i-visby.jpg

Billigare lån med blockkedjor

13 jun 2018 digit

En blockkedjelösning för fastighetstransaktioner kan spara minst fem miljarder per år åt svenska bostadsköpare, bostadssäljare och bolånekunder.

vallmo-sadesfalt-960640.jpg

Lantmäteriet utvecklar EU-blockkedja

18 jan 2019 digit

Lantmäteriet är, som många vet, en myndighet som alltid försöker vara i digital framkant. Bland annat arbetar de mycket med AI och blockchain. Nu har arbetet fört Mats Snäll, chef för digital utveckling, in i EU:s projekt European Blockchain Partnership. 

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.

Husnyckel Mot Gul Bakgrund
voister trend 2020

Lantmäteriets satsningar

12 okt 2020 digit

Lantmäteriet har fått regeringens uppdrag att ta fram exempel på lyckade AI-satsningar för att skapa ett förtroende för tekniken. Samtidigt framkommer det i undersökningen Voister Trend att myndigheten är en av få som på allvar försöker använda blockkedjeteknik. Ladda ned Voister Trend och ta del av hela undersökningen. 

tre-fågelholkar-på-rad.jpg

Smartare bygglov

10 feb 2020 digit

En digital plattform som förenklar hanteringen och besluten kring bygglov och detaljplaner. Det är regeringens uppdrag till Lantmäteriet och den ska vara klar om två år.

BILD F-kassa.PNG
video

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

lantmateriet.jpg
video

Blockkedjor och crowdsourcing förändrar Lantmäteriet

5 jun 2017 ledarskap

Lantmäteriets verksamhet har rötter från 1600-talet. Nu tar myndigheten en tätposition i det digitala ekosystemet och jobbar aktivt med både blockkedjor och crowdsourcing. Anders Enmark, digital strateg på Lantmäteriet och Stefan Fasth, Atea berättar hur det funkar och hur andra kan göra.

gävle 1 puffbild 960640.jpg
video

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.